macedonian singer

За еден ангел...

Беше АНГЕЛ од небото пратен, велеше: Ве сакам сите, но не ни кажа ЗОШТО ОТИДЕ?

Нашите СРЦА НЕ СЕ ОД КАМЕН и плачеме затоа што не знаеме ЧИЈ СИ, КОЈ ЛИ ТИ ГРИЗЕ ОБРАЗИ и во чија градина како ПОЛСКО ЦВЕЌЕ цветаш. СЛУШАШ ЛИ што сите велат за тебе и посакуваат барем уште еднаш aко успеат ДА ТЕ ПОГЛЕДНАТ ВО ОЧИ и да ја видат таа прекрасна љубов и топлина?

ЈА САКАВМЕ ТВОЈАТА НАСМЕВКА, како што птиците го сакаат небото. И АЈДЕ, ИЗЛАЖИ НЕ УШТЕ ЕДНАШ, КАЖИ ДЕКА НЕ НИ ТРЕБАШ! На небото свети тажна МЕСЕЧИНА, затоа што ти замина од овие ИГРИ БЕЗ ГРАНИЦИ. Во срцево удираат ГРОМОВИ НА ДУША и посакуваат бар како МОРСКА ЅВЕЗДА да се вратиш на Земјава.

Се затворивме во СОБА ЗА ТАГА И НЕ ЗНАЕМЕ ЗОШТО ДА СТАНЕМЕ, кога тебе веќе те нема, а во мислите ти порака ни праќаш: „КРАЈНО ВРЕМЕ е да станеш и повторно да сакаш.“ НЕ ВРЗА ЗА СЕБЕ и направи од нас најголеми верници во Бога, но и во љубовта.

Ти ни кажа, НО САМО ВЕТЕРОТ ТЕ СЛУШНА, дека можеби засекогаш ќе заминеш. Во Крушево засади ЦРЕША, а никој не знаеше зошто. Дали еден ден ќе се вратиш НА МЕСТОТO НА ЗЛОСТОРОТ и ќе ни обајсниш ЗОШТО ОТИДЕ?

Дали ќе има ДЕН ЗА НАС, ДА ОТКРИЕМЕ ДЕКА СМЕ ЖИВИ и да ПОТПИШЕМЕ ДЕКА за сè сме КРИВИ? И сега ГО ЛАЖEME СЕКОЈ НОВ РЕФРЕН и ПО ТЕБЕ одиме за да најдеме ЗА ОВОЈ СВЕТ надеж.

Сега те чува СИНОТ БОЖЈИ, а ние ГО МОЛИМЕ НЕБОТО ДА НИ ТЕ ВРАТИ и да ОСТАНЕШ СО нас ДО КРАЈ. Во срцето наше се буди НЕМИР, од нашите СОЛЗИ СЕ ПРАВИ ЗЛАТЕН ПРСТЕН и посaкуваме да ПОБЕГНЕМЕ БАРЕМ ЕДЕН ДЕН и повеќе да не бидеме ДАЛЕКУ ОД ТЕБЕТИ НЕ СИ ВИНОВЕН што толку рано Господ те зеде.

Сите велиме: БОЖЕ ЧУВАЈ ГО ОД ЗЛО, ЖАЛ НИ Е што некои НЕМААТ НИ БЛАГОДАРАМ за тебе и искачуваме УШТЕ ЕДНА СКАЛА кон небото, а во нас ДУША ОСТАНУВА ЗА ДА МОЖЕМЕ ДА ПРЕЖИВЕЕМЕ.

Заекогаш АНГЕЛ ЌЕ БИДЕШ ТИ.

Watch on melodiabalkanika.tumblr.com

Muharem Serbezovski - Ramajana

Muharem Serbezovski is a Macedonian Roma singer who has lived in Bosnia since the 1970s. This is one of his songs in Romani with Indian influence. When this song was released in former Yugoslavia, India and Yugoslavia had very good relations and Indian cinema was very popular among the Yugoslav Roma. Serbezovski wrote this song inspired by Indian music and the Hindu epic poem Ramayana. In 1978 he travelled to India to attend the Roma festival in Chandigarh, where he met the prime minister Indira Gandhi and posed with her and her son Rajiv Gandhi dressed in the same Indian clothing as him to highlight the resemblance between the Indian and Roma peoples. There he sang his song “Ramajana”.