gedit

21 july 2016 😻

Thanks la sudi kejut even tak bangun pun. Semalam tidur kul 1 lepas uo semuaa.

Deep sangat kak asma. Iman tu sebahagian daripada ilmu. Ilmu yang tak membuahkan amal takkan menambahkan iman. Gedit.?

Lepastu surah al a'raf tu. Ayat 126. Liena suka part doa tu. Konsep serah diri kat Allah. Bukan semua orang amal even dah tahu.

Then surah ke 107. Ada ciri³ orang yang mendustakan agama.

“celakalah orang itu walaupun berbuat solat tetapi dia lalai.”

..

Hmm. Muhasabah untuk diri?

Paling terkesan dengan surah almaun ayat ke 4 dan ke 5 tadi. Sebb Allah cakap CELAKA lah orang yang solat tetapi lalai.

Bila reflect diri sendiri, rasa banyak sangat lalai bila solat. Macam kak asma’ cakap, time solat dalam lapar ke. Rasa ruhi bila dengan Allah tu takde. Solat sekadar solat. Baca Al Fatihah secara mendatar. Takde rasa Allah tengah communicate dengan kita. Walhal? Allah ade . Stay dekat situ. Ade je untuk

Allah taknak kita dicelakakan. Allah taknak kita lalai dalam solat. Kita riya’. Sebab tu Allah dah sebut awal awal. CELAKALAH. Sebenarnya kat sini, fatimah raselah. Allah sweet sangat. Sebab dia tak putus putus stay dekat hamba dia. Even hamba dia kadang kadang ignore dia. Kadang kdang ingkar dengan arahan Dia, buat maksiat dan sebagainya. Bukti Dia stay lagi dekat kita? Kita boleh baca lagi wasep ni sekarang. Allah bagi kita nafas lagi. Allah bagi kita peluang untuk kita sedar balik, that we have our purpose of life.

Kesimpulannya, why not kita gunakan peluang yang Allah bagi untuk kita capai redha Allah. Sebagai tanda, tak sia sia Allah bagi aku hidup lagi hari ni .

Itu sahaja. Terima kasih. Sekian dari fatimah yang selalu berbuat dosa.

..

Dan setiap orang ada struggle masing². Ujian kita tak sama 🌹

instagram

His name’s Derrek, gedit? Yeah the effort I put in wasn’t worth this joke.

Made with Instagram
Попытки взлома wordpress

Сегодня обнаружил что один из сайтов на wordpress постоянно отдает 502 связано это было с тем что кто-то просто пытался подобрать пароль странным образом (я так и не понял в чем причина переименовал wp-login.php и закоментил xmlrpc.php)

Это все натолкнуло меня пойти посмотреть каким образом и что перебарают боты, на других сайтах (не wordpress) есть код который логирует все запросы которые отдают не 200й код, все это складывается в редис и выводится отсортированным по количеству. 

как на картинке:

1) /wp-content/uploads это я так понимаю что сканируют на открытый листинг директории

2) wp-config.swp и wp-config.php~ и wp-config.php.save это самое интересное, это то что оставляют за собой редакторы nano, vim и прочие.

Внимание вопрос на собеседование как отдаст nginx и apache2 эти файлы?

Вопрос на собеседование номер 2 - Что можно сделать с сайтом на вордпрессе зная содержимое wp-config.php

Остальные что я вижу (wp-config.swo, wp-config.phpBAK, wp-config.php-s, wp-config.php-bak, wp-config.php-) либо популярные способы называть бэкап файлы либо что-то что оставляют за собой другие редакторы.

So I began with the Wikipedia article on Eraserhead (which I saw that movie today BTW; Christ in Heaven I lost my appetite while watching it but it was very surreal and was clearly the basis of a few ideas Lynch has returned to in later works such as stages and spotlights) and, after a bit of unintentional wiki walking, I ended up on the article for gedit (a free and open source text editor).  I don’t even know how I ended up that far.