dilodentalcenter.com
Heqja e nervit ose Devitalizimi: çfarë është dhe si bëhet?
Devitalizimi është një procedurë kirurgjikale përmes së cilës është i mundur riparimi i dhëmbëve të dëmtuar nga kariesi apo traumat që kanë dëmtuar seriozisht nervin e dhembit (pulpën dentare).Ky operacion ju lejon të ruani dhëmbin pa e hequr atë. Si bëhet devitalizimi? Ndërhyrja kryhet në një seancë të vetme.Vendosur të vazhdohet me heqjen e nervit vetëm pasi konsultohet një radiografi.Fazat e ndërhyrjes janë:1. Kryhet anestezia lokale2. Pozicionohet diga e gomës (mbulesa prej lateksi që mbron dhe izolon dhëmbin që do të punohet nga dhëmbët e tjerë)3. Kurora e dhëmbit shpohet deri sa arrin në dhomën ku qëndron nervi (pulpa dentare)4. Me anë të një pajisje speciale bëhet matja e gjatësisë së kanalit me qëllim që mbushja përfundimtare mos jetë as më e shkurtër dhe as më e gjatë se vetë kanali i rrënjës5. Pulpa dentare dhe mbetjet bakteriale hiqen me anë të instrumentave speciale prej nikel-titaniumi6. Kanali i rrënjës dezinfektohet me dizifektant të ngrohte7. Kanali rrënjës mbushet me një material të quajtur guttaperka, një rrëshirë natyrore që nuk lejon depërtimin e baktereve brënda dhëmbit8. Kontroll me radiografi për tu siguruar që mbushja vulos tërë gjatësinë e kanalit.9. Mbushet kurora e dhëmbit me kompozit duke i rikthyer atij funksionin dhe estetiken.10. Vlerësohet nqs dhëmbi ka nevojë për përforcuar me një kurorë qeramike (këllëf porcelani). Kjo me qëllim që në të ardhmen ky dhëmb mos frakturohet (thyhet)Një dhëmb i devitalizuar është më i brishtë se një dhëmb
dilodentalcenter.com