tgn*

Just a friendly reminder from your friendly neighborhood Galra lovin network:

Please be kind to your fellow Galra lovers. You can disagree about canon interpretations, but please be courteous and not tear each other apart.

And if you’re still salty, please don’t forget to tag your salt, wankish, or discoursey posts so the rest of us can blacklist them.

Remember, we all stan dead characters here. No need to rip each other apart 👍👍👍

en.wikipedia.org
Trigeminal Neuralgia

My mom has this disorder.  They call it the “suicide disease” because it’s one of the most painful disorders known in the medical world and people have killed themselves because of the pain.

I’ve been away at school for nine months, so it’s been a long time since I’ve seen her have an attack, and it really is just a terrible thing to watch your mom go through.  I feel so helpless, because I just want her pain to go away.  She’s so miserable. She cries and alternates between trying to do things around the house to take her mind off the pain and lying on the couch sobbing.  It’s awful.

Most people have never heard of this disorder, and I just thought maybe a little information could enlighten someone.  There has been a lot of scoffing at the idea that my mom has to be medicated because of some sort of headache disorder, but this is a real, terrible thing. 

DAHSYATNYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASA

Ada suatu waktu yang mustajab untuk berdoa, dimana doa tersebut tidak akan ditolak oleh Allah SWT, yaitu berdoa saat menjelang berbuka puasa dan menjelang makan sahur

Tetapi sayangnya banyak kaum muslimin tidak mengetahuinya atau tahu tapi mengabaikannya.

Di Mekkah dan Madinah, satu jam sebelum azan maghrib orang-orang sudah menadahkan tangan ke langit berdoa untuk kemudahan dari segala hajat, baik hajat dunia mau pun akhirat, mereka berdoa dengan syahdu sepenuh keyakinan, sampai-sampai air mata mereka mengalir deras

Kesalahan yang dilakukan kaum muslimin ialah dengan menyibukkan diri pada waktu yang sangat mustajab ini dengan cara sibuk bersiap utk berbuka menjelang azan maghrib kemudian berkumpul menghadapi hidangan berbuka dan mereka sudah merasa cukup dengan hanya membaca “Allahuma lakasumtu… atau dzahaba zhoma'u padahal hanya mencakupi maknanya berupa ucapan syukur sahaja.

Nabi SAW :

“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak” (HR Ibnu Majah)

Ketika kita sibuk-sibuk menyediakan juadah berbuka pastikan kita spare sedikit masa, sekitar 3-5 minit sebelum masuk waktu berbuka, untuk menadah tangan berdoa kepada Allah SWT.

Ayuh kita amalkan doa ringkas ini setiap kali kita berbuka puasa

Cadangan doa ini sebagai panduan sahaja….. boleh diubah mengikut hajat masing

Cadangan doa ketika berbuka puasa

1. Bertambah iman
2. Sihat tubuh badan
3. Mati yang baik.
4. Murah rezeki.
5. Anak soleh.
6. Keluarga bahagia.
7. Rahmat Allah.
8. Jauh azab kubur.
9. Lapang dada.
10. Kekalkan iman.
11. Ampunkan dosa.
12. Anak2 berjaya.
13. Perniagaan yg diberkati.
14. Jauhi segala penyakit.
15. Ibadat diterima.
16. Mudah segala urusan.
17. Diterima taubat.
18. Lapangkan kubur.
19. Mudah bayar hutang.
20. Lailatulqadar.
21. Syafaat Nabi SAW.
22. Syurga Firdaus.
23. Jauhi neraka.
24. Terima kitab tgn kanan.
25. Selamat meniti Sirat.
26. Selamat fitnah Dajal.
27. Ketenangan hati.
28. Doa ibubapa.
29. Keluarga yg dirikan solat.
30. Diterima puasa Ramadhan

Semoga memberi manfaat buat semua.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

Kisahku 1: Sauna ****2

Sbnarnya abg da lama nk g sauna ni. Sepanjang abg stay KL dlu, abg x pnah sekali pn pegi. Dgr mmber2 cite mcm best. Tp abg still x berani nk pegi. Skrg abg da pndah ke negeri lain baru terhegeh2 nk pegi. Hahaha….

Kisah bermula msa bln May ari tu, bos abg anta abg outstation ke KL. Keesokan harinya abg xthu nk wt pe. Jadi abg roger mmber lme abg kt kl ni ajk lepak. Kire lame la abg x jmpe dy ni. Dah jumpe tu abg luahkan hasrat abg sruh dy bwk abg ke sna. Mule2 tu dy tolak sbb dy ckp dy x suke ke tmpat mcm tu. Lg pn dy mmg x pnah pegi. Abg pn memujuk rayu dy siap janji yg abg akn jga dy kt sna. Patu abg ckp kt dy klau rasa x selesa kita cabut je. Hehehe.

Kite org smpai sne dlm pkul 6ptg. Smpai tu kite org duduk je dlm kete smbil tgk tmpat tu dr jauh. Smbil tu smpat gk kite menganalisis tgk org2 yg dtg tmpat tu. Ade mcm2 ragam, ade yg tua, ade foreigner, ade sotong celup tepung… isk3… dlm setengah jam mengumpul kekuatan tu baru kiteorg melangkah keluar ke tmpat tu. Mse naik tgga pegi ke reception tu mmg gigil gile… maklum la 1st time. Pas bayar semua uncle tu bg kunci loker. Pegi je loker ade la 4 5 org jantan tgh tuko baju. Rasa sedikit akward sbb mmg x pnah dtg. Buke je loker kteorg ambil towel dan tuko pkai towel tu. Tnpa menoleh kiri dan kanan terus abg ngn mmber naik tgga ke tgkt ats. Smpai ats kire trkejut la sbb ramai rupanya kt ats tu. Kwn abg dr tdi mmg berkepit non stop la ngn abg. Abg yg pd mulanya ketakutan tu da mula rasa ok. Prasaan horny da mengusai ketakutan abg. Hahaha. Dlm byk2 jntan dlm tu ade la sorg mamat melayu ensem yg menjadi buruan semua jantan2 keparat dlm tu. Kire mmg hot la.. even kemetot sikit dr abg, tp body mmg sedap la. Dgn sixpaxnye, kulit cerah, muke ensem, mmg semua org kejar la… then ade 1 mse tu, mamat tu tgh mandi kt shower, smua org kerumun dpn pntu shower tu.. mne xnye, semua trpegun tgk mamat tu bogel. Abg pn x trkecuali la prgi cuci mate.. mmg x d nafikan, abg pn stim tgk bubble butt dy… alahai…

Dlm pkui 7.30 mlm cmtu, tmpat tu da mule crowd. Mkin ramai dtg. Jantan2 sado pn makin byk. So mmg byk choice la. Mmber abg dr tdi dh ilang. Pas tgk jntan2 sado, trus ilang takut. Lahanat punye mmber. So abg pn mulakan lgkah la mencuci mata. Msa abg masuk 1 blk gelap berselekoh dlm tu, ade 1 kmpulan jantan keparat block jln abg. Abg x thu la brp org tp rasa dlm 4 5 org. D kepungnye abg, mule2 tu panik la gk. Then dorg trus raba2 abg smpai terlucut towel. D ramas nya bontot abg yg bulat ni. Abg jadi rimas terus abg tolak n slmtkan dri. Hehehe

Dlm pkul 9, bru abg perasan yg dlm tmpat tu ade jakuzi and mmg buka pkul 9. Abg pn pegi la buat lawatan sosial kt sna. Kt situ ade dua jakuzi, 1 yg kluar2 buih, 1 lg yg air nya yg tenang jgn di sangka tiada buaya… hahaha… dlm kolam buih tu mmg crowd la… ade dlm 4 5 org.. kolam yg biasa tu ade 4 org, trmasuk mamat hot yg mula2 abg jmpa tdi tu. Smua pkat keliling dy. Kesian abg yg x ensem ni, sapa pn x serbu. Hahaha… so abg ambk keputusan pegi jejln dlu. 15 mnt lpas tu abg tgk kolam yg berbuih tu cuma ada 2 org je. Abg tgglkan towel, cekup konek abg dgn tgn dan trus masuk dlm kolam tu. Smbil tu abg perhatikan 2 mamat sekolam dgn abg tu. Boleh tahan orgnya. Yg sorg kulit sdikit gelap tp muke mmg jntan abis. Yg sorg plak kulit cerah, tp tgk dr gaya mcm askar. Ape yg abg bley agk dorg mgkin bru knal sbb masing2 msih dok berkenalan. Abg stim plak tgk dorg main raba2 konek dlm air tu. Then abg dgr yg si gelap tu ajk couple dy pegi tmpat lain. Keluar je mamat gelap tu dr kolam, tenganga mulot abg. Pergh… perfect gile body dy. Dgn tgginye, bdan sado, bontot bulat, konek besar siot. Abg trus jadi x keruan. Then pastu si cerah tu pn ikot sama, bdan si cerah tu x la sado, tp ade shape. Btg pn sama besar siot dgn mamat gelap tu. Cuma melengkung ke ats. Pas dorg belah abg pn belah gk follow dorg. Abg perasaan dorg masuk steam room….

Masa dlm steam room tu tercari2 gk abg kt mna dorg lepak. Rupanya dorg ade lepak kt 1 ruang yg mmg bley masuk fit2 2 org je. Abg pn intai2 la ape dorg buat. Abg bley dgr dorg tgh mengerang2 sedap. Then abg curi2 tgk, nmpak la si gelap tgh kulom btg si cerah… abg mmg stim gile. Nk je abg terkam dua2. Grrrr….. tetiba ade mamat mne ntah sibok je nk ngintai gk.. then mamat berdua tu mgkin sedar then dorg trus blah. Tp abg masih x berputus asa. Abg still follow dorg. Abg nmpak dorg masuk lorong gelap. Dlm tu mmg abg x nmpk apa2. Smbil teraba2 jln tu abg dgr suara mengerang lg. Abg mmg yakin 100 persen tu dorg. Abg try jln2 dpn dorg smbil raba2 dorg. Then slh sorg tu tarik tgn abg n mntak abg isap konek. Abg pn apa lg, terus trkam la… abg bley rasa yg konek abg isap tu milik si cerah sbb bengkok ke ats. Abg trus la bukak skill hisapan maut abg. Hahaha… abg buat deeptroat n mgharap dy cpt pancut. Tp hampeh.. mulot abg yg lenguh sbb konek dy trlmpau tebal. Dlm tgh isap tu abg prasan yg si mamat gelap ade kt sebelah, n somebody sesapa tgh blowjob gk. Then abg nyebok2 rebut konek dy dr somebody tu… tamak kan abg… abg time tu mmg bernafsu abis la.. tp tu la, mkin lama abg bley rasa mkin ramai jantan lahanat yg menghimpit kite bertiga.. then mamat berdua tu ckp dorg kna chow… sedey btol abg x smpat nk rasa air nikmat dorg… abg pn akur dgn permintaan dorg. Then abg biar dorg kluar dlu, abg lap2 mulot then abg kluar trus pegi shower. Sblh abg, abg bley prasan ade mamat chinese sado tgh usha2 abg mndi.. abg pn buat2 x prasaan dy, smbil main2 sabun gosok bontot abg yg bulat tu. Dari ank mata abg, abg bley nmpak dy tgh main konek dy smbil tgk abg. Tp maaf la, time tu abg mmg da xde mood. Pas abg brsihkan dri semua, abg trus kluar. Nk d jadikan cerita berselisih dgn mmber abg. Trus di soal siasat abg. Hahaha… d tnya nya abg melacur kt mna… hahah… abg ckp abg x g mna pn… just lepak kt jakuzi je… hahha… then kiteorg trus trun ke loker dan tukar pakaian…

-THE END-

*ni 1st time abg karang cerita abg. Maaf la kalau ada kesalahan kosa kata atau tatabahasa yg keterlaluan. Abg masih baru. Nnt abg akan ceritakan lg pengalaman yg abg pnah lalui spnjg jadi PLu keparat ni.. hahaa

Fic Recs: Allurivan Saturday (9/30)

Disclaimer: if you cannot see your fic here, don’t worry! There are still a lot of Allurivan Saturdays to come (and not enough Allurivan fics ajkhksjg)

Now go write more Allurivan fics!!


THE GARDEN OF WILD ROSES

by mongoose_bite / @mongoose-bite

Allurivan / R-18 / 25,861 / Post-canon, Slow Burn, Allura POV

Summary: The galaxy might now be at peace, but Allura is not. A warrior without a war, a princess without a kingdom, she decides to tuck herself away for a while, take a well earned break and work out what to do with the rest of her life.

Earth is the obvious choice, the planet still coming to grips with a crowded universe but almost untouched by the recent war. Shiro organises a long holiday smoothly and swiftly, and it doesn’t occur to Allura to ask if she’s the only lonely alien he’s installed in the village of his childhood.

Review: This fic feels like a hug. It’s so soft, warm, and you feel like you can’t get enough.


FLOWER CROWN

by ElizaBethmWritesCrap / @elizawritescrap

Allurivan / T / 1437 

Summary: Allura reminisces about Altea in a flower field. When Kolivan appears to check on her, Allura shares a precious childhood experience with him…Or, the one in which Kolivan looks cute in a Flower Crown.

Review: The fuckin cutest Allurivan fic. You need to read this one and die from cuteness.


A TRYING DAY

by Sunlit_Capybara / @sunlit-capybara

Allurivan / G / 2966 / Not Season 3 Compliant

Summary: Shiro is missing, and everyone is coping their own way. Allura just needs a little help.

Review: This is probably the first Allurivan fic that I’ve ever read and I’m just gonna say, I did not see that plot twist coming. Even when rereading it a few months since I read it the first time, I’m still pleasantly surprised haha.

KISAH MENYAYAT HATI ANTARA RASULULLAH ﷺ DAN UKASYAH

Kisah ini terjadi pada diri Rasulullah SAW sebelum wafat.
Rasulullah SAW telah jatuh sakit agak lama,
sehingga keadaan beliau sgt lemah.

Pada suatu hari Rasulullah SAW meminta Bilal memanggil semua shbt dtg ke Masjid.
Tidak lama kmdian,
penuhlah Masjid dgn para shbt.
Semuanya merasa rindu setelah agak lama tidak mendpt taushiyah dr Rasulullah SAW.

Beliau duduk dgn lemah di atas mimbar.
Wajahnya terlihat pucat,
menahan sakit yg tgh di deritanya.

Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Wahai sahabat2 ku semua. Aku ingin bertanya, apakah telah aku sampaikan semua kpdmu,
bahwa sesungguhnya Allah SWT itu adalah satu2nya Tuhan yg layak di sembah?”

Semua shbt menjwb dgn suara bersmgt,
“ Benar wahai Rasulullah,
Engkau telah sampaikan kpd kami bahwa sesungguhnya Allah SWT adalah satu2nya Tuhan yg layak disembah.”

Kemudian Rasulullah SAW bersabda:
“Persaksikanlah ya Allah.
Sesungguhnya aku telah menyampaikan amanah ini kpd mrk.”

Kemudian Rasulullah bersabda lagi,
dan setiap apa yg Rasulullah sabdakan selalu dibenarkan oleh para sahabat.

Akhirnya sampailah kpd satu pertanyaan yg menjadikan para shbt sedih dan terharu.

Rasulullah SAW bersabda:
“Sesungguhnya,
aku akan pergi menemui Allah.
Dan sblm aku pergi,
aku ingin menyelesaikan segala urusan dgn manusia.
Maka aku ingin bertanya kpd kalian semua.
Adakah aku berhutang kpd kalian?
Aku ingin menyelesaikan hutang tersebut.
Krn aku tidak mahu bertemu dgn Allah dlm keadaan berhutang dgn manusia.”

Ketika itu semua shbt diam,
dan dlm hati masing2 berkata “Mana ada Rasullullah SAW berhutang dgn kita?
Kamilah yg byk berhutang kpd Rasulullah”.

Rasulullah SAW mengulangi pertanyaan itu sebyk 3 kali.

Tiba2 bangun seorg lelaki yg bernama UKASYAH,
seorg shbt mantan preman sblm masuk Islam,
dia berkata:

“Ya Rasulullah!
Aku ingin sampaikan masalah ini.
Seandainya ini dianggap hutang,
Maka aku minta engkau selesaikan. Seandainya bkn hutang,
maka tidak perlulah engkau berbuat apa2”.

Rasulullah SAW berkata: “Sampaikanlah wahai Ukasyah”.

Maka Ukasyah pn mulai bercerita:
“Aku masih ingat ketika perang Uhud dulu,
satu ketika engkau menunggang kuda,
lalu engkau pukulkan cemeti ke belakang kuda.
Ttp cemeti tsb tidak kena pada belakang kuda,
Tapi jesteru terkena pada dadaku,
Krn ketika itu aku berdiri di
belakang kuda yg engkau tunggangi wahai Rasulullah”.

Mendgr itu,
Rasulullah SAW berkata: “Sesungguhnya itu adalah hutang wahai Ukasyah.
Kalau dulu aku pukul engkau,
Maka hari ini aku akan terima hal yg sama.”

Dgn suara yg agak tinggi,
Ukasyah berkata: “Kalau begitu aku ingin segera melakukannya wahai Rasulullah.”

Ukasyah seakan2 tidak merasa bersalah mengatakan demikian.

Sdgkan ketika itu sebahagian shbt berteriak marah pd Ukasyah.
“Sungguh engkau tidak berperasaan Ukasyah. bknkah Baginda sdg sakit.

Ukasyah tidak menghiraukan semua itu.
Rasulullah SAW meminta Bilal mengambil cemeti di rumah anaknya Fatimah.

Bilal meminta cemeti itu dari Fatimah,
Kemudian Fatimah bertanya: "Utk apa Rasulullah meminta cemeti ini wahai Bilal?”

Bilal menjwb dgn nada sedih: “Cemeti ini akan digunakan Ukasyah utk memukul Rasulullah”

Terperanjat dan menangis Fatimah seraya berkata:
“Knp Ukasyah hendak pukul ayahku Rasulullah?
Ayahku sdg sakit,
kalau mahu mukul,
pukullah aku anaknya”.

Bilal menjwb: “Sesungguhnya ini adalah urusan antara mrk berdua”.

Bilal membawa cambuk tersebut ke Masjid lalu diberikan kepada Ukasyah.
Setelah mengambil cambuk,
Ukasyah menuju ke hdpn Rasulullah.

Tiba2 Abu bakar berdiri menghalangi Ukasyah sambil
berkata: “Ukasyah..! kalau kamu hendak memukul,
pukullah aku.
Aku org yg pertama beriman dgn apa yg Rasulullah SAW sampaikan.
Akulah sahabtnya di kala suka dan duka.
Kalau engkau hendak memukul,
maka pukullah aku”.

Rasulullah SAW: “Duduklah wahai Abu Bakar.
Ini urusan antara aku dgn Ukasyah”.

Ukasyah menuju kehdpn Rasulullah.
Kemudian Umar berdiri menghalangi Ukasyah sambil berkata:

“Ukasyah…
kalau engkau mahu mukul,
pukullah aku.
Dulu mmg aku tidak suka mendgr nama Muhammad,
bahkan aku prnh berniat utk menyakitinya,
itu dulu.
Skrg tidak boleh ada seorg pn yg blh menyakiti Rasulullah Muhammad.
Kalau engkau berani menyakiti Rasulullah,
Maka langkahi dulu mayatku…”

Lalu dijwb oleh Rasulullah SAW:
“Duduklah wahai Umar.
Ini urusan antara aku dgn Ukasyah”.

Ukasyah menuju kehdpan Rasulullah,
tiba2 berdiri Ali bin Abu Talib sepupu sekaligus menantu Rasulullah SAW.

Dia menghalangi Ukasyah sambil berkata: “Ukasyah, pukullah aku saja.
Darah yg sama mengalir pada tubuhku ini wahai Ukasyah”.

Lalu dijwb oleh Rasulullah SAW:
“Duduklah wahai Ali,
ini urusan antara aku dgn Ukasyah” .

Ukasyah semakin dekat dg Rasulullah.
Tiba2 tanpa disangka, bangkitlah kedua cucu kesygan Rasulullah SAW iaitu Hasan dan Husen.

Mrk berdua memegangi tgn Ukasyah sambil memohon.
“Wahai Pkcik,
pukullah kami Pkcik.
Atuk kami sdg sakit,
Pukullah kami saja wahai Pkcik.
Sesungguhnya kami ini cucu kesygn Rasulullah,
dgn memukul kami sesungguhnya itu sama dgn menyakIiti atuk kami,
wahai Pkcik.”

Lalu Rasulullah SAW berkata: “Wahai cucu2 kesyganku duduklah kalian.
Ini urusan atuk dgn Pkcik Ukasyah”.

Begitu sampai di tangga mimbar,
dgn lantang Ukasyah berkata:

“Bagaimana aku mahu memukul engkau ya Rasulullah.
Engkau duduk di atas dan aku di bawah.
Kalau engkau mahu aku pukul,
Maka turunlah ke bawah sini.”

Rasulullah SAW mmg manusia terbaik.
Kekasih Allah itu meminta bbrp shbt memapahnya ke bawah.
Rasulullah didudukkan pada sebuah kursi,
lalu dgn suara tegas Ukasyah berkata lagi:

“Dulu waktu engkau memukul aku,
aku tidak memakai baju,
Ya Rasulullah”

Para shbt sgt geram mendgr perkataan Ukasyah.
Tanpa ber-lama2 dlm keadaan lemah, Rasulullah membuka bajunya.
Kemudian terlihatlah tubuh Rasulullah yg sgt indah,
sdg bbrp batu terikat di perut Rasulullah pertanda Rasulullah sdg menahan lapar.

Kemudian Rasulullah SAW berkata:
“Wahai Ukasyah,
Segeralah dan jgnlah kamu ber-lebih2an.
Nanti Allah akan murka padamu.”

Ukasyah langsung menghambur menuju Rasulullah SAW,
Cemeti di tgnnya ia buang jauh2,
Kemudian ia peluk tubuh Rasulullah SAW seerat2nya.
Sambil menangis se-jadi2nya,

Ukasyah berkata:
“Ya Rasulullah, ampuni aku,
Maafkan aku,
Mana ada manusia yg sanggup menyakiti engkau ya Rasulullah.
Sengaja aku
melakukannya agar aku dpt merapatkan tubuhku dgn tubuhmu.

Seumur hidupku aku ber-cita2 dpt memelukmu.
Krn sesungguhnya aku tahu bahwa tubuhmu tidak akan dimakan oleh api neraka.

Dan sungguh aku takut dgn api neraka.
Maafkan aku ya Rasulullah…”

Rasulullah SAW dgn senyum berkata:

“Wahai sahabat2ku semua,
kalau kalian ingin melihat ahli Syurga,
Maka lihatlah Ukasyah..”

Semua shbt menitiskan air mata. Kemudian para shbt
bergantian memeluk Rasulullah SAW.

Semoga dgn membaca ini bila ada air mata ini membuktikan kecintaan kita kpd kekasih Allah SWT…

Allahumma sholli ‘alaa Muhammad.
Allahumma sholli 'alayhi wassalam…
Semoga Allah SWT selalu meredhai kita semua,
Aamiin…


(ustaz Iqbal Zain Al-Jauhari)
SILA SHARE DAN SEBARKAN