jo janssen

9

Jo Janssen Architecten, WVD house, Maastricht (NL), 2001–03.

“The house consists of two volumes, of which the head volume is divided into three different levels; one level for the children, one habitable level and one level reserved for the parents. The second volume contains both the kitchen and the basement.
By using a splitlevel organisation, all three levels flow over, causing the children’s floor to be halfly submerged and the habitable floor to be lifted up halfly, to advance the privacy of the habitants. Next to the masterbedroom, which is oriented on the east, the parent’s floor offers a study, connected to the hall and providing a view over the Belgian border. The children’s floor counts two individual stairs, one connecting to the hall, one connecting to the kitchen, offering the children a choice of which route they’ll take. In contrary to the back facade, which offers big open windows and thereby connect the building to the garden, the windows on the front facade are made of reglit to create a distance between the habitants and thepassenger. However, all windows are chosen both to inhale daylight and offer view.”

5

Jo Janssen Architecten, 12 houses, Zutphen (NL), 1996–98.
competition 1st prize
project in cooperation with IAA Architects Enschede and Paulus Egers

“The main idea of this project is ‘MASK’. A mask equals a shelter, a refuge, a transformation. It also signifies a filter; a specific filter of light, both daylight and artificial light, and people in this particular house. The design is simple and clear: the habitants of this tranquil house can withdraw themselves in an easy way. The idea of ‘mask’ can be found in the glazed main facade, covering three storeys. Behind this facade, a staircase can be found in which privacy is kept, although it is brighlty lit. Because of this, no secrets are revealed, yet the building remains an open one. The street and court are created by the twelve houses which lighten up, as being screens, at night. Behind these screens a play of habitants is performed, moving diagonally across the stairs. The courtal residence has it’s own centercourt, defined through the annex and the wall. This centercourt is a room of it’s own, an addition to the house. ”