la seconde chance

Can we start over?
Can we be strangers again?
Let me introduce myself
We can laugh, we can talk
Relearn what we already know
Come up with new jokes
Create new memories
Come on, let’s give each other
A second chance.
—  la
2

“That’s right, Mother. The Earth will never be a Cocoon Sphere. Surrender peacefully, and let’s go back together.”

Oh okay bukak laptop tapi termenung je depan laptop taktahu macam mana nak buat kerja. Tumblr la.

Semalam, pergi jumpa Prof Sikandar untuk ambik balik kerja yang dah siap dia tanda. Memang expect dapat tinggi la sebab dah buat sehabis baik. Okay itu yang kita rasa. And, everything went wrong. I feel like my honor is on the floor. Aduhh. Markah ala-ala segan lebih sikit je dari separuh. Herm sakitnya tu disini. Tapi, okay je sebenarnya cuma tersalah faham tajuk sikit sebab main buat je taknak jumpa consult doktor dulu hah padan muka. Okay je cuma kena ubah statistik dan satu lagi sebab takde sumber rujukan. Kesalahan paling besar dalam bidang ilmu ofkos. Takde apa sangat pun tapi Hajar being Hajar yang sangat takut nak berdepan dengan kritikan, terus rasa macam tertutup peluang nak dapat Masters. Haha. 

Tapi bagusnya doktor ni, dia bagi buat kali pertama dan hanatar kat dia. Lepastu dia periksa dan bagi balik ke kita. Jadinya, kira second chance la. Kalau nak harap markah kali pertama, lepas-lepas lulus saje lah campur dengan carry mark. Thanks Doktor. Menarik approach Doktor.

Dan kemudian petangnya kelas terakhir Maqasid. Patutnya dah kena habis kelas minggu lepas, tapi sebab ramai lagi tak bentang (sayalah salah seorang) dan sukatan pun tak habis lagi, doktor tambah satu kelas. Punyalah takut nak bentang sebab dua sebab. Sebab sekelas dengan sepupu dan sebab tajuk main terlintas dalam kelas terus bagitahu doktor tanpa fikir panjang haritu. Dah la kena bebel sikit sebab paling lambat bagitahu tajuk ke doktor. Dan oh rupanya sepupu lagi lambat. Aku kedua paling lambat.

Gi depan, doktor tanya tajuk dulu. Bagitahu tajuk dan terus doktor puji. Ya Allahhhh, kembang setaman. Doktor kata lulus ni buat tajuk ni untuk tesis Masters. Seingat aku, ni first time doktor kritik camtu untuk tajuk pembentangan budak-budak ni. Dan (sambil ketar-ketar bentang, sepupu gelak tak cover cover dah. Aku punyalah behave masa dia bentang. Kelas semua ada 28 pelajar, sepupu orang ke 26 bentang. aku orang ke 27. Last minute genes are very strong eh in our family bhahaha), bagitahu point-point penting apa semua. Terkejut jugak dapat soalan-soalan. Lelaki, perempuan woww taktahu pun ramai yang tak alert dengan benda ni. Doktor pun banyak tambah point. Kita ingat tajuk kita paling cikai semua orang boleh tackle dah. Pasal adab je pun. Dan aku pun tak buat pun adab tu. Hewhew. Dah habis bentang pun, doktor bagitahu sekali lagi. Menarik tajuk ni. Doktorr, terharunya. Kena buat leklok ni tugasan ni.

Point, expectation hurts. Haha. Janganlah expect sangat apa-apa, kat sapa-sapa.

Then, tak semua benda tu sedih je. Ada je Allah nak imbal balik untuk kita. 

After the storm, there is rainbow. Ohyeahh. 

Il n'y a pas de seconde chance dans la vie. La seule seconde chance qu'on a, c'est de répéter ses erreurs. Et nous, nous avons pas droit à l'erreur.