astronomija.mk
Најмалата месечина на Нептун најверојатно е дел од друга, поголема месечина
Најмалата месечина на Нептун најверојатно е дел од друга, многу поголема која орбитира невообичаено блиску. Астрономите од Калифорнија зборуваат за месечината Хипокамп која е со дијаметар од 34 километри, а е именувана според суштеството од митологијата кое е половина коњ, половина риба. Марк Шовалтер од институтот СЕТИ ја откри четиринаесетата месечина на Нептун во 2013 …