villa-aberson.nl
Villa Aberson: Geëxtendeerde tuinen, exquise vrugtbomen en zeer aangename wandelingen
Dat achter ons huis een van oorsprong middeleeuwse landgoed gelegen heeft, wisten we natuurlijk wel. Het zorgcentrum dat hier ligt, is er naar vernoemd: Het Averbergen. En we wisten ook dat de, voor een deel nog uit de 17e eeuw daterende, havezate in 1969 is gesloopt. (Yep, achteraf inderdaad onbegrijpelijk.) Maar wat wij niet wisten was dat ons huis ligt in de voormalige tuinen van dit landgoed. Aangenaam verrast, kwamen we dit kaartblad tegen uit de Hottinger-atlas: Rond de havezate lag een grote, formele tuin. Zo op het oog 17e eeuws. Dat lijkt inderdaad waarschijnlijk omdat historici er vanuit gaan dat in het begin van de tachtiger jaren van deze eeuw er een nieuw huis gebouwd is, of dat in ieder geval het bestaande huis aanzienlijk is vertimmerd.* De rechthoekige vakken van de tuin zijn omzoomd met bomenrijen. Vanuit de as van het gebouw leidt een lange laan naar de Zandwetering. Uit 1810 dateert de volgende omschrijving: Een heerenhuis [...] voorzien van geëxtendeerde [