itarpejo.org
ЦРН СЛЕЗ – MALVA SILVESTRIS | Mariovo - Itar Pejo
Црниот слез е повеќегодишно зељестo растение кое има јак корен. Црниот слез расте покрај патишта, во непосредна близина на населениместа. Расте со висина до 1 метар. Цветовите на црниот слез имаат црвенкаста боја. Лисјата и цветовите содржат слуз, шеќери, танини, органски киселини, калиум и друго. УПОТРЕБА:Чај од црн слез се употребува како средство против кашлица, воспа- ление на слузицата, усната шуплина и бешиката. исто така се употребува и против бронхит, бронхијална астма, грип и друго. Преземено од книгата:"Лековити растенија - Ваш чудесен лек"Автор:Живко Најдовски Лековити растенија и билкиПорачки на телефон +389 70-614-014 или +389 47-238-605Email: najdovskizivko@yahoo.com