astronomija.mk
Иднината на фотографирањето на црни дупки: што следува за телескопот Event Horizon
Истражувачите кои ги сликаа првите слики од црна дупка не мислат да одморат со нивниет ловорови венци. Завчера (10 април), здружението на телескопот Event Horizon (ЕХТ) огласи дека го фотографирало контурите на супермасивната црна дупка во срцето на М87, огромна елиптична галаксија на 55 милиони светлосни години од Земјата. Контурите го оцртуваат хоризонтот на настани …