bezas

youtube

Skateplaza Marousi Giorgos Bezas line

Mungkin kamu tidak begitu menyukai silammu apabila melihat keadaan orang lain yang lebih baik di usia sepertimu. Tetapi janganlah meratapi dan menyesalinya.

Setiap orang berbeza-beza takdirnya.
Silammu telah berlalu. Yang ada padamu adalah masa sekarang. Yang mungkin kau akan perolehi adalah masa depan. Perbaikilah dirimu agar kelak di masa depan, kau tak menyesal lagi dengan apa yang telah pernah dilakukan oleh dirimu di masa sekarang.

Pandang ke depan, perbaiki diri, gerak terus. Jadilah orang bermatlamat dalam hidup.

Kalau engkau tersilap di masa silam, jangan kau ulangi lagi di masa sekarang.
Barangkali juga engkau mencela silammu, tetapi barangkali dengan silammu itu, sedikit kebaikannya adalah engkau telah sampai kepada kesedaran dirimu pada hari ini.

Istighfar selalu agar hatimu tersuci selalu untuk melihat jalan di depan, akalmu tercerah selalu untuk berfikir waras.

👤 Afdholul Rahman CA

Takdir jodoh manusia berbeza-beza. Ada yang ditakdirkan berkahwin, ada yang tidak.

Ada yang berkahwin lalu kekal selamanya, ada yang berpisah.
Ada yang kekal dengan satu pasangan, ada yang menambah pasangan.
Jodoh, sesuatu yang tidak pasti, tetapi ia sentiasa dicari dan dinanti.

Tetapi, adakalanya, kita melupakan sesuatu yang pasti.
Tidak kira kita bujang atau dara, kita akan mati.
Kita duda atau janda, kita akan mati.

Kita bahagia atau sengsara kita akan mati.
Jika kita sanggup bersedia untuk perkahwinan, sudahkah kita bersedia untuk kematian?

Ya, sesuatu yang pasti untuk setiap insan

— 

SEMINAR FIQH KEMATIAN 

Dr. Abdul Basit, Dr. Rozaimi & Ustaz Mustafar Suki 

Girls, girls, girls. If he loves you, he loves you. Takde beza ‘I love you’ dengan 'love you’. Morning text dengan morning call.

tag 10 followers you want to know better!!!

Tagged by cashtonsnigga. thank you!! ^_^ <3

name: Fernanda
nickname: I have a lot of nicknames but the most used are nanda, fe, fer, panda and bez/beza
birthday: july 8th 1997
star sign: cancer
gender: female
fave colour: purple/violet and blue
time atm: 8:25 pm
average hours of sleep: something like 10 hours with a lot of waking up and sleeping again lmao
lucky numbers: i don’t really have but I like the numbers 7, 8 and 23
number of blankets i sleep under: normally none, but if it’s too cold, one or two :-)
fave book: Anne Frank!!! Or any book about the holocaust, world war or history facts
last movie i saw in theaters: minions 💛 I love them soz :-(
dream trip: dubai!
what i’m wearing atm: a floral dress with some black and white geometrical (?) patterns idk lol

I tag: pineapple-cashton cincosegundosdeveranolol hoodtcxlum wemustberejects ashtrocious malumscuddle ashtonfuckboyirwin closeasclemmings 2k13calum hemmingsbvld and everyone who follows me and want to do that ^_^ :-)

Mengimbas kembali raya tahun lepaih. Rasanya gua ada cerita yang saban tahun tugas gua menjelang raya adalah kupaih nyoq, belah nyoq dan mesin nyoq. Tahun ni pun sama sahaja. Macam dejavu gitu.

Tapi tahun ni beza sikit. Sambil dok ralit mesin nyoq, sambil dok nyanyi lagu Salamiah Hassan, pusingan nyoq gua tersasar sedikit dari landasan, lantas gegigi mesin ni menusuk jari gua.

Menitis jugak la darah muda gua. Tapi besa la hero. Boh minyak gamat, ikat jari dengan selotep dan acara mesin nyoq diteruskan.

Harapfully, family gua takdak yang jadi raja bersiong. 😱😂 (at Rumah Salmiah Husin)

youtube

Skateplaza Marousi Bezas line

Semalam rasa hangin betul lepas baca so-called komik yang menceritakan ‘realiti berkomik & kerjaya seni’. As if kalau tak berjaya dlm program dia, kau jadi loser then keje gomen @ makan gaji.

Wow.. What a distorted reality. Komik ini adalah cabang dari cabang seni visual. Apasal nak kecikkan dan hina? Apsal nak gah dengan kejayaan diri yang bukan ke mana pun?

Kejayaan dunia sementara. Kalau kau lebih dikenali dek kontroversi dari karya kau, apa beza kau dgn retis tepi kolam mandi tu?

#rant #comic #manga #drawing

Lelaki💪

Biar sehancur mana .Dia dicincang dunia .Tak mati Walau bertalu disiksa Jasadnya takkan meronta Dia sudi Suka tak suka, tak beza Bibirnya duduknya sama Tak duli Kalau tak tau jiwanya Seringnya dikeji nista Dia gigih jadi lelaki Terkadang aku kasihan ‘Tah gimana dia bertahan di selalu Takkah lenguh dia berjalan Meski dalam sendiri dia tau yang sungguhnya dia sunyi Lelaki Sambutkan hormatku dari seluruh perempuan Moga nanti Datang hari untuk kau betul-betul dihargakan Jatuh bangunmu Gagah lemahmu Tidur bangkitmu Tumbuh patahmu Setiapnya kerna perempuan Biar dikata apa Dia tegak mendada Dia janji Selagi nafasnya ada Dia kan teguh bersama Dia masih jadi lelaki Terkadang aku kasihan ‘Tah gimana dia bertahan di selalu Takkah lenguh dia berjalan Meski dalam sendiri dia tau yang sungguhnya dia sunyi Lelaki Sambutkan hormatku dari seluruh perempuan Moga nanti Datang hari untuk kau betul2 dihargakan Jatuh bangunmu Gagah lemahmu Tidur bangkitmu Tumbuh patahmu Setiapnya kerna perempuan Biar sehancur mana Dia dicincang dunia Tak mati.

Syg nye aku kt dia smpai bertahun2 aku tggu walaupun pedih mcm2 aku kne aku sabar aku bt tak thu je apa aku rsa walaupun dia sindir aku mcm2 kata mcm2 mmg aku miskin xbnyk harta xmcm org kaya raya hidup mewah tapi semua tu smentara y aku mahu ketenangan bila melihat setiap genap ukir wajah mu walaupun tiada beza nye . tangis aku tawa aku semua kerana dirimu muncul kembali , impian sejuta impian y aku impikan muncul disuatu mlm melemparkn sejuta kata manis seribu jnji menidakkan kesedihan y aku mampu hnya tersenyum walau aku thu saat itu hati seperti mati tiada nada andai pun angin tapi aku tetap terima kerna aku thu dirimu lah penyeri setiap inci setiap wktu aku lalui hnya utk mu tapi kini semua hnya dusta yang aku mahukan hnya sedikit sabar untuk aku melakar impian menyunting bunga di taman agar kekal idaman tapi hati xmati menghasut mahukan kebenaran akhirnye aku tewas dek sesuatu bernama wang yang jauh sma sekali dijadikn kawan mengharungi perjuangan . dulu berdua kini sendiri .

beza mengembara dan melancong

hi! selamat beraya semuanya. hari ni aku tetiba rasa tergerak hati nak cerita kat anda semua ni apa beza mengembara dan melancong. BANYAK BEZA DIA DIK OI. 


sepanjang aku buat bisnes BLA (bucketlistabroad) ni, aku banyakkkkk sangat jumpa orang yang SALAH KONSEP. maksudnya tak fit dengan konsep BLA. BLA ni mengamalkan cara mengembara secara JIMAT. bila kita sedang berjimat, maka banyaklah yang kita cut. kita tak duduk lah kat hotel yang menawarkan COMFORT boom kebabow tu. kita stay kat hostel (dorm). itu pun ramai yang rasa tak selesa nak duduk dorm. EH TAPI DUIT NAK DUDUK HOTEL TAK ADA JUGAK. habis tu macam mana ni diknon? kita seharusnya ukur baju di badan sendiri! 


tak ada salahnya melancong. melancong dalam konteks ini adalah BERCUTI. bila kita bercuti ni, kita nak berehat. kita tak nak letih pikir itu ini, susun jadual perjalanan itu ini. pendek kata, orang sediakan semuanya, kita tinggal jalan aje! nak pergi mana mana pun orang jemput dengan private transport. wah best gila. aku kalau penat mengembara pun nak merasa juga bercuti bersenang lenang ni. TAPI AKU TAK CUKUP BAJET FOR THAT. ye, memang agensi pelancongan menawarkan harga yang tinggi. mestilah! kau ingat buat kerja layan korang macam VVIP tu free ke? kau ingat jadi tour guide, tolong escort kau yang malas dan clueless pasal tempat orang tu tak letih ke? mestilah berbayar. mestilah mahal! setimpal dengan penat lelah mereka. mereka bekerja untuk bawa kau bercuti bersenang lenang worry-free! 


harus diingat juga, untuk sustain dan kekal float dalam bisnes, kita perlukan PROFIT. kita perlukan MODAL. jadi tolonglah hargai agensi pelancongan ni. mereka MAHAL bersebab. dan ya, kalau BLA tawarkan harga sangat murah, INI JUGA BERSEBAB! bersesuaianlah dengan harga. 


ok, kita boleh buat kesimpulan di sini bahawa melancong itu equals to BERCUTI. bercuti equals to BEREHAT. macam mana pula dengan MENGEMBARA? ha inilah dia part yang best. inilah dia yang orang duk sebut sebut ADVENTURE tu. 


ADVENTURE: of course kau akan penat. penat meneroka, menjelajah tempat asing! kau simpan bajet untuk tujuan ini. tempat menginap tu yang cincai cincai pun tak apa. asalkan duit tak habis pada penginapan semata! maklumlah, kalau masih ada duit berbaki dari trip A ni, duit tu kau akan forward untuk beli tiket trip B pula. betul tak? mengembara bagi aku boleh lah dikaitkan dengan KURANG LEVEL OF COMFORT. inilah perbezaan terbesar dan paling jelas antara BERCUTI dan MENGEMBARA. orang yang suka mengembara, tak ada masalah untuk bercuti bersenang lenang on a trip. tapi orang yang dah biasa bercuti ni, susah nak jumpa yang boleh mengembara BERSUSAH PAYAH. sebab tak biasa susah menguruskan trip sendiri. sebab sebelum ni agensi yang uruskan semua. 


kesimpulannya kat sini, setiap orang ada cara dan gaya masing masing. kalau kita tak mampu nak bayar untuk HIGH LEVEL OF COMFORT, tolonglah ukur baju di badan sendiri dan bersyukurlah kita masih diberi peluang untuk keluar dari tempurung dan tengok dunia!