nokia 3315

Mungkin Gini

Salah satu cara akurat biar awak dewe nggak pingin terdistraksi sama hal-hal semacam “opo seeeh?” di dunia perinternetan mungkin dengan mengganti gagdet kinclongmu itu dengan ponsel yang cuma bisa dimanfaatkan secukupnya; sms, telepon dan alarm. Nokia 3315 atau soni eriksen T68i yang pernah dipake James Bond waktu main di film Die Another Day, misalnya.

So what dibilang remaja nggak gawl. So what dibilang kuno, purba atau nggak kekinian blas. So what nggak apdet berita terkini yang lagi hits dan viral menyemesta. Lha daripada waktu terbunuh sia-sia dengan hanya turonan di atas kasur sambil mantengin yang suwer-deh-nggak-penting-banget kan?

Terkecuali.. orang-orang yang pintar mengontrol diri. Kayak, kamu. Aku mah masih susah euy. Huks.

At least, if u do dat, u will actually feel better than u dont. Uripmu bakal tentrem ayem. Aman sentosa sejahtera. Ra percaya? Deloken mbah-mbah angkatan 50-60 an. Ehe. 

Kemungkinan untuk nggak mencaci dan membrengsek-brengsekan orang-orang yang-bahkan-nggak-dikenal akan tereduksi. Kemungkinan buat showing off-showing off elegan akan terminimalisir. Kemungkinan melakukan kanibalisme berjamaah sama saudara seagama, akan berkurang. Dan yang paling penting bagi generasi muda milenials adalah: nggak sering sakit hati karena efek candu stalking. Ha.

Salah satu cara, bukan satu-satunya cara. See?

Ini hujjah manusia biasa dari sudut pandang pengamat, bukan pelaku. Silahkan mbatin, bebas. Wkwkwk.

this grammy pro listening session is soooo cool i’m gonna need a breakdown like that of every single song taylor has ever written complete with commentary and voice memos and her cute lil head bops when the songs are playing like seriously i won’t rest until i hear the original bars of lucky you that she probably recorded on a nokia 3315 

I’ve seen a post going around about how if you had a Motorola RAZR phone back in the day, you were the coolest person around. Please… In my day, the coolest phone you could have was the Nokia 3315. It was a heavy, chunky thing with a monochrome screen and you could program your own custom ringtone in to play when you got a call. So cool!
Well, guess what? I still have mine. And it still works. It’s over a decade old and mighty beat-up, but you can still turn it on and play Snake on it. Wonderful.

So, here’s a side-by-shot of my first phone, the Nokia 3315, with my current phone, the Samsung Galaxy SII. This is 12 years of technological advancement in one picture. We’ve gone from 84x48px B&W screens and physical keypads to full HD, full colour touchscreens. Isn’t it amazing?
Also, a small thing I found out when I was fiddling with the 3315 to get it to work: it was made in Korea! So the 3315 was designed in Finland and made in Korea, and the Galaxy SII was designed in Korea and made in Vietnam. Times certainly have changed…

So, what was your first phone? What were its best features? And do you still have it? Send me an ask about it! I’d love to know! ^^