viljo revell

flickr

Sanity Somewhere by Thomas Hawk

10

NPS Podium Roof Garden / PLANT Architect & Perkins+Will Canada

The Podium Roof Garden is the first transformation in the competition-winning scheme “Agora Theatre” – the Nathan Phillips Square Revitalization. This 3-acre upper-level component of Viljo Revell’s 1965 iconic and visionary City Hall and multi-level public square in Toronto was originally conceived as a ceremonial public space, reached via a giant sculptural ramp. The space was never successful at attracting the public – it was a grim, empty, three acres of concrete that has been closed for well over a decade. The Podium Roof Garden re-conceives this upper level as a public park integrated with the elevated walkway system, and while respecting the complex’s heritage status, reopening it to the public as a truly engaging 21st Century space.