mureed

BismillahirRahmanirRahim

A murid must believe in his Sheykh to grow. His guide is his spiritual doctor and diseases of the soul and heart are the worst sicknesses. One can never get well physically if they are sick in the heart.

— 

- SahibulSaif Sheykh Abdul Kerim Effendi Hz

External image

The meaning of Bay'at or pledging spiritual allegiance is to be totally sold, which means to surrender yourself totally to a Spiritual Master (Murshid) to guide you to Allah. Bay'at should be done on the hands of that person who possesses the following attributes or else Bay'at will not be permissible. These are:

1. First and foremost, he must be a Sunni Muslim holding correct Islamic beliefs.

2. He should at least have that amount of knowledge which will enable him, without the assistance of anyone, to extract answers to questions relating to Islamic Jurisprudence from Islamic books.

3. His Silsilah (Chain of Spiritual Order) must be directly linked to the Holy Prophet (SallAllahu Alayhi wa Sallam) without a break in the sequence.

4. He must not be a Faasiq-e-Mu'alin (One who openly commits transgression and sin).
— 
  • Sab'a Sanaabil Sharif, Page 39-40
  • Fatawa Ridawiyyah, Vol. 21, Page 603
  • Bahar-e-Shari'at, Vol. 1, Page 278

8

THERE IS A SECRET INSIDE ALL OF US

BismillahirRahmanirRahim

There is a secret inside of us that Allah has created and Allah has put inside of us, that Tarikats and Sheykhs and Murshids, when they get you, they try to bring out that secret for you to understand where is your maqam, where are you standing in relationship to Allah, and how to serve Allah.

When you go to, and when you accept and submit to a master, you submit to a master and you understand you are a tool, then that time you’ll know what you are being used for. That means that you will understand that you are just a tool in the hand of this master. But until you meet someone like that, you are just going to go through every day as a routine, every day the purpose is going to be very small, and one day you are going to wake up and you are going to say, ‘what is the purpose of life? Is it just for me to get up, to go to work like a robot, to come home and watch TV, and die?’ That means you have not understood the reason of your creation.

If you have not understood the reason of your creation, how are you going to know what are you being used for? If you start to understand, you start searching, why am I created? Who created me? What is the purpose of my creation? Then you are going to find those ones that Allah is saying, Look, if you have questions, consult with who? The ahle zikr. You have questions, I don’t know what I’m being used for, I don’t know why I was created but I’m looking, I want to find out, then you are going to find the ahle zikr. You are going to find that one, friend of Allah. That friend of Allah, he has that key. He has that secret. He knows why you have been created and how you are going to be able to use the reason of your creation properly and what is stopping you for pursuing that reason and if you take a detour where are you going to end up in?

This is not i’lmul ghaib (unseen knowledge). This is not. Allah swt, He is the revealer. He will remove as many veils as you have if your desire is just to move, and to be with Allah. If your desire is to your ego and to this dunya, more veils is going to come so fast, sealing your heart from Him.

- Sheykh Lokman Effendi Hz

What Is A Dervish (Mureed)?

Bismillahir Rehmanir Raheem

That mureed, the Dervish, it is like the seed of a wheat. It is planted into the soil and it is covered; It’s dead, it’s buried. That is a mureed.

Then it grows and it gives grain, maybe it gives seven hundred, doesn’t matter, it doesn’t matter. The knife comes and it cuts. First you die, then when you are reborn, you get cut. That is a mureed. It doesn’t stop there. You get threshed. You know, you take the wheat, and you beat it until the wheat comes out from the stalk. You get beaten. It doesn’t stop there. You get pounded until you are removed from the husk. It doesn’t stop there. You get ground, until you become dust, flour. It doesn’t stop there. You get mixed with water and it gets beaten up again, continuously. It doesn’t stop there. You are being put into the fire, you are being put into the fire, you are burning in the fire, it doesn’t stop there. You are taken out, you become bread, it doesn’t stop there. You get eaten. That time, it stops.

Dervish, mureed, that is supposed to be our lives. How far away we are from that?

- Hoja Lokman Effendi (Hazretleri)

youtube

PIPER! :)

Pixar animation movie never fails me yaaaah hahaha. Selalu bahagia gituuuuuu rasanya kalau nonton film animasi Pixar karena lucuuuuu dan mostly always about family (which something I really like) sehingga banyak hikmah yang bisa diambil. Saking murenya sama film-film animasi, ingat banget dulu gw sampe nangis sesenggukan nonton A Good Dinosaur :) Padahal A Good Dinosaur katanya adalah the first Pixar film ever that at the end came up like a disaster to Pixar (its earning was not able to cover production and marketing cost because not many people like it), tapiiiii kok gw tetap nangis sesenggukan yaaah saking sukanya, bagus kokkkk #mure

Finding Dory! Gw hampir bisa mengambil hikmah dari masing-masing hewan di film itu, haha. Tapiiiii, Sebelum ngomongin Finding Dory, gw harus banget bahas short movie pengantar Finding Dory ini yaaah karena film pendek ini juga sarat hikmah, hehhehe. Judulnya Piper. Cuplikannya ada di atas. 

Piper bercerita tentang kehidupan burung kecil yang baru lahir yang hidup di tepi pantai. Hidup di alam, tentu saja harus bisa cari makan sendiri kalau enggak bhay yaaah, haha. Nah, ini juga yang diajarkan si induk. Sejak lahir, tidak ada sesuap pun makanan yang dimakan bayi burung ini yang berasal dari mulut ibunya. Ibunya langsung suruh anaknya terjun ke pantai cari makan. Hinggaaaaaaaa akhirnya di pengalaman pertama dia mencari kerang, tiba-tiba karena dia bergeraknya masih lambat banget, akhirnyaaaaa dia kesapu ombak lahhhh. Tapiiiiii, dia ga mati! Yaaaaa eyalaaaaah ga mati. Cobaan kan tidak pernah di luar kebatasan kemampuan kita! :”D Jadiiiiii, jangan merasa hina, takut untuk bangkit kembali, malu dan trauma berkepanjangan tiap kali kita dapat cobaan karena sebesar apapun cobaan dalam hidup, selama itu memang sudah ditakdirkan jadi cobaan bagi diri kita, maka pasti itu masih ada dalam range kemampuan kita untuk menghadapinya. We are stronger than our trial, so do not forget to get up after falling down! ;) #HikmahPertama

Nah, lanjut lagi yaaa ceritanya. Jadi, abis dari musibah tenggelam disapu ombak itu, akhirnya si piper kecil ini jadi makin ga berani kaaan cari kerang di tengah laut. Tapiiiii, ibunya no mercy bangetttt! Si anak tetap ga dikasih makan, harus cari sendiri. #IbuSetrong haha. Akhirnyaaaaa, karena udah lapar to the max, dia akhirnya memberanikan diri lagi ke pinggir pantai sambil sembunyi-sembunyi ketakutan. Terussssss, tiba-tiba dia bertemu dengan keluarga kepiting yang baru keluar dari peraduan dan is going to look for some foods. Di keluarga itu, ada juga anak kepiting yang masih kecik piyik. Si piper pun akhirnya mengikuti si anak piyik kepiting ini. Anak piyik kepiting ini ternyata udah like a boss cari makan, walau ukurannya kecil haha. Hikmaaaaaaah: ukuran tidak menentukan prestasi yah, haha. Jadi, jangan meremehkan orang yang lebih kecil daripada kita, karena bisa jadi dia lebih tahu banyak daripada kita, lebih banyak makan asam garam kehidupan daripada kita! #HikmahKedua 

Oke, lanjut lagi ceritanya, ini hikmah terakhir! Ternyataaaaaa karena dia impressed banget sama skill si anak piyik kepiting ini, si piper ga sadar kalau dia sudah di ujung bibir pantai bangetttttt. Here the wave come again, dia super panikkkkkkkkkk dan udah mau pingsan aja rasanya. Dia kasih kode sama anak piyik kepiting kalau mereka harus lari ke tepi pantai kalau ga mau tenggelam. Panik parrrrraaaaah lah dia. Terus, ombak makin dekat, dan di last minute, si anak piyik kepiting dengan santainya menggali pasir dan “bersembunyi” while ombaknya datang. Having no better idea, si piper pun tanpa pikir panjang karena udah dekat banget juga ombaknya, dia pun gali pasir persis seperti yang dilakukan anak piyik kepiting. Tradaaaaaaaaaaaa, ternyata ketika dia melakukan, dia selamat dannnnn menemukan cara bagaimana meng-handle ombak while mencari makan. That’s gali lah pasir dan bersembunyi di baliknya! Hikmah: belajar bisa dari siapa ajaaaaaaaa, bisa dari makhluk yang berbeda jenis dari kita, wkwkw. No matter what is the gender, age, religion, background, job, I think we can learn just from anyone and sometimes that’s even exactly what we need! A lesson from just a random person sometimes help much more than an advice from familiar persons. :) #HikmahKetiga

Plus, satu lagi, namanya aja udah piper, paruhnya aja paruh yang udah di-designed  sama Allah runcing, menandakan hidupnya memang sudah ditakdirkan mencari makan di tengah-tengah air, jadiiiiii mana boleh takut air dan ombak karena that’s exactly your very place to live. So, make the best of it dan jangan pernah mencari cara menghindar, it will always go back no matter how hard you try to avoid it. It’s your destiny :) 

Super sukaaaa dengan Piper! :) Tentang Finding Dory kita lanjut di tulisan selanjutnya yaaah, hehe. Itu juga hikmahnya super duper banyak hahhaha.

BerSEMANGAT!!

Kirjutaks ära oma mured
Kirjutaks kurbuse ja viha
Oma pisarad ma pistan tinti
Justkui kergem
Aga kas ikka on?
Oma mured viskasin paberile kaela
Nüüd siin maailmas
Kaks murtud hinge
Äkki jagatud mure pole pool mure
Äkki on ta hoopis kaks

Salajane tundmatu

Kes on see keegi
See tundmatu
Kes mind päevast päeva
Siin maailmas loksutanud
Teinud pisikesed mured
Suuremaks kui relevant
Kes mulle kinnitanud
Et ühes või teises
Peitub just see õige
Et just nendes silmades
Peitub ausus, õndsus ja igavik
Ma olen seda tundmatut ikka uskunud
Olen olnud talle orjaks
Ja kõik viimseni mängu pannud
kuni ühel päeval mõistsin
Olen petetud, alistatud,
Kuidas see küll nii juhtus
Olen olnud iseendale orjaks

Too pretty and awesome not to share, this “Deconstructed Brandy Bramble” from @chrissinflair with help from @baconbarguy.

A Cognac Jello perched on top of an Orgeat Jello sitting in lemon curd and garnished with Creme de Mure cotton candy. Dusted with powdered sugar and lemon zest.

#justmakemesomething #trophycocktail #molecularmixology #drinksyoucaneat #sacramento #garnishgame

Made with Instagram
5

Kamome Diner (2006)

10-Year Anniversary Screening!

September 13, 2016, 7:00 P.M.

The Ray Stark Family Theatre, SCA 108, George Lucas Building Lobby, USC School of Cinematic Arts Complex, 900 W. 34th Street, Los Angeles, CA 90007

Directed and Written by SCA Alumna Naoko Ogigami

Based on the novel by Yoko Mure

Cast: Satomi Kobayashi, Hairi Katagiri, Tarja Markus, Masako Motai, Jarkko Niemi, Markku Peltola

FREE ADMISSION. OPEN TO THE PUBLIC. RSVPs REQUIRED. Presented by the East Asian Studies Center and the School of Cinematic Arts. Check USC SCA’s Events page next month for updates.

The stunningly shot, über-stylish Kamome Diner, a tale of three Japanese women afoot in Helsinki, pays tribute to the quirky cinema of Finnish master Aki Kaurismäki. Sachie, from Japan, opens a Japanese eatery near the Helsinki harbor. The specialty of the house is onigiri (or omusubi) rice balls. Her only customer, day after day, is a geeky Finnish boy obsessed with Japanese anime. Two other Japanese women, each with personal issues, begin helping out, and the number of customers increases. The diner, it seems, attracts only patrons with problems, all finding comfort in Sachie’s conversation and tasty cuisine. The film’s mouth-watering attention to food will have your racing to your favorite okazuya after the screening. Kamome Diner conveys the topsy-turvy sensation of being a stranger in a strange land and presents food, no matter how alien, as the center of community and cultural understanding. (Synopsis from Powell Street Festival Society and Pacific Cinémathèque Kibatsu Cinema series)

Provided courtesy of Nikkatsu Corporation. Not rated. Running Time: 102 mins. In Japanese, with English subtitles.