6

Villa Criss-Cross Envelope  |  OFIS Arhitekti
Location: 
Ljubljana, Slovenia

- The internal volume embodies two elements: exposed structural concrete walls and a wooden shell. The project required a residence for a single family with three children. The brief was to maximize living area with minimum of the service space. The concept divides space based on distinct program by separating function not by walls but floor levels: ground floor is living/communal space, first floor is children area and second floor parents area. With no cellar, the shell is integral to provide all of the space for storage. The flush walls fold out to house cupboards, shelves and drawers throughout the living areas and furniture such as beds, seating and counters are built into the floor in order to optimize space and provide easy maintenance. This connects different spaces in the house by giving a common function to partitions.