otxotorena

New Post has been published on http://archist.ir/tudela-courts-otxotorena-arquitectos/

Tudela Courts / Otxotorena Arquitectos

© Rubén Pérez Bescós Architects: Otxotorena Arquitectos
Location: Tudela, Navarra, Spain
Project Architects: Juan M. Otxotorena, Mariano González Presencio, José Javier Esparza
Collaborators: Miren Pérez, Maialen Avizanda
Area: 7,465.2 sqm
Year: 2010
Photographs: Rubén Pérez Bescós, José Manuel Cutillas

© José Manuel Cutillas

The building occupies a singular geometry plot, the available space has the form of an almost equilateral triangle whose facades give urban roads of different character. On one side is the Avenue of Merindades that is the only way that surrounds the building and therefore must accommodate the road access, the building also offers street facade of The Almoceda having pedestrian nature, while its third façade overlooking the park leading down to the shore of Queiles. Moreover, the plot has a significant widening gap in the north-south direction, so that in the southern corner of the plot, in the encounter between the Merindades Avenue and La Almoceda street lies the highest point, with a total drop of nearly two meters.

© José Manuel Cutillas

Due to the characteristics of the urban environment of the plot, all accesses are concentrated in the southwest facade, which overlooks the Avenue of Merindades. This circumstance determines the functional organization of the building to achieve the required location of different entry points to the building, from the point of view of its use and its treatment in terms of accessibility and comfort, spaciousness and image. So: the access road to the basement of the building is at the lowest point of the plot to minimize the impact on the ramp surface. The police office entrance stands next to the driveway with a drop on the ground level of something over a meter that is saved with an interior ramp. The main entrance approaches the south although corner point distance somewhat higher elevation to facilitate the accessibility of the whole building. Next to the main entrance is placed access to Police Court. Finally, in La Almoceda Street, appears an emergency exit that could be used, if so decided as access point court personnel.

© José Manuel Cutillas

The location and distribution of hits obviously refers directly to the organization of the circulations of the building and the determination of its areas of use, issues that closely related. The fact is that the location of the access and the relationship established between them ideally suited to the requirements of the program requirements, resulting in an overall solution possibilist but, at the same time remarkably consistent. The shape of the plot causes a volumetric compactness. Therefore, the first decision, in the face of division of labor, is introducing a void in the heart of the apple that is configured as a covered patio that introduced light in the center of the building that houses the main staircase symbolic way of building. The various uses of the building are arranged around this courtyard is formally defined as a triangle equivalent to form external alignments, although the different needs of each surface uses this triangle move south of the block.

© José Manuel Cutillas

The external appearance of the building only collects the organization described. Each plant is treated with an external image that responds to the internal organization, all wrapped in a veneer micro precast prestressed concrete facade creating a ventilation space, disappearing in designated areas such as waiting rooms, offices or other uses. Where different vents or louvers for protection of views, and metal frames with safety glass. The main entrance is marked with a double height porch flared in which is inserted a small glass box containing the entrance gate at the top of the porch flags will stay set. Wanted to get a sober building emphatically assert their status as urban landmark, while abroad express the internal configuration of their duties.

First Floor Plan

New Post has been published on http://archist.ir/water-treatment-station-of-benidorm-otxotorena-arquitectos/

Water Treatment Station of Benidorm / Otxotorena Arquitectos

© Pedro Pegenaute Architects: Otxotorena Arquitectos
Location: Benidorm, Alicante, Spain
Design Team: Juan M. Otxotorena, Mariano González Presencio, Luis Tena Núñez
Collaborators: Gloria Herrera, Juan González, Pedro Palencia
Area: 8,884 sqm
Year: 2010
Photographs: Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute

The proposal serves to influence demand received in the remodeling and updating the Water Treatment Station of Benidorm: first, to obtain a functional improvement of the buildings that make up the plant, completing the program established initially with changing rooms, toilets and other spaces in the control and management area, and, secondly, environmental integration and a specific improvement of the overall image of the complex built, marked by massive and industrial appearance.

© Pedro Pegenaute

The approach wants to meet the municipal technical requirements in the sense that those works should address not only the technical efficiency of the new facility, but also of its visual and environmental impact, given its significant presence and impact in the perceptual quality of the urban environment. The proposal has been defined along the course of the works, in an intense process of dialogue with the various stakeholders. In fact, the design is of a dedicated process-oriented discussion of alternatives at all times to the choice of the most appropriate operational and from all points of view.

© Pedro Pegenaute

The project has opted for a series of solutions that try to take care of solvency, efficiency and visual quality, economy and ease of incorporation into the course of execution of works without interfering with their departure. And includes two distinct types of actions related to the major ingredients of the problem: in the first instance, the control building redesign, with a review of its program of spaces and uses, and the outer envelope of the set consists of two volumes together with the adjacent, for operation and management, and, secondly, the mainstreaming of cladding elements, fencing and visual coverage of various elements of the installation, the full extent of the complex, the effect of attenuating its industrial image eventually neglected.

© Pedro Pegenaute

After considering various options, we review the heights leading to two plants left in the office building located on the deck plan deposits. This is the building that experiences an intense redesign, which starts with the review of the plant and the access elements and vertical communication. This was not affecting its supporting structure, whose construction has gone ahead in the work process. In fact, this was a major constraint. Moreover, we chose a panel enclosure surround tone metallic sheet, called to print the look of lightness volume, sophistication, elegance and modernity. It also works on the gaps and openings to the outside, or scenic spot, so if acting as lookouts on the entire system, with the eventual support of eaves and sun protection devices, sensitive to the orientations of facades.

© Pedro Pegenaute

With respect to the incorporation of other elements of cladding, fencing and visual coverage of the installations, no doubt had to start from a careful consideration of the entity whose volumes visual presence was to qualify. They came to be a huge mass of visual appearance rather clumsy and careless. And of course, it was necessary decisions appraise their eventual manipulation, given its inevitable extension and the resulting budgetary impact.

© Pedro Pegenaute

Priority issue to be considered was the longitudinal elevation of the architectural. It is understood, in any case, the need for economical solutions appropriate scale to the very special case, and, moreover, simple and accessible both from the conceptual point of view as according to their manufacture and assembly conditions, and their further maintenance requirements. Hence the choice of a simple and flexible system for modular coating, that part of a pattern that could be repeated on different surfaces with different heights and, depending on the coverage requirements related to quantities a ‘plug’ in each case. The base is a simple metal structure on a concrete foundation, such structure supports a steel sheet folded that is perforated with a pattern of circular holes dither major proportions provides a moderate degree of transparency.

Ground Floor Plan

New Post has been published on http://archist.ir/valle-de-egues-town-hall-otxotorena-arquitectos/

Valle de Egüés Town Hall / Otxotorena Arquitectos

© José Manuel Cutillas Architects: Otxotorena Arquitectos
Location: Egüés, Navarra, Spain
Architect In Charge: Juan M. Otxotorena
Collaborator Architects: Gloria Herrera, Iñigo Jiménez
Structural Engineer: José Ignacio Etayo
Construction Company: ACR
Area: 7,894.15 sqm
Year: 2011
Photographs: José Manuel Cutillas

© José Manuel Cutillas

The built complex is located in plot EP-13 of the ‘Ecocity’ of Sarriguren. It is destined to become the new Town hall of the Valley. It meets to a fairly articulated and complex and very detailed programme of requirements, for which a detailed description of the planned uses and distribution by storeys was provided.

© José Manuel Cutillas

The ground floor had to house the Mayors office and dependencies, a Political Area and another for Cultural Centre, as well as the General Services Area. On the second floor and attic the Municipal Legal Assessment, Intervention and Property Register, and Urbanism and Works Services are located, as well as the Justice of Peace. On the ground floor, besides the general access and common areas of the hall, Citizen Advice Point, General Register and notice board, the Social Services and the Municipal Police areas are located, with independent access. Two basements include, in addition, a car park for 30 vehicles, an extensive Historical Records Room and various areas for installations, changing rooms and storage.

© José Manuel Cutillas

The design of the building attempts to rigorously meet the ambitious programme of requirements established and the representative and institutional use of the building, associated with the subsequent requirements for image, starting from the absolutely privileged nature of its conception. The development of these arguments leads to deciding on the layout of the areas of the building around an inside patio, whose dimensions are a consequence of the maximum alignments of the plot. A part of this patio is deeper and attempts to include more natural lighting and ventilation to the first basement.

© José Manuel Cutillas

The geometrical structure of the three above ground floors is established in accordance with a sequential logic that relates them in height; it assigns a structure of ‘L’ to the ground floor, which finds its counterpoint in the reverse scheme, also in the shape of an ‘L’, which corresponds to the highest storey. The building, in short, it laid out according the superposition of the two ‘L’ structures inverted in certain meeting points where the main elements and facilities for vertical communication are located.

Plans

A system of accesses is defined associated to a diagramme of organisation of areas and corridors resulting from the variety and complexity of the uses. This system of accesses is related with wide archways able to give shape to the transition between the park and the administration area of the building. The building undertakes the starring role of the frontispiece so to speak on the outside area of its East facade, characterised as public square. The Mayor’s office area is located there and the typical balcony is also projected, going almost from side to side of the elevation.

© José Manuel Cutillas

The construction used in the make up of the volume is that of concrete facing with the counterpoint of aluminium elements in flat and perforated cladding and different slating systems.

Elevations & Sections

New Post has been published on http://archist.ir/hydrothermal-center-aquavox-otxotorena-arquitectos/

Hydrothermal Center ‘Aquavox’ / Otxotorena Arquitectos

Courtesy of Otxotorena Architects: Otxotorena Arquitectos
Location: Pamplona, Navarre, Spain
Architects: Juan M. Otxotorena, Mariano González Presencio, Luis Tena Núñez
Colaboradores: Gloria Herrera, Catalina Delgado
Area: 4,454 sqm
Year: 2009
Photographs: Courtesy of Otxotorena

Courtesy of Otxotorena

The building houses sports and health facilities is located in the old town of Pamplona. It is initiative and municipally owned. And the charge of the project occurs once the team of architects who was awarded the corresponding supports public competition, in January 2005. The site is located on San Agustin street, and had been emptied during the demolition of the old pediment ‘Euskal Jai’, after its acquisition by the Town Hall for the construction of this building. The plot crosses one of the blocks built the Old Town, so it has: two facades opposing parallel streets and two mediator sides, consisting of a straight side wall of the old pediment, and a more irregular one with different volumes that breaks into patios of adjoining buildings.

Beyond the general determinations concerning the alignment and flights of the plot, the Special Plan of Protection and Internal Reform of the Old City prescribed for it the introduction of a passage or an inside lane of longitudinal development, perpendicular to both streets. The project obviously follows these guidelines, while it tries to be sensitive to the way in which the construction affects the neighbouring buildings, responding with the opening of patios or possible setbacks to some of the most committed situations arising in the scope of the implantation.

Courtesy of Otxotorena

In this framework, in short, the project relies on two main arguments. First, the design revolves around the effort to obtain sufficient and attractive natural light for all the spaces inside the building, trying to make a virtue out of necessity, given the difficulties and constraints of the site. And secondly, it starts from a principle of sectoring of the volume according to longitudinal batches perpendicular to the streets, trying to follow the guidelines issued by the PEPRI, it follows the idea that governs the approach of the section of the main block building as a compact section that brings together and relates those areas of greatest significance and size.

Courtesy of Otxotorena

The idea entails, in fact, the provision of a large linear container that evokes the volume of the old pediment itself, crosses the plot from side to side and accumulates the spaces of biggest entity of the necessity program, and especially the general pools related to thermal applications, to which it wants to provide an extraordinary degree of attractiveness and comfort. She can give these spaces not necessarily uniform heights and, where appropriate, higher than the minimum set for a conventional plant. It also facilitates the functional, spatial and visual intercommunication. The scheme, in any case, rests on the existence of the huge dividing wall emerged with the demise of the old pediment: it seemed advisable to support against it real entity’s spaces, able to dispense with natural lighting and ventilation of the front and views lateral that makes impossible.

Courtesy of Otxotorena

It is, after all, a building divided into two parts by an interior road, crossed in upper bounds by overpasses that communicate both parts. The two sides of the volume are defined by the alignment of the interior road, in line with the elementarism of the guidelines to generate volumes of the historical city itself, which in turn facilitates their reading, comprehension and control. The facades of the two parts of the building to the inside lane that crosses it consistently open to it through holes and extensive treatments of an ambitious level of transparency on the one hand, try to solve the needs of natural lighting and ventilation of interior spaces, and secondly, are intended to provide amenity, interest and attraction to passengers.

Courtesy of Otxotorena

Moreover, the design is governed by the aim of achieving maximum clarity and efficiency in the organization of the circulation, within the difficulties arising from the peculiarity of implantation: it highlights perhaps, in this regard, the versatility and flexibility of operation of the changing area of the building, that can aptly respond to the demands of order and comfort of users that go to each of the two key functional areas of the building, hydrothermal and gyms, located on the best possible way regarding the path of their travels.

Plan