Astagfirullah

Sumpah gatau kalau dipojokin gini terus gimana ga kesel ? Mau curhat tapi sama siapa ? Ah ya Allah gini banget sih..Astagfirullah 3x
—  Malem ini belajar ngomong sama tembok-__
Yousana’s date @ Red Lobster

 they’re having their Iftar date @ redlobster. They’ve ordered  food and both of them are quite hungry due to them both having to fast. Only 9 minutes remaining before the adhaan for Maghrib would be called. Arms supporting his chin Yousef looks at Sana with an eyebrow raised he asks “ Is your name Ramadan?” Sana looks up from her phone across the table. Her eyebrows furrow in confusion “um what?” Yousef grins and leans closer his face directly in front of Sana’s face. Only a couple of inches between them.. he whispers “ Cuz I’m hungry for ur love..”

Day 9 - How to avoid Jahannam

The purpose of this dunya is a test. “Whoever manages to save himself from the fire of hell, and is caused to enter Jannah. That is the one that has truly achieved success.”

Ten methods from the Quran and Sunnah, that can be used to save yourself from the hellfire.

  1. Tawbah (Repentence): Tawbah is an action of the heart, literally meaning “to return yourself to Allah (swt),” because a sin distances you from Him. No sin can withstand Tawbah, Tawbah forgives everything and Allah can forgive all sins, but only if you submit to him. The Prophet  said, “The one who repents from sin is like the one who never sinned.” [Ibn Maja (3240)]  When Allah (swt) created humans, the angels asked him, “Why would you create an inferior species that sins? We are perfect and sinless.” Allah (swt) wanted to reveal his merciful side, that he will forgive even those who sin
    Conditions for repentance:
    - Leaving the sin
    - Remorse over having committed the sin
    - Resolve never to return to the sin
  2. Istigfar (Verbal Repentance): The verbal act of tawbah. Tawbah is a state of mind and heart, while istigfar is manifesting tawbah on your tongue. The most common way is to say “Astagfirullah,” meaning “I seek forgiveness from Allah (swt). Make it a habit to say Astagfirullah100 times throughout your day.
  3. Good deeds: Your good deeds will cancel out your bad deeds. Pray, help others, and give charity as much as you can.
  4. The Dua of others: You can be saved from Jahannam when others make dua for you, especially by your name, but even generically as well. It is a command of Allah to seek forgiveness for all of your fellow believers. We pray for others, so that inshAllah, Allah (swt) will cause them to pray for us.
  5. Hardships: Every physical and emotional pain you suffer will dissolve your sins. Allah (swt) is so merciful and understanding of our pain in this dunya. That is why we must say Alhamdulillah for any suffering, because it is to rid us of our sins. Allah is testing you, so that your sins will be forgiven.
  6. Punishment of the Grave: For major sinners and those who deserve Jahannam, Allah (swt) will punish you in the grave, so that you do not go to Jahannam. Those are punished in the grave, will not know that it is their punishment. They will think that after the grave, they will go to Jahnnam. However, Allah (swt) is the most merciful and sends you to the gates of Jannah on judgement day.
  7. Punishment of Judgement Day: The day of Judgement will not be easy except for those who Allah made it easy for. Allah (swt) will use the suffering of Qiyamah to forgive the major sinners of the suffering in Jahannam.
  8. Good deeds gifted by others: The good deeds gifted by the living to the deceased. A son/daughter, relative, or friend, giving charity in your name, making dua for you, reading the Quran and asking Allah to pass all of the rewards to you. This is why it is important to help and benefit others as much as you can when your alive, because in return those people will remember you and think of you even more when your dead. Your friend will remember, “He gave me a loan last month, may Allah forgive him.” That one sentence will help you when you most need it. Narrated from Abu Hurairah that, “A man said to the Prophet ﷺ, “My father died leaving wealth but no will. Would he be pardoned if we gave charity on his behalf?” The Prophet ﷺ said: “Yes.” Let people remember you only for good and inshAllah they will ask Allah to forgive you. 
  9. Intercession of the Prophet : Make dua and say, “O Allah make me amongst those whom the Prophet makes Shafa’a (intercession) for.” Whoever gets it, will go to Jannah. The Prophet said whoever makes this dua sincerely, he will be the Shafa’a for on the day of judgement.
  10. Mercy of Allah: The pure, undeserved mercy that Allah (swt) gives to whom ever he chooses. There will be millions who deserve Jahannam, however for some he will still have the utmost of mercy. Allah has stored 99 to use on Yaumul Qiyamah. The purest Rahma of Allah.
The Power of Istighfar – Astaghfirullah (I seek forgiveness of Allah)

People often forget the importance of the simple yet powerful dua (supplication) – Istighfar i.e., saying “Astaghfirullah” (I seek forgiveness of Allah). Prophet Muhammad (peace be upon him) recited this at least 100 times a day. Let us see the benefits and virtues of reciting this simple beautiful supplication insha Allah.

Istighfar (Astaghfirullah) is the gateway of relief and happiness. Whenever you are in distress start reciting it and Insha Allah it will take you out of your anxiety and will put you in a peaceful situation and will give you happiness.

-Istighfar removes anxiety and duas are answered.

-Istighfar opens the door of sustenance.

-Istighfar opens the door of mercy.

-Istighfar opens the door of knowledge.

-Istighfar is also gateway of productivity.

-Istighfar relieves you. When you feel that sadness within you, when you are disturbed and frustrated, when anxiety surrounds you, say “Astaghfirullah” “Astaghfirullah”…

Reciting Astaghfiruallah is an effective method of calming our self and wipes away the variety of worldly worries from our mind and body. It may also help us, if we are suffering from depression, it calm us and lessen our depression.
Astaghfirullah also helps us to refrain from all forms of sins. Regularly saying this reminds us that Allah is everywhere and in this way there is very small chances of doing wrongful actions.

Ibn Abbas (May Allah be pleased with them) said: The Messenger of Allah (peace be upon him) said,

“If anyone constantly seeks pardon (from Allah), Allah will appoint for him a way out of every distress and a relief from every anxiety, and will provide sustenance for him from where he expects not.” [Abu Dawud].

In another hadith, Abdullah bin Abbas (May Allah be pleased with them) narrates that Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) said:

“The one who (regularly) says Istighfaar, that is, frequently repent to Allah Ta’aala for sins committed, Allah Azza Wa-Jal will open a path from poverty and difficulties. All sorrow and hardship will be removed, and in its place prosperity and contentment granted. One will receive sustenance from unimagined and unexpected sources.”

Rasulullah (Sallallahu Alayhi Wasallam) has said in another Hadith:

“The one who seeks forgiveness for Muslim males and females from Allah Ta’aala twenty six or twenty five times every day, Allah Ta’ala will count that person among those whose Du’a is accepted, and through the barakah of whom those on earth gain Rizq (sustenance).”

Do Tasbih of Astaghfaar at least 100 times daily as it is the Sunnah of Prophet Muhammad (peace be upon him).

In one minute, you can say “Astaghfiru Allaah” more than 100 times! The virtue of seeking forgiveness is well-known, it is a reason of obtaining forgiveness, entering Paradise, having good provisions, increasing one’s strength, repelling harm, having affairs facilitated, the descent of rain, and increasing in wealth and children.

The doors of repentance are always open therefore don’t delay your repentance in a hope of tomorrow, as tomorrow is uncertain , Repent now and make it a habit to ask Allah’s forgiveness by reciting “Astaghfirullah”.

Say I believe in Allah’s mercy, I have sinned, I have gone astray, I have been negligent, but still I believe in Allah’s soothing mercy and forgiveness, I’ll not despair!

The Way To Do Istighfar:
“Astaghfirullah”

“I seek Allah’s forgiveness.”(Muslim)


The Prophet (peace be upon him) would say:

“Astaghfiruka wa atoobu ilaik”

“I seek Your forgiveness and return unto You.”(Ahmad, Muslim, at-Tirmidhi, Abu Dawud)


The Prophet (peace be upon him) said:

“Whoever says, on Friday morning before the salatul fajr:

‘Astaghfirullaahalladhi laa ilaaha illa huwal hayyul qayyumu wa attuubu ilaih’

(‘I seek the forgiveness of Allah, there is no other god except Him, the Living, the Sustaining, and I repent unto Him,’ three times, Allah will forgive his sins even if they were as abundant as the foam on the sea.”(Bukhari)


The Prophet ( peace be upon him), said,

“The best supplication for forgiveness is to say, ‘Allahumma anta Rabbi la ilaha illa anta, Khalaqtani wa ana ‘abduka, wa ana ‘ala ‘ahdika wa wa’dika mastata’tu. A’udhu bika min sharri ma sana’tu, abu’u laka bini’matika ‘alayya wa abu’u laka bidhanbi faghfirli innahu la yaghfirudhdhunuba illa anta


(O Allah, You are my Lord, there is no god but You. You created me and I am Your servant, and I try my best to keep my covenant (faith) with You and to live in the hope of Your promise. I seek refuge in You from evil done by me. I acknowledge Your favors upon me and I acknowledge my sins. So forgive me for none forgives sins but You.”‘)(Bukhari)

Astagfirullah wa atubu ilaih~
—  Udah dibaca? Coba diulang-ulang lagi.

Karena mungkin saja sebenarnya dirimu lebih membutuhkan kalimat itu dibanding tulisan-tulisan yang ada di sini.
Bukan Membesarkan tapi Membenarkan

Orang benar dilarang takut. Ingat itu. - Fiersa Besari -

Yak itu adalah kata-kata Bung di salah satu obrolan kami, masih saya kasih credit loh ya. Gapapa sih biar keren aja gitu, sekalian pengingat bahwa apa pun yang menjadi karya dan memang bukan kepemilikan pribadi tidak sepantasnya diakui, kecuali udah sah dengan ijab qobul menjadi kepemilikan (?) jayus astagfirullah >.<

Prakata doang kok tadi, akan panjang ini tulisan, tapi ya namanya blabbering bebaskan saja dan mari langsung~

Jadi gini, inget engga kalo saya pernah post tentang plagiarisme? Apa perlu dicantumin lagi linknya? Hehe. Eh tapi bulan puasa deng, ntar memancing kontroversi lagi. Mending gausah dicantumin, tapi kalo mau stalk mah monggo *ehgmn

Postingan ini adalah hasil dari kelanjutan masalah tersebut, iya seperti yang saya bilang sebelumnya kalo saya memang akan memroses masalah ini sampai dengan ada solusinya. Karena saya tidak mau kalo kejadian ini berulang, at least ini bisa jadi pelajaran.

Diam tidak selamanya emas. Diam bukan berarti tidak melakukan apa-apa. Ketika kamu tahu ada yang salah, diam bukan jadi solusi. Justru kamu harus bersuara untuk membenarkannya.

Kasarnya gini, orang salah tuh bukan cuma pelakunya aja. Tapi orang-orang yang tau kalo ada orang lain yang melakukan kesalahan tapi didiemin aja. Buat saya, itu juga salah. Mau berpendapat lain? Sok monggo, silakan.

Sebelumnya, mungkin ada beberapa orang yang berkata saya seharusnya menegur terlebih dahulu, jangan dipublik negurnya, engga perlu dibesar-besarkan dan blablablabla. Please, jangan berkata demikian sebelum kalian konfirmasi dulu ke saya. Saya jelas sudah menegur dengan halus langsung ke orang tersebut sebelum saya memosting tulisan saya tersebut, tapi apa yang saya dapat? Saya diblock, teman-teman saya yang berusaha menegur juga diblock (karena yang diplagiat bukan hanya tulisan saya), akun Instagram yang bersangkutan seketika diprivate, kolom komen di akun line@ nya juga dinonaktifkan. So, akses saya untuk menghubungi pemilik akun tersebut memang tidak ada.

Dan saya memilih memosting hal tersebut sekalian jadi pelajaran untuk orang-orang yang memfollow saya agar tidak melakukan hal serupa, bahwa akan ada konsekuensi terhadap akun-akun yang masih dengan sengaja melakukan kegiatan seperti ini dan menjadikannya sebagai sesuatu yang bisa dikomersilkan. Pun niat saya menuliskan hal itu juga bukan untuk membesarkan, tapi membenarkan apa yang menurut saya salah. Jelas salahlah kalo ambil kepemilikan orang tanpa izin trus abis itu dijadikan media untuk mendapat keuntungan. Itu rejekinya? Itu keberuntungannya? Saya tahu betul rejeki sudah ada yang mengatur, tapi bukan berarti dengan cara yang tidak benar, kan? Well, you can blame me for my opinion, beda pendapat itu sah kok, sans lah~

Mennnn, ide tuh mahal, even ide bertebaran dimana-mana dan akan ada yang bilang kesamaan ide pasti bisa terjadi. Tapi buat saya, memplagiasi karya orang lain, mau itu secuil, sejumput bahkan dengan keterlaluannya dari awal sampe akhir dicopas tanpa ada tambahan apa-apa ya itu salah dan saya berhak memperjuangkan hak saya. Engga semua orang ketika karyanya diambil akan mau berkarya lagi, ada yang sehabis itu males karena merasa doi engga punya power apa-apa lagi.

Balik ke inti pembahasan, saya dan 9 orang kawan saya lainnya, yaitu:

@karenapuisiituindah, @kunamaibintangitunamamu, @estehmanistanpagula, @kolaborasirasa, @biashujan, @katadevi, @namarappucino, @elsasyefira, @giovannieldi

yang menemukan tulisan kami memang dicopas dalam buku tersebut sepakat untuk mengajukan tuntutan berupa:

  1. Penarikan buku dari pasar karena 20% isi buku adalah copas (yang baru ketauan cyin),
  2. permohonan maaf di seluruh akun media sosial pelaku,
  3. pemberian ganti rugi terkait tulisan yang dicopas, serta
  4. penghapusan seluruh materi dalam instagram dan line@ yang merupakan hasil copas.

Masalah ini memang pure antara si pemilik akun tersebut dengan kami, sekali lagi saya tekankan ya bahwa antara si pemilik akun dengan kami, bukan dengan pihak penerbit. Karena jelas di dalam kontrak SPPB dan SPPE sudah ada pasal yang mengharuskan karya adalah kepemilikan penulis asli atau orisinal. Penerbit di sini hanyalah sebagai mediator untuk mempertemukan kami dengan pemilik akun tersebut dan menjembatani kami menyelesaikan masalah ini. Saya dan teman-teman berterima kasih untuk tim penerbit, tentunya.

Dan lalu di tanggal 5 Juni 2017 lalu masalahnya sudah resmi usai dengan kesepakatan:

  1. Permohonan maaf dari pihak yang melakukan kesalahan di seluruh akun media sosialnya, baik pribadi maupun akun statusmantan yang lama dan atau yang baru (ya, akun yang lama dijual),
  2. pengembalian uang muka royalti kepada penerbit,
  3. pengembalian hak penulis berupa royalti 10% kepada pihak penerbit,
  4. buku tersebut tidak akan dicetak ulang,
  5. dan nama statusmantan tidak diperbolehkan untuk menerbitkan buku lagi di Transmedia.

Ya, memang tidak sesuai dengan tuntutan kami, mungkin juga membuat kami merasa tidak puas, tapi nampaknya itu adalah hasil terbaik, solusi terbaik atas masalah ini.

Intinya aja sih, saya pribadi memang bukan penulis, apalagi penulis besar. Saya hanyalah seseorang yang suka menulis dan berkarya di mana saja, tapi saya tidak pernah akan tinggal diam jika karya saya diambil orang seenaknya dengan tanpa izin resmi dari saya sebagai pemilik konten, lalu karya saya tersebut dimodifikasi serta dikomersilkannya.

Saya kasih contoh deh, sahabat saya yang saya temui di tumblr ini, yaitu @aksarannyta, meminta izin kepada saya untuk menggunakan secuil kalimat saya di caption Instagram untuk kemudian dia modifikasi dan dia masukkan dalam bukunya. Saya marah? Tidak tentu saja, karena dia sepenuhnya sudah meminta izin saya. Gini loh ya, setidaknya hargai hasil ide atau karya orang lain dengan tidak menggunakan tanpa izin dan mengakui karya tersebut sebagai kepemilikan. Apa sih susahnya mencantumkan credit? Atau lebih gampangnya, minta izin aja deh, segitu susahnya?

Padahal kalo di Instagram jelas loh term of use-nya, “people on Instagram may not post copyrighted content on Instagram unless they own or are allowed to post the copyrighted content.”

Akhir kata, saya ingin meminjam dan saya setuju dengan pernyataan mas @/danartriatmojo di instastories beliau terkait penggunaan konten kepemilikannya oleh salah satu akun di Instagram dan memodifikasi dengan menggunakan watermark dan teks tanpa izin resmi dari mas Danar langsung,

“Yes they do credits. Tapi yang ga bisa diterima adalah tanpa seizin dan memodifikasi. Mungkin banyak kasus yang kemudian pemiliki tidak bertindak atas kejadian2 seperti ini. Dan mungkin juga ada yang berfikir “selama di credits” ga masalah. Kalau dibiarkan, oknum-oknum seperti ini bakalan semena-mena dan tetap melakukan hal yang seharusnya tidak dilakukan. Buat teman-teman yang mengalami hal yang sama, jangan tinggal diam jika mengalami hal kayak gini. Kejar dan minta pertanggung jawaban yang setimpal. Jangan tinggal diam kalo karya kalian mulai tidak dihargai. Please jangan komen “Kalo ga mau di repost atau di colong ga usah di upload” Kita bernaung di satu atap internet yg sama, dan ada manner, attitude didalamnya. Ga membenarkan lo bisa pakai dan memodifikasi seenaknya”

Jadi, berkaryalah dengan jujur, karena setiap karya akan selalu memiliki penikmatnya. Jangan pernah berhenti berkarya dan menghargai karya! :)

And as for man, when his Lord tries him and [thus] is generous to him and favors him, he says, “My Lord has honored me.”

But when He tries him and restricts his provision, he says, “My Lord has humiliated me.”

No! But you do not honor the orphan. And you do not encourage one another to feed the poor. And you consume inheritance, devouring [it] altogether.

And you love wealth with immense love.

—  Qur'aan (89: 15 - 20).