nisin

Vdekja është një gjë e çuditshme. Njerëzit e jetojnë të gjithë jetën e tyre sikur vdekja të mos ekzistojë, e megjithatë ajo është një prej motiveve më të fuqishme për të jetuar. Disa prej nesh, me kalimin e kohës, bëhen më të vetëdijshëm për ekzistencën e saj dhe nisin të jetojnë më fort, më me këmbëngulje, më me shumë tërbim. Disa të tjerë kanë nevojë për praninë e saj, që të ndërgjegjësohen se ekziston antiteza e saj. Dhe të tjerë, më tej, fiksohen kaq shumë pas saj, saqë përfundojnë në sallën e pritjes shumë më parë se asaj t’i ketë ardhur koha për të mbërritur. Ne ia kemi frikën, por frika më e madhe është se mund të na marrë dikë tjetër dhe jo ne. Sepse frika më e madhe nga vdekja është se ajo mund të na anashkalojë. Dhe mund të na lërë fare vetëm në këtë botë.
—  Nga romani: “Një burrë i quajtur Uve”

rules: answer 20 questions and tag followers you want to get to know better. tagged by @nb-pvndv  💙

name: ryan

nickname: ry([e]ry[e]), thegaylinguist, níðing, jan Nisin, makagláwarē

birth month: december

height: 183 cm / 6′0″

ethnicity: only ones i can really claim are italian (florentine), portuguese (azorean), & irish (i.e. the only ones that are culturally relevant to my immediate family).

orientation: gay

favorite fruit: raspberries, blueberries, starfruit, passion fruit, mango

favorite season: autumn & winter

favorite book: um no

favorite flower: plumeria

favorite scent: cinnamon, redwood trees, pine, basically what you’ll find in a 

favorite animal: orangutans, tigers, pandas, penguins, bears

favorite beverage: tea, water (it’s just. Good.), most fruit juices, coffee (many kinds & ways), [cw: alcohol] most rosato & prosecco, red wine, rum, tequila

average hours of sleep: 3h-5h though lately it’s been from 1.5h-10h

favorite fictional character: no (smoky quartz, ari mendoza, gawain)

number of blankets you sleep with: 3 or just a sheet depending on the weather

dream trip: elvenhome

blog created: 8 august 2012

number of followers: 1091

i’m tagging

@the-blacc-gay-agenda @confessionsofafembear @angryspacelesbian @asstro-turf @agaymage @jambalac @protoindoeuropean

Two Navajo Code Talkers died this past week, according to the tribal government and family members.
Guy Clauschee, 87, died early Thursday morning, September 11, 2014, in Fort Defiance. Services will be held at 10 a.m. on Monday at the Fort Defiance Presbyterian Church.

A Code Talker throughout most of World War II, Clauschee came back from the war and continued his education at the Ganado Mission. After graduating in 1950, he moved to Window Rock and started work with the Bureau of indian Affairs as a facilities management foreman. He retired after 40 years.

On Wednesday, September 10, 2014, tribal officials reported the death of another Navajo Code Talker, Robert Walley Sr., 93.

Walley served as a Code Talker from 1943 to 1945, during which he received a Purple Heart. He served in the 6th Marine Division and was a Marine Raider who fought in the Battle of Bougainville, Guam, Okinawa and the occupation of Emirau Island.

Both Walley and Clauschee received Congressional Silver Medals for their service as Navajo Code Talkers.

According to figures supplied by the Navajo Code Talkers Association, the number of Code Talkers has gone from more 400 to just 27.

Left:
Navajo Code Talker Guy Clauschee waits for the 68th annual Navajo Nation Fair parade to begin on Saturday morning, Sept. 6, 2014, in Tse Bonito, N.M. Clauschee passed away early Thursday morning of natural causes, according to his family. Funeral services will be on Monday.

Right:
Purple Heart recipient Navajo Code Talker Robert Walley Sr, 93, Chichiltah, N.M. According to his paternal granddaughter Tanya Walley, he lost his battle to cancer.

Silver Nez Perry (on FB):
S–Dibé
E–‘Ajaa’
M–Tsitł'élí
P–Bisóodi
E–Dzééh
R–Gah

F–Tsé'é'dǫ́'ii
I–Tin

M–Bii’ adeest'į́į́’
A–Woláchíí
R–Deenásts'aa’
I–Yihę́ę́s
N–Tsah
E–'Anáá’

Ahxé'hée Shinálí, Shicheii, Shizhé'é … Yéego baa 'áhééh nisin.
Ahxé'ee lą́ą nihich'ą́ą́ nísinbaa’

(Source: Navajo Times)