Zaawansowane opcje postów

Wersje robocze

Czym są wersje robocze?

Wersje robocze to posty, które nie są jeszcze gotowe do publikacji.

Jak tworzy się wersję roboczą?

  • Podczas komponowania nowego posta, kliknij strzałkę znajdującą się obok przycisku „Publikuj” i wybierz z menu opcję „Zapisz jako wersję roboczą”. Następnie kliknij przycisk „Zapisz wersję roboczą”.
  • Podczas komponowania nowego posta na urządzeniu mobilnym stuknij ikonę trybika i wybierz z menu opcję „Zapisz jako wersję roboczą”. Następnie w formularzu posta stuknij przycisk „Zapisz wersję roboczą”.

Jak uzyskać dostęp do zapisanych wersji roboczych postów?

  • W przeglądarce kliknij menu Konto (ikona ludzika na górze ekranu) i umieść kursor myszki nad blogiem, którego posty robocze chcesz wyświetlić. Kliknij pojawiającą się ikonę ludzika z trzema kreskami, a następnie kliknij opcję „Wersje robocze”.
  • W aplikacji na iOS stuknij menu Konto (ikona ludzika), wybierz blog z menu i stuknij trzy kropki, które pojawią się na górze ekranu. Następnie wybierz opcję „Wersje robocze”.
  • W aplikacji na Androida stuknij menu Konto (ikona ludzika), następnie stuknij trzy kropki, które pojawią się po prawej stronie wybranego bloga i wybierz opcję „Wersje robocze”.

Zauważ, że jeśli w danej chwili nie masz zapisanych żadnych wersji roboczych, to opcja „Wersje robocze” nie pojawi się w menu.

 

Posty prywatne

Jak sprawić, żeby post był prywatny?

  • Podczas komponowania nowego posta w przeglądarce kliknij strzałkę znajdującą się obok przycisku „Publikuj” i wybierz z menu opcję „Post prywatny”. Następnie ponownie kliknij przycisk „Post prywatny”.
  • Podczas tworzenia nowego posta na urządzeniu mobilnym stuknij ikonę trybika i wybierz z menu opcję „Post prywatny”. Następnie stuknij przycisk „Publikuj”.

Pamiętaj, że:

  • Post nie zostanie opublikowany na Twoim blogu i będziesz jedyną osobą, dla której jest on widoczny.
  • Posty prywatne w blogach dodatkowych / grupowych są widoczne dla ich pozostałych administratorów i członków.

Jak uzyskać dostęp do moich postów prywatnych?

  • W przeglądarce wybierz blog z menu Konto (ikona ludzika na górze ekranu), a następnie przewiń posty w Kokpicie aż znajdziesz ten, którego szukasz.
    • Podpowiedź Aby uzyskać adres URL prywatnego posta, kliknij na prawy, górny róg posta, jednocześnie przytrzymując klawisz Ctrl (lub kliknij prawym przyciskiem myszki) i skopiuj link.
  • W aplikacji na iOS stuknij menu Konto (ikona ludzika), wybierz blog z menu rozwijanego i przewiń posty w Kokpicie aż znajdziesz ten, którego szukasz.
  • W aplikacji na Androida stuknij menu Konto (ikona ludzika), stuknij wybrany blog i przewiń posty w Kokpicie aż znajdziesz ten, którego szukasz.

 

Posty dodane do harmonogramu

Jak zaplanować opublikowanie posta na późniejszą datę i godzinę?

  • Podczas komponowania nowego posta w przeglądarce kliknij strzałkę znajdującą się obok przycisku „Publikuj” i wybierz z menu opcję „Zaplanuj”. Następnie w polu poniżej wpisz termin publikacji posta i kliknij przycisk „Zaplanuj”.
    • Podpowiedź: Możesz użyć daty i czasu względnego wyrażonego po angielsku (np. “next Tuesday, 10am”) lub możesz też stosować konkretne daty i godziny zapisane w formacie amerykańskim (np. „mm/dd/rr 12:34am” lub „mm/dd/rrrr 12:34 a.m.”)
  • Na urządzeniu mobilnym podczas tworzenia nowego posta stuknij ikonę trybika i wybierz z menu opcję „Zaplanuj”. Wybierz datę i czas i stuknij przycisk „Zaplanuj”.

Jak uzyskać dostęp do postów dodanych do harmonogramu?

  • W przeglądarce kliknij menu Konto (ikona ludzika na górze kranu), umieść kursor myszki nad blogiem, którego kolejkę chcesz wyświetlić. Kliknij pojawiającą się ikonę ludzika z trzema kreskami, a następnie kliknij opcję „Kolejka”.
  • W aplikacji na iOS stuknij menu Konto (ikona ludzika), wybierz blog z menu i stuknij trzy kropki, które pojawią się na górze ekranu. Następnie wybierz opcję „Kolejka”.
  • W aplikacji na Androida stuknij menu Konto (ikona ludzika), następnie stuknij trzy kropki, które pojawią się po prawej stronie wybranego bloga i wybierz opcję „Kolejka”.

Zauważ, że jeśli w danej chwili nie masz żadnych zaplanowanych postów lub postów w kolejce, to opcja „Kolejka” nie pojawi się w menu.

 

Uwstecznianie daty postów

Czy mogę zmienić datę posta na wcześniejszą lub na jakąś inną?

Pewnie. Ma to wpływ na kolejność postów w Twoim blogu, lecz nie w Twoim Kokpicie.

Jak uwsteczniać datę postów?

  • Przejdź do istniejącego posta, kliknij ikonę trybika i wybierz opcję „Edytuj”. Kliknij ponownie ikonę trybika, edytuj datę lub godzinę na termin w przeszłości i kliknij polecenie „Zapisz”. Zauważ, że uwstecznianie daty posta nie jest możliwe na aplikacjach mobilnych.

Czy da się uwstecznić datę nowego posta?

Nie. Trzeba najpierw utworzyć nowy post, a dopiero po publikacji zmienić jego datę na wcześniejszą.

 

Kolejka

Czym jest kolejka?

Jest to sposób na podtrzymanie aktywności bloga poprzez stopniowe publikowanie postów przez pewien okres czasu lub liczbę dni.

Jak dodać posty do kolejki?

  • Podczas komponowania nowego posta w przeglądarce kliknij strzałkę znajdującą się obok przycisku „Publikuj” i wybierz z menu opcję „Dodaj do kolejki”. Następnie kliknij przycisk „Kolejka”.
  • Podczas komponowania nowego posta na urządzeniu mobilnym stuknij ikonę trybika i wybierz z menu opcję „Dodaj do kolejki”. Następnie stuknij przycisk „Kolejka”.

Jak uzyskać dostęp do moich postów oczekujących w kolejce?

  • W przeglądarce kliknij menu Konto (ikona ludzika na górze kranu), umieść kursor myszki nad blogiem, którego kolejkę chcesz wyświetlić. Kliknij pojawiającą się ikonę ludzika z trzema kreskami, a następnie kliknij opcję „Kolejka”.
  • W aplikacji na iOS stuknij menu Konto (ikona ludzika), wybierz blog z menu i stuknij trzy kropki, które pojawią się na górze ekranu. Następnie wybierz opcję „Kolejka”.
  • W aplikacji na Androida stuknij menu Konto (ikona ludzika), następnie stuknij trzy kropki, które pojawią się po prawej stronie wybranego bloga i wybierz opcję „Kolejka”.

Zauważ, że jeśli w danej chwili nie masz żadnych zaplanowanych postów lub postów w kolejce, to opcja „Kolejka” nie pojawi się w menu.

Jak zmienić ustawienia dla mojej kolejki?

  • W przeglądarce kliknij menu Konto (ikona ludzika na górze kranu), umieść kursor myszki nad blogiem, którego kolejkę chcesz wyświetlić. Kliknij pojawiającą się ikonę ludzika z trzema kreskami, a następnie kliknij opcję „Kolejka”. Edytuj wyświetlone tu ustawienia tak, aby określić liczbę publikowanych postów z kolejki oraz przedział czasowy publikacji. Przeciągnij i upuść posty, aby zmienić ich kolejność.
  • W aplikacji na Androida stuknij menu Konto (ikona ludzika), następnie stuknij trzy kropki, które pojawią się po prawej stronie wybranego bloga i wybierz opcję „Kolejka”. Edytuj wyświetlone tu ustawienia tak, aby określić liczbę publikowanych postów z kolejki oraz przedział czasowy publikacji. Przeciągnij i upuść posty, aby zmienić ich kolejność.
  • Aplikacja na iOS nie posiada obecnie ustawień kolejki, lecz można je edytować na komputerze lub w przeglądarce mobilnej.

Podpowiedź: W Ustawieniach w sekcji labs włącz funkcję Kolejka 2.0, aby aktywować dla swojej kolejki dodatkowe funkcje!

Ile postów mogę opublikować automatycznie za pomocą kolejki?

Korzystając z kolejki możesz opublikować do 50 postów dziennie.

Czy można chwilowo wstrzymać kolejkę?

Nie, więc przed dodaniem postów do kolejki lepiej upewnij się, czy są gotowe do publikacji.

Ile postów da się zapisać w kolejce?

Kolejka może zawierać maksymalnie 300 postów. Jeśli chcesz dodać większą liczbę postów niż powyższy limit, to najlepiej jest je przechowywać jako wersje robocze, a następnie przenosić do kolejki w miarę potrzeby.

 

Strefy czasowe

Jak zmienić moją strefę czasową?

W przeglądarce kliknij na górze w Kokpicie menu Konto (ikona ludzika) i wybierz opcję „Ustawienia”. Po prawej stronie ekranu wybierz z listy blog, który chcesz zaktualizować, a następnie wprowadź zmiany w sekcji „Strefa czasowa” za pomocą menu rozwijanego.

Co się stanie z moimi postami po zmianie strefy czasowej?

Zmiana strefy czasowej nie wpłynie na opublikowane już posty, a tylko na posty opublikowane lub edytowane już po dokonaniu zmiany.