din lligwy

3

Din Lligwy, Anglesey, Wales

Din Lligwy is a later Prehistoric type walled settlement set on the summit of a limestone plateau close to its precipitous northern edge. The internal buildings were cleared from 1905 onwards when significant quanties of Roman material were recovered, mostly of the late third-fourth century AD. From excavation, it seems that the round structures were probably houses and the rectangular ones were barns or workshops.

For a pre-Roman site, a great deal remains including the enclosing wall and the foundations of many buildings, many of them with substantial and well made foundations constructed from the local limestone. The outer protective wall is almost intact although much reduced in height.

Din Lligwy is situated on a low hill with good views over Anglesey and a reliable source of fresh water nearby. The hill is now overgrown with sycamore and ash but it is probable that when it was occupied, the village would have had uninterrupted views all around.