astronomija.mk
Последни слики од Ултима Тули на Нови Хоризонти
Научниците од мисијата го составија овој „филм за збогум“ од 14 различни слики од Далекосежниот извиднички апарат (Long Range Reconnaissance Imager – LORRI) Нови Хоризонти кратко откако вселенското летало прелета покрај објектот од Кајперовиот појас именуван Ултима Тули (официјално име 2014 MU69) на 1 јануари 2019 година. Централниот кадар од оваа секвенца е сликан на …