Zarządzanie kontem

Podstawy


Jak zmienić hasło do mojego konta?

  1. Na górze w Kokpicie kliknij w menu Konto opcję „Ustawienia”.
  2. Zmień hasło w sekcji Hasło i zatwierdź przyciskiem „Zapisz”.

Jak zmienić hasło?

Przejdź na stronę do zmiany hasła i prześlij nam swoje żądanie. Nasza wiadomość e-mailowa powinna dojść do Ciebie w ciągu 10 minut.

Jeśli po kilku próbach nadal nie otrzymujesz żadnej wiadomości, to zapoznaj się z sekcją pomocy zatytułowaną „Co zrobić, jeśli nie dochodzi wiadomość z linkiem do zmiany hasła?”, aby zapoznać się z poradami, jak rozwiązać ten problem.

Gdzie mogę sprawdzić lub zmienić zarejestrowany adres e-mailowy?

W internecie:

  1. Na górze w Kokpicie kliknij w menu Konto opcję „Ustawienia”.
  2. Kliknij ikonę ołówka znajdującą się po prawej stronie adresu e-mailowego.
  3. Aktualizuj adres e-mailowy i potwierdź zmiany wpisując hasło.
  4. Zapisz zmiany.

W aplikacjach:

  1. Przejdź do zakładki Konto, stukając ikonę wyglądającą jak ludzik.
  2. Stuknij opcję „Ustawienia”.
  3. Adres e-mailowy znajduje się po prawej stronie przycisku Wyloguj się.

Uwaga: W chwili obecnej nie da się zmienić adresu e-mailowego w aplikacji, lecz można to zrobić na komputerze lub w przeglądarce mobilnej.

Jak zmienić domyślny język konta?

  1. Na górze w Kokpicie kliknij w menu Konto opcję „Ustawienia”.
  2. Zmień preferowane ustawienia językowe w sekcji Język.

Jak przesłać prośbę o nową funkcję na Tumblrze?

Czy istnieje funkcja, która byłaby mile widziana na Tumblrze? Kliknij na poniższy link Skontaktuj się z pomocą, wybierz opcję „Prośba o funkcję” i opisz taką funkcję. Nie możemy zagwarantować, że wszystkie prośby zostaną spełnione (żadnych kucyków), lecz na pewno przekażemy Twoje pomysły reszcie naszego zespołu.

 

Zarządzanie adresem e-mailowym


Co zrobić, jeśli nie pamiętam konta e-mailowego użytego przy rejestracji na Tumblrze?

  • Poszukaj w swoich skrzynkach e-mailowych wiadomości, które przyszły z adresów @tumblr.com — noreply@tumblr.com, notification@tumblr.com, support@tumblr.com lub pomoc@tumblr.com.
  • Jeśli posiadasz adres e-mailowy działający dla wielu domen (np. @gmail.com/@googlemail.com, @aol.com/@aim.com, @me.com/@mac.com), spróbuj zalogować się używając wszystkich możliwych domen obsługiwanych przez Twój adres e-mailowy.

Co zrobić, jeśli znam swój zarejestrowany adres e-mailowy, lecz nie mam do niego dostępu?

Czy wszystkie sposoby odzyskania do niego dostępu zawiodły? Najlepiej zapoznać się w takiej sytuacji z materiałami oferowanymi przez dostawcę skrzynki e-mailowej dla osób, które utraciły kontakt z samym sobą.

Jeśli nie posiadasz już dostępu do adresu e-mailowego, którego użyto do rejestracji konta na Tumblrze, a powyższe materiały nie okazały się pomocne, to niestety nie jesteśmy w stanie zweryfikować, czy faktycznie jesteś właścicielem tego konta. Nie wyjawiamy danych logowania nikomu poza właścicielem konta. Niestety tak już jest, ale nie przejmuj się tym za bardzo. Zawsze możesz utworzyć nowe konto i kontynuować dobrą zabawę.

 

Usunięcie konta


Jak usunąć całe konto?

Mamy nadzieję, że to pytanie czysto hipotetyczne. Hipotetycznie rzecz biorąc, trzeba by udać się na stronę ustawień bloga głównego lub na stronę ustawień konta i kliknąć przycisk „Usuń konto” znajdujący się na dole strony. Ale uważaj: 

  • Zostanie usunięty Twój blog główny. Jeśli masz na koncie włączoną opcję autoryzacji dwuetapowej, to konieczne będzie wpisanie kodu.
  • Zostaną też usunięte Twoje blogi dodatkowe i zostaniesz usunięty ze wszystkich blogów grupowych, których jesteś członkiem.
  • Adres URL bloga zostanie zwolniony i stanie się dostępny przy rejestracji nowych blogów przez pozostałych użytkowników.
  • Możesz utworzyć nowe konto z użyciem tego samego adresu e-mailowego co poprzednio. Śmiało, zrób to.
  • Obecnie można usunąć konto lub blog główny tylko w przeglądarce (na komputerze lub w przeglądarce na urządzeniu mobilnym), a nie w aplikacjach.

Jak opuścić blog grupowy lub usunąć blog dodatkowy?

  • W przeglądarce: Na górze w Kokpicie kliknij w menu Konto opcję „Ustawienia”, a następnie po prawej stronie kliknij nazwę bloga, którego chcesz opuścić lub usunąć. Kliknij przycisk „Usuń blog” lub „Opuść blog” znajdujący się na dole ekranu.
  • Na urządzeniu z iOS: Stuknij ikonę Konto (wyglądającą jak ludzik), a następnie muśnij nazwę bloga w lewą stronę i wybierz polecenie „Usuń” lub „Opuść”.
  • Na urządzeniu z Androidem: Stuknij ikonę Konto (wyglądającą jak ludzik), a następnie stuknij symbol trzykropka i wybierz polecenie „Usuń tego bloga” lub „Opuść tę grupę”.

Jeśli jesteś jedynym członkiem bloga, naciśnięcie opcji „Usuń blog” spowoduje usunięcie go z Tumblra i uwolnienie adresu URL do rejestracji przez innych. Jeśli blog posiada co najmniej jednego innego członka, to nie da się go usunąć, lecz możesz go opuścić, wybierając opcję „Opuść blog”. Jeśli byłeś jedynym administratorem tego bloga, to inny jego członek zostanie automatycznie awansowany do roli administratora. Dowiedz się więcej na temat zarządzania blogami grupowymi tutaj.

 

Dostęp aplikacji


Istnieją setki aplikacji i stron, które są kompatybilne z Tumblrem. Niektóre z nich wymagają szczególnych zezwoleń na dostęp do Twojego Kokpitu lub do funkcji takich jak obserwowanie, lubienie oraz tworzenie postów. W przypadkach takich zostaniesz poproszony o "Udzielenie aplikacji dostępu do Twojego konta Tumblr".

Zezwolenie to będzie dotyczyło dostępu z możliwością odczytu i zapisu lub tylko-do-odczytu. Dostęp z możliwością odczytu i zapisu umożliwia aplikacji lub stronie tworzenie i edytowanie Twoich postów.

Ponieważ nie stworzyliśmy tych aplikacji (ani nie posiadamy do nich dostępu), Tumblr nie może oferować dla nich wsparcia. W przypadku jakichkolwiek pytań, skontaktuj się z twórcą aplikacji.