Clare-Cousins-Architects

10

Mornington Beach House by Clare Cousins Architects

Design Team: Clare Cousins, Tara Ward, Jessie Fowler
Photographer: Shannon McGrath

The brief was to provide additional accommodation to an existing 1970’s Merchant Builder’s home in Mornington, Victoria. Located on a sloping block, the existing single storey house is sited well back on the block with limited access to ocean views. Rather than demolish or renovate the existing building our approach was to keep the building in tact and design a new pavilion to sit adjacent to the original at the front of the site. The new pavillion includes a new master bedroom wing with living room and deck for outdoor dining that captures broad views of Port Philip Bay. Planning regulations permit only first floor structures that are located over car parking or storage areas which informed the elevated ‘stilt’ design. Timber construction is used holistically both internally and externally while an enclosed circulation stair clad in translucent polycarbonate connects the original to the new structure.

Moor Street Apartment

The Moor Street Apartment by Clare Cousins is the kind of environment where I would hapilily see myself doing overtime in. Located in the heart of Fitzroy, the combined office space and private residence make use of a soft palette with pale timbers and industrial fixtures to create a fresh approach.
Clean lines and a restrained colour palette let the focus shift to fine detailing and highly textured surfaces. The 6m long concrete island bench with a blackened steel framework along with the choice of industrial pendants thought out, help retain that downtown warehouse aesthetic, while whitewashing timber flooring and exposed brick walls add texture and warmth throughout.

Can I also give a special mention to the UH-MAZING large scale artwork that packs a colourful punch in the backdrop of the meeting room, commissioned by prominent local artist Rowena Martinich.

Photography by Shannon McGrath

The three bedrooms and two bathrooms are located on the lower level, the kitchen and dining on the mid-level, and the living space on the top floor. A key factor in the design of the space was flexibility and liveability so with this in mind the Cousins team designed features like a large sliding wall to separate the master bedroom from a study and library space for privacy when needed or open plan living when not.

The studio space incorporates a work space, large kitchen, staff/dining room, meeting room and waiting and display areas within 250sqm.

7

We love this FLINDERS LANE APARTMENT by Clare Cousins Architects

The clients, who were expecting a baby at the time, wanted to convert the only bedroom into two small bedrooms. Plywood joinery was used to define spaces rather than build walls. The child’s bedroom was sized to just fit a single bed between walls. The adults bedroom utilises 3 colourful sliding screens which allow the room to be totally screened from the living room or opened up to allow the bed platform to be used as part of the living space.

Images and text by Clare Cousins Architects