Surah-Imran

رَبَّنَا إِنَّكَ جَامِعُ النَّاسِ لِيَوْمٍ لَّا رَيْبَ فِيهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ لَا يُخْلِفُ الْمِيعَادَ
—  Our Lord, surely You will gather the people for a Day about which there is no doubt. Indeed, Allah does not fail in His promise. (3:9)
وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ 
And what is the life of this world except the enjoyment of delusion.
—  Surah Ali’ Imran [3:185]
Often have Complains in Life ?

We often blame others for our problems and misfortunes.

We forget that even a leaf cannot fall down from a tree without the will of Allah.

Allah tests people in various ways. If a Muslim understands this, he will stop complaining.

Many questions come to our mind when life tests us.

The Holy Quran answers all our questions.

*WE ASK*

*1) WE ALWAYS ASK: Why was I TESTED?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“Do men think that they will be left alone saying, ‘We believe’, and that they will not be tested? We did test those before them, and Allah will certainly know those who are true from those who are false.” [29:2-3]

*2) WE ALWAYS ASK: Why I never get what I wanted?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“ It is possible that you dislike a thing which is good for you, and that you love a thing, which is bad for you. But Allah knows, while you know not.” Surah Al-Baqarah [2:216]

*3) WE ALWAYS ASK: Why was I burdened this way?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“Allah does not place a burden to a soul greater than it can bear. It gets every good that it earns, and it suffers every ill that it earns."Surah Al-Baqarah [2:286] & "So verily, with every difficulty there is relief: (repeated) Verily, with every difficulty there is relief. "Surah Al-Insyirah [94:5-6]

*4) WE ALWAYS ASK: Why am I losing hope?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

"So lose not heart, nor fall into despair: For you will be superior if you are true in Faith.” Surah Al-Imran [3:139]

*5) WE ALWAYS ASK: How can I face it?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“O you who believed! Persevere in patience and constancy; vie in such perseverance; strengthen each other; and fear Allah that you may prosper.” Surah Al-Imran[3:200] & “And seek (Allah’s) help with patient, perseverance and prayer: It is indeed hard, except to those who bring a humbly submissive (to Allah).” Surah Al-Baqarah [2:45]

*6) WE ALWAYS ASK: What do I get from all these?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“Indeed, Allah has purchased from the believers their lives and properties (in exchange) for that they will have the garden (of Paradise)…” Surah At-Taubah [9:111]

*7) WE ALWAYS ASK: On whom could I depend?*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“(Allah) suffice me: there is no God but He: On Him is my trust- He the Lord of the Throne (of Glory) Supreme.” Surah At-Taaubah [9:129]

*8) WE ALWAYS ASK: But I can’t take it anymore!*

*AL-QURAN ANSWERS:*

“…and never give up hope of Allah’s Soothing Mercy; truly No one despairs of Allah’s Soothing Mercy, except Those who have no faith.” Surah Yusuf [9:87] & “Despairs not of the Mercy of Allah: for Allah forgives All sins for He is Often- Forgiving, Most Merciful.” Surah Az-Zumar [39:53].

If Allah loves you more than the others, He will test you more than others! Stop asking 'Why Me?’ Instead praise Him more and more!

*MAY Allāh ﷻ Guide us in all our challenges to His Beautiful answers in
AL-QURAAN….

Ameen
آمين يا رب العالمين.

إِن يَنصُرْكُمُ اللَّهُ فَلَا غَالِبَ لَكُمْ ۖ وَإِن يَخْذُلْكُمْ فَمَن ذَا الَّذِي يَنصُرُكُم مِّن بَعْدِهِ ۗ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ 
If Allah should aid you, no one can overcome you; but if He should forsake you, who is there that can aid you after Him? And upon Allah let the believers rely.
—  Surah Ali ‘Imran [3:160]
2

So I got a bouquet of flowers delivered to me at work just now…. I have NO clue who it’s from! But look at the beautiful message inside 😢

Subhanallah I’ve been having such a terrible couple of days and reading this message has comforted me so much!

‘Then when you have taken a decision, put your trust in Allāh, certainly Allāh loves those who put their trust (in Him)’ - Surah Al Imran ❤️

Seven Qualities that Allah Loves...

Seven Qualities that Allah Loves…

1. Tawbah (Repentance)… “For Allah loves those who turn to Him constantly (in repentance)” [Surah Al Baqarah 2:222]

2. Taharah (Purification)… “Allah loves those who keep themselves pure and clean.” [Surah Al Baqarah 2:222]

3. Taqwa (Piety)… “For Allah loves the righteous (the pious).” [Surah Al Tawbah 9:4]

4. Ihsan (Goodness & Perfection)… “For Allah loves those who do good” [Surah Ali ‘Imran 3:134]

5. Tawakkul (Trust in Allah)… “For Allah loves those who put their trust (in Him).” [Surah Ali 'Imran 3:159]

6. Adl (Justice)… “For Allah loves those who judge in equity.” [Surah Al Ma'idah 5:42] “For Allah loves those who are fair (and just).” [Surah Al Hujurat 49:9]

7. Sabr (Patience)… “And Allah Loves those who are firm and steadfast (As-Sabirin (the patient)).” [Surah Ale Imran 3:146]

She said, “My Lord, how will I have a child when no man has touched me?” [The angel] said, “Such is Allah ; He creates what He wills. When He decrees a matter, He only says to it, ‘Be,’ and it is.

-Surah Al-Imran | 3:47.

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۖ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ ۗ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except the enjoyment of delusion.

—  Surah Ali ‘Imran, 185

“Bolpoin di mana ya tadi? Perasaan baru aku pake buat nulis deh”

Mulai membongkar kotak pensil sampai taspun ikut jadi korban. Dan ternyata bolpoin ada di sebelah tas.


“Nis, tadi bajuku kamu taruh mana?”

“Disana tuh, di kamar mandi.”

“Hah, Gak salah??”

“Loh, emangnya aku tadi ngomong apa, di lemari, kan?”


Ada lagi dan ini yang paling sering murojaah surah Maryam yang dibaca surah Ali-Imran. Terkadang akan lebih sering ketuker lagi yang di murojaah juz 30. Yang di baca surah At-Takwir hasilnya surah Al-Infitar.

Dan yang paling bikin gemes ketika naik tangga ke lantai tiga, sudah ngos-ngosan, tapi sampai di atas lupa mau ngapain

Dan kejadian yang terkadang saya sendiri tidak menyadarinya mengapa begitu. Tiba-tiba mengalami semacam amnesia mendadak atau amnesia sesaat. Tidak bisa mengingat dengan baik apa saja yang baru saya alami beberapa menit yang lalu, lupa tujuan, lupa mau ngapain, lupa mau ngomong apa, lupa abis ngomong apa dan melupakan semua to do list yang bahkan sudah dicatat rapi dalam pikiran saya.

Pernah mengalami seperti demikian?

Jika pernah, maka selamat! Itu artinya anda sedang mengalami gejala yang disebut ‘brain fog’. Kondisi otak yang sedang diselimuti kabut sehingga sulit untuk berpikir jernih.

Sebagian orang mungkin awam atau bahkan belum akrab dengan istilah ‘brain fog’. Namun bagi mereka yang menderita penyakit autoimun istilah ini tidak asing lagi bagi mereka. Dan sudah menjadi makanan rutin mereka.

Bagi penderita autoimun serangan brain fog yang datang tanpa izin ini akan mengakibatkan si penderita menjadi linglung seketika, sulit mengungkapkan apa yang ingin disampaikan, otak tidak bisa berpikir jernih seakan tidak terhubung dengan sensor motorik tangan, kaki, dan mulut. Dunia benar-benar diselimuti kabut.

Jika sudah begini maka saya pribadi biasanya akan lebih banyak diam. Jika teman mengajak ngobrol, atau sedang terlibat diskusi maka biasanya saya akan merespon ringan bahkan ala kadarnya. Terkadang bisa menjadi sulit itu ketika saya harus menyelesaikan deadline pekerjaan, atau ketika sedang mengajar sementara brain fog ini datang tanpa diundang. Meski faktor lainnya juga mempengaruhi seperti mudah sekali lelah, bawaannya ingin tidur saja.

Saya juga sering sekali tersesat jika saya berpergian sendiri. Bahkan dulu saya pernah tersesat saat pulang kantor. Kantor saya di daerah Tunjungan. Rumah saya di daerah Ampel dan sekitarnya. Nyatanya saya malah menuju daerah Darmo. Menuju rumah juga enggak, mau ngampus juga enggak, mau ngajar juga enggak. Padahal jalanan itu harusnya sudah saya hafal diluar kepala karena saya melaluinya setiap hari.

Menurut Dr. Marian Rissenberg (dalam tulisannya yang saya kutip dari artikelnya dengan judul multiple sclerosis) seorang neuropsikolog, secara medis ‘brain fog’ dikenal sebagai Immune Mediated Cognitive Dysfunction (IMCD). Biasanya gejala ini terjadi pada penderita penyakit infeksius seperti Lyme disease, dan juga pada penderita penyakit autoimun seperti multiple sclerosis, lupus, dan rhematoid arthritis.

 

Proses di otak yang terkena dampak paling serius oleh IMCD adalah Sistem Eksekutif yang melibatkan konsentrasi, memori kerja dan kelancaran memori. Pada IMCD, sistem kekebalan tubuh mematikan fungsi otak dan tubuh yang tidak esensial, menempatkan otak dalam mode “energy saver” untuk menghemat energi guna melawan infeksi. Inilah juga yang menyebabkan kita merasa lelah dan ingin tidur serta hilang nafsu makan ketika sedang sakit.

Kesulitan kognitif serupa terjadi ketika kita sangat lelah. Bayangkan mencoba membaca artikel berita atau editorial ketika kita sangat lelah. Mata terus menatap halaman tetapi tidak ada informasi yang masuk ke otak. Jangankan bacaan yang berat, yang ringan saja seperti membaca komik maka reaksinya pun sama. Tidak ada informasi yang di dapat. Seperti itulah rasanya ketika mengalami brain fog.

Pada penderita autoimun, brain fog tidak bisa diduga kapan datangnya. Seandainya bisa pastilah saya sudah mengajaknya untuk janjian kapan waktu yang pas harus mengalami brain fog -__-

Lantas bagaimana kita harus mengatasi sisi kelebihan ini (hahaha saya menyebutnya ini sebagai kelebihan). Maka saya mencoba mencari tahu sendiri sampai ketika saya menemukan tulisan dari Dr. Marian Rissenberg yang mana kita bisa mengatasinya dengan baik jika kita mau mendisplinkan diri. Berdasar pengalaman, ketika penyakit sedang mengalami flare atau menuju flare. Maka ada baiknya kita mengikuti tips berikut, yaitu:

  1.  Sering-seringlah menulis.

Yap, sering-seringlah menulis, apapun itu. Mungkin bagi yang tidak terbiasa akan malas untuk memulainya. Namun aktivitas ini sangat membantu ketika diri mengalami brain fog. Menulislah apapun itu sebagai pengingat ketika kita sudah mulai putus asa akibat kesulitan mengingat. Kita akan merasa capek, lelah, marah di awal. Namun hal itu semua tidak akan pernah bisa selesai dan berakhir ketika kita banyak protes dan menyerah di awal. Menulislah apapun yang dirasa penting di agenda atau jurnal pribadi. Jika ingin mengingat seseorang yang berharga pun bisa dilakukan dengan menuliskannya di buku diary (begitu saya menyebutnya). Jika belum punya, segera buat. Karna ini akan sangat membantu. Benar-benar akan sangat membantu.

2. Luangkan waktu sejenak

Cobalah luangkan waktu sejenak setiap harinya untuk merencanakan dan meriview kegiatan di hari itu. Kalau saya semacam muhasabah sebelum tidur. Ini juga penting untuk melatih otak kita agar tidak malas dan mudah menyerah.

3. Buatlah rutinitas reguler harian.

Nah untuk tips yang ketiga ini saya dapatkan dari seorang kawan yang kini sedang menempuh pendidikan di kedokteran. Dimana dia juga tengah berdamai dengan autoimun. Untuk tips yang ketiga ini saya belum bisa menerapkannya, pasalnya saya sendiri sering lupa jika harus membuat draft rutinitas reguler harian -__-

Catatan kecil:

Belilah kertas post it atau notes kecil yang bisa dibawa kemana-mana hal ini cukup membantu dalam menulis sesuatu agenda atau janji yang penting.

Jangan lupa pasang alarm di gadget atau tulis di kalender harian agar tidak terlupa kapan untuk rutin ke dokter, rutin minum obatnya, rutin makan, dan pastinya tidak terlambat saat waktu sholat.

*untuk janji-janji yang terlewat, untuk janji-janji yang belum tertunaikan, untuk perubahan sikap sering berubah, untuk perubahaan mood yang naik turun, untuk pertanyaan-pertanyan yang belum terjawab, untuk deadline yang belum terselesaikan, dan untuk pertemuan-pertemuan yang belum terlaksana. Terima kasih untuk udzur yang diberikan..

Saya tidak ingin menjanjikan banyak akan membahas autoimun dan berbagi cerita mengenainya. Karena saya tidak berkompeten dibidang ini, saya bukan dokter ataupun tenaga ahli kesehatan. Namun saya mengapresiasi teman-teman yang berkirim surel dan berbagi cerita di email mengenai perjuangannya berdamai dengan kelebihan yang diberikan oleh Tuhan pastinya. Jika ada waktu dan jika di izinkan, maka saya akan memperpanjang mengenai pembahasan autoimun. Bagaimana harus berjuang ketika semua orang memandang kita sebagai seorang pemalas, manja, pemilih-milih makanan dan pelupa akut ;D

Surabaya di September dua ribu enam belas || 19.19 || @andromedanisa

Aal-e-Imran 3:185

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ ٱلْمَوْتِۗ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ ٱلْقِيَٰمَةِۖ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ ٱلنَّارِ وَأُدْخِلَ ٱلْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَۗ وَمَا ٱلْحَيَوٰةُ ٱلدُّنْيَآ إِلَّا مَتَٰعُ ٱلْغُرُورِ

Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except the enjoyment of delusion.

وَاللَّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ 
And Allah loves As-Sabirin [the patient ones]
—  Surah Ali ‘Imran [3:146]
#Aleppo

-Allah decrees what He wills

Praise be to Allah. He does what He wills; He decrees what He wants; He selects martyrs; He purifies the believers, and He distinguishes between the evil and the good. The battle is not over yet between the Muslim nation and their enemies.

-The wisdom of Allah

Allah has the ultimate wisdom, and if He had willed He could have taken vengeance upon the enemies Himself, but instead He enjoined armed struggle to test some people by means of others. A group from this Muslim nation will continue to be supported by Allah, and they will continue to fight for the sake of Allah against the enemies of Allah.

-We have went through worse

Even if Aleppo becomes a second Hama or becomes even worse as a disaster, it will not equal the massacre that took place at the time of Tatars in Baghdad. Despite the severity of the massacre at the time, the Muslim nation woke up, come back, challenged, and was victorious.

-Ease after hardship

Victory and ease are produced from within hardships. Major victories for the Muslim nation only came after grave hardships. The disbelievers will never be settled in Shaam, and history testifies to this. Rising after an affliction and recovering after defeat is something which is runs in the blood of the people of Shaam in particular, and the Muslim nation at large. The matter needs time and patience, and there is no complete surrender, thanks to Allah.

-The work of the enemies during afflictions

One notes during grave hardships like the one which as afflicting Aleppo that:

1- Some entities spread (false) news that the areas have totally surrendered or have been defeated. They spread that defeat is final, though it has not actually happened yet.

2- They exaggerate in spreading pictures and clips which include atrocities and intentionally broadcast them to the public in order to spread despair in the hearts of the Muslims.

3- The way they express pain is in a manner in which it is clearly evident that they intend to make people lose hope and object to the decree (of Allah). you rarely hear them saying things like “Inna lilaahi wa inna ilayhi raji’uun” (to Allah we belong, and to Him we will return).

4- There are evil statements which the enemies place in the middle of the statements that are being exchanged in which they try to place enmity between the masses and the Muslim scholars and those who call to Allah. They accuse them with.

5- “Poisonous pens” One notices the effect of the enemies’ writers when they slander and curse the Muslims in general during hardships and accuse them of being the cause of this affliction, The duty now is to raise the morale of the Muslims everywhere in order to strive harder and act to support (their brothers and sisters).

 -A reminder during adversities

One must remember that the greatest victory in the sight of Allah is that one’s death comes whilst he is upon Tawheed (Islamic monotheism), believing in Allah and the hereafter, The people of the trench were all burnt to death,   Allah has told us their story in the Qur’an.

During adversities people become:

1- Heedless of the reward of the martyr and those who are oppressively killed.

2- Forgetful of the reward of those who are wounded for the sake of Allah or are tortured by the enemies.

3- Heedless of the reward of the one who is afflicted in his wealth, body or children and yet patiently perseveres. 

-Rise and exert effort

The most rewarded people during hardships are those who strive to change the wiling and despair into energy and beneficial actions, The Quranic style teaches this “So do not weaken and do not grieve” [3:139]

It is very beneficial during disasters to reflect upon the verses in Surah (Aal Imran) which talk about the disaster of the battle of uhud - how it explained the principles of faith and creed and how it consoled the believers directed them (to the correct course of action).

-Prophetic supplications during hardships

When one reflects upon the Prophetic supplications during adversities, he sees that it revolves around two things: 1- O Allah, rescue the oppressed. 2- O Allah, destroy the criminals.

Let us increase our supplications to Allah.

-The promise of Allah

We trust the promise of Allah and that Islam will prevail in the land of Shaam. Hulagu, Changez khan, Tamerlane and the leaders of the crusade wars, the Persian Qarmatians and the Safavivies are all gone, and the Islam has remained after their perishing.

Despite all the grave hardship that is happening, we have great hope in Allah the Most-Strong in whose hand is the control of the heavens and the earth and the lives of people, and who took upon himself to support and aid Shaam and it’s people.


Mohammad Almunajjid 

Our Lord, indeed we have heard a caller calling to faith, [saying], ‘Believe in your Lord,’ and we have believed. Our Lord, so forgive us our sins and remove from us our misdeeds and cause us to die with the righteous.

-Surah Al-Imran | 3:193.

There is no deity except Him

Allah witnesses that there is no deity except Him, and [so do] the angels and those of knowledge, [that He is] maintaining [creation] in justice. There is no deity except Him, the Exalted in Might, the Wise.

Surah Ali ‘Imran [3:18]

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
“Our Lord! Let not our hearts deviate (from the truth) after You have guided us, and grant us mercy from You. Truly, You are the Bestower.” - Surah Al Imran, verse 8