protestiram

Macedonian youth have been protesting for five days in Skopje, urging the authorities to “solve” the case of murder of a young man during a post-election rally of the ruling party by a police officer who served as a bodyguard to a high-ranking official. Vnukot has been providing consistent high-quality coverage of the street protests in English (Day 1Day 2,Day 3Day 4). With permission, we relay his article from Day 5.

Повик за акција: Маратонот е медиумски простор кој што треба да се искористи #протестирам

Не знам каде точно минува маратонот, но неговата патека е медиумски простор што треба да се искористи.

Некоклу (5-6) штандови со вода на клучни места. На штандовите по еден голем банер „Стоп за полициска бруталност“. Шишенцата вода со препени етикети „Долу влада“ и свирчиња за маратонците што ќе сакаат да земат.

Дополнето: водната станица за тие што трчаат 5 км, што се и најбројни и се над 5000 луѓе ќе биде на Рузвелтова кај Концепт 37. Таму тркачите ќе поминуваат помеѓу 9:00 и 10:00.

Ова не значи дека треба да стоиме на официјалната водна станица, туку оддалечени 100тина метри на наша.

http://skopskimaraton.com.mk/en/info/course-map/

Маратонот не` чека:

http://skopskimaraton.com.mk/blog/2015/05/05/konkurs-za-najdobra-fotografija-2015/

http://skopskimaraton.com.mk/blog/2015/05/05/konkurs-navivacki-transparent-2015/

youtube

Зошто протестирам?

(идеја @banekoma; реализација Александар Јосифовски)

youtube

 

Police brutality and demonstrations in Macedonia on Al Jazeera

Thanks to @Vnukot

#Martin #protestiram