astronomija.mk
Вселенско летало на НАСА можеби детектирало џиновски ѕид на работ на Сончевиот систем
Нови Хоризонти, вселенското летало на НАСА, им има помогнато на научници да проучат мистериозен феномен на работ на Сончевиот систем, каде честички од Сонцето и меѓуѕвездениот простор се среќаваат. Овој регион, околу 100 пати подалеку од Сонцето отколку што е Земјата, е каде ненаелектризирани водородни атоми од меѓуѕвездениот простор се среќаваат со наелектризирани честички од …