m˚

To all the albanian girls

1. No its not cute when he is jealous as fuck and checks your phone all the time wondering if you’re cheating on him. Besimi është gjëja më e çmuar në një lidhje.

2. You are not a ‘gocë e mirë’ when you make burek and pite.

3. You are not a prisoner or a rude person if you have a tattoo, and you’re still a girl if you have a boy haircut, even tho a person in the streets will point at you with his finger and you’ll start to feel bad so please don’t.

4. It’s not good when people shame women and judge them by their body type or clothes. Every women should be respected and in Albania should be gender equality kështu që të gjithë duhet të dinë se 'kurvllëqet’ nuk janë gjera që i bëjnë veç femrat.

5. Femrat shqiptare nuk duhet të jenë te kufizuara për asgjë dhe duhet të jenë të barabarta me meshkujt. Shprehja: “…po jo se ai është djalë dhe kjo është punë meshkujsh” nuk duhet të perdoret më. So I’m taking about gender equality again.

6.Albanian women absolutely shouldn’t be abused physically, mentally or even sexually.

7. Women are the most beautiful creatures that God made, so please treat them like that. Mundësisht të barabarta me meshkujt! :)

Sot e pashë!
Po ecte krah për krah me dikë tjetër.
Më pa.
Vështrimet tona u takuan edhe një herë, por nuk zgjati shumë.
U kthye tek ai, po e priste. Ai i hodhi dorën në qafë dhe ashtu të përqafuar, vazhduan rrugën e tyre, shumë larg rrugës sime.
Unë mbeta aty, i hutuar.
Ndjeva sytë të më njomeshin.
Kuptova që edhe pse kishte kaluar kaq shume kohë, e ndjeja njëlloj si më parë.
Ai përqafim theu në mijëra copa atë zemër që kishte rrahur vetëm për të, atë zemër që më në fund kishte filluar të merrte pak veten nga largimi i saj, ose të paktën kështu mendoja.
Është bërë traditë tashmë që ajo të kthehet sapo unë jam gati duke e harruar!

Të shkoje tek ai, ishte më shumë se të dilje jashtë shtetit. Të dukej se dilje jashtë kohës, jashtë sistemit të zakonshëm të të menduarit. Edhe një hap dhe kishe ndjesinë se do të kapërceje kufijtë e jetës për të shkelur në shkretinë danteske.
—  PORTRETI I LASGUSH PORADECIT
(fragment, “Ftesë në studio”, 1988)
Ismail Kadare.