flamuri kuq e zi

Arbeni i thot babit: “O babi a e di
Pse flamurin e kemi dy ngjyra kuq e zi?”
“Flamuri me dy ngjyra nga të parët na ka mbet;
E kuqija gjaku i tyre, shqiponja ata vet.
Me këtë flamur luftuan dhe fituam
Kundër turqve me heroin Skënderbe.”
— 

From ‘Abetare të gjuhës shqipe’, the first reading book in Albanian schools.


Arben said to his father: “Dad, do you know
Why we have the flag with two colors red and black?”
“The flag with two colors is a remain of our ancestors;
The red their blood, the eagle they themselves.
With this flag we fought and won
Against the Turks with Skënderbe the hero.”


P.S.: The name ‘Arben’ means 'Albanian’ in middle ages Albanian language.

6

Nora Istrefi  - I Jemi Je

I jemi je, i jemi je
E un cdo dite te dua, ma shume se dje
Cdo dite diqka tre po m’jep
Diqka qe nuk e kom dite une vet
E un me krejt temen, pjese e mrekullise
Tone dot jem
I jemi je, i jemi je
I jemi