Plaatsen van berichten

De basis


Hoe kan ik iets op Tumblr plaatsen? 

Ben je er klaar voor om iets op je blog te plaatsen? Geweldig. Niets geeft je zo'n lekkere buzz als het plaatsen van een nieuw bericht.  

Op het web: Je hebt twee knoppen om uit te kiezen. Beide zijn erg makkelijk te vinden. 

 • Klik boven aan in je dashboard op het icoontje van het type bericht dat je wil gaan maken.
 • Maar je kan ook vanaf een willekeurige plek op het dashboard op de blauwe knop met het potloodje klikken, die zich altijd rechts bovenin bevindt. 

In de mobiele applicaties: Tik onder aan je scherm op de blauwe knop met het potloodje.

Ik heb meerdere blogs. Hoe selecteer ik de blog waarop ik het bericht plaats?

Op het web: Klik in het bericht op het pijltje rechts naast je blognaam om de blog te kiezen waarop je wil publiceren. 

In de mobiele applicaties: Tik in het bericht op je blognaam om de blog te kiezen waarop je wil publiceren. 

Hoe kan ik een foto plaatsen?

Je hebt een aantal opties vriend. 

Op het web: Open eerst een nieuw fotobericht. Vervolgens kun je in het bericht:

 • Op het camera-icoontje klikken om een afbeelding vanaf je computer te uploaden.
 • De bestanden direct naar het bericht slepen.
 • Of op het icoontje van de wereldbol klikken om een foto te publiceren van een specifieke URL.

Tip: Zweef, om doorkliklinken toe te voegen, met je muis over de foto en klik op het linkicoontje dat rechts bovenaan in de hoek tevoorschijn komt.

Tip: Je kan een selfie nemen met je webcam door op de smiley te klikken.

In de mobiele applicaties: Open een nieuw fotobericht. Maak een foto of upload er eentje vanuit je filmrol. Klaar is Kees. Dit zijn eigenlijk niet eens instructies maar eerder statements. Zo makkelijk is dit. 

Nog een tip: Wil je een filter, sticker of tekst toevoegen aan je foto, klik of tik dan op de icoontjes die na het selecteren onder de foto worden weergegeven.

Hoe kan ik een fotoset plaatsen?

Dat is belachelijk eenvoudig! 

Op het web: Open een nieuw fotobericht en doe een van de volgende dingen:

 • Sleep meer dan één bestand in het bericht.
 • Selecteer meer dan één bestand bij het uploaden van je foto's.

Je kan tot tien afbeeldingen toevoegen aan het bericht. Sleep ze rond tot je de lay-out hebt die je wil. Als je al foto's hebt toegevoegd, kun je er meer toevoegen door op het camera-icoontje eronder te klikken met “Nog eentje toevoegen.”

Tip: Als je de alt/option-toets ingedrukt houdt, verandert het camera-icoontje in een wereldbol en kun je meer foto's van het web toevoegen via URL in plaats van ze te uploaden van je computer.

Nog een tip: Je kan bijschriften plaatsen bij individuele foto's in een fotoset. Zweef met je muis over de gewenste foto en klik op de drie puntjes in de hoek. Anderen zien je bijschrift overigens alleen als ze op de foto in het dashboard klikken. Dus zet er niet iets heel erg belangrijks in. Tenzij het een soort verborgen schat moet zijn. Die zijn namelijk ook erg belangrijk.

In de mobiele applicaties: Open een nieuw fotobericht en tik op maximaal 10 afbeeldingen om toe te voegen. Sleep ze naar verschillende plekken in het bericht totdat je de gewenste lay-out hebt.

Hoe kan ik een Live Photo plaatsen?

Je kan met een iPhone 6s of 6s Plus Live Photos op je Tumblr plaatsen. Je doet dit net als dat je een gewoon fotobericht zou maken, alleen nu doe je het met een Live Photo. De kleine cirkeltjes in de hoek van de Live Photo laten aan anderen zien dat het interactief is. 

Mensen met een Apple-toestel met iOS 9.1 of hoger kunnen vervolgens op de foto tikken en deze even vasthouden om een clip van 3 seconden met geluid te zien. Als iemand je bericht bekijkt in een browser, een oudere iOS-versie of op een ander toestel, dan wordt de foto statisch weergegeven zonder geluid. 

Houd er rekening mee dat als je niet verbonden bent met wifi, je op een Live Photo moet tikken om het te downloaden. Daarna moet je erop tikken en vasthouden om het te bekijken. Hiermee wordt voorkomen dat er te veel data gebruikt wordt.

Wat kan ik doen als ik problemen ondervind met het uploaden van een afbeelding?

Probeer het volgende: 

 • Zorg er bij statische afbeeldingen voor dat het bestand niet groter is dan 20 MB en in JPEG of PNG is opgemaakt.
 • Geanimeerde GIF-bestanden kunnen niet groter zijn dan 3 MB en niet breder dan 540 pixels.
 • Sla een nieuwe versie van het bestand op met een foto-/afbeeldingsapplicatie naar keuze. Eventuele coderingsproblemen in het originele bestand kunnen in de meeste gevallen hiermee al worden opgelost.
 • We ondersteunen geen CMYK-bestanden of andere afbeeldingsbestanden die niet de RGB-kleurruimte gebruiken. Als je problemen ondervindt bij het uploaden van bestanden, kun je de afbeelding opslaan in RGB-formaat en het dan opnieuw proberen.

Hoe kan ik een GIF maken?

De GIF-maker is alleen beschikbaar op de mobiele apps.

 1. Maak een nieuw GIF-bericht.
 2. Maak een nieuwe GIF door op het gebied van de “Camera” te tikken. Houd vervolgens de cameraknop ingedrukt (iOS) of tik op het videocamera-pictogram (Android). Je kan een GIF ook maken door een bestaande video of burst te selecteren. 
 3. Vervolgens kan je het blauwe veld onder de GIF heen en weer slepen om de speeltijd korter te maken, de GIF met een knijpbeweging op het scherm bijsnijden, met de schuifknop onderaan het scherm bepalen hoe snel de GIF moet worden afgespeeld, en met de ronde pijl schakelen tussen loop en achteruit afspelen.
 4. Tik op 'Volgende' om je GIF verder te bewerken. Wil je een sticker, tekst of filter aan je GIF toevoegen, tik dan op het icoontje in de vorm van een vierkant, letter of toverstok die eronder zijn weergegeven.
 5. Tik nog een keer op “Volgende” en je GIF is voorgeselecteerd en klaar om in je bericht gezet te worden zodra je op “Volgende” tikt.

Een paar handige tips voor het maken van GIF's:

 • Des te korter je GIF is, des te beter de kwaliteit zal zijn. 
 • Een slowmotion-GIF 3 of zelfs 4 keer versneld laten afspelen, zorgt voor een bijzonder vloeiende GIF op normale snelheid.
 • Tik een keertje op ‘achteruit’ om je GIF achteruit en vooruit te laten spelen, en tik er twee keer op om het alleen achteruit te laten spelen. 
 • Je kan in het fotoscherm meerdere GIF's selecteren om een fotoset mee te maken.

Hoe kan ik een audiobericht plaatsen?

De makkelijkste manier is om de naam van een artiest of liedje in te typen. Als het op Spotify of Soundcloud staat, zoeken we het voor je op en plaatsen we het voor je. Je kan ook aan de rechterkant op het icoontje van de koptelefoon klikken en je eigen MP3's plaatsen—eentje per dag, maximaal 10 MB—en de informatie van de artiest, titel en album invullen nadat het bestand is verwerkt. M4A-, M4P- en WMA-bestanden kunnen het niet vinden met onze uploader en we accepteren geen URL's die naar een webpagina of Flash-embed doorwijzen.

Opmerking: Je kan om mysterieuze redenen alleen op het web audioberichten maken. Je kan echter wel +001-866-584-6757 bellen met je mobiel en zo een audiobericht maken.

Hoe kan ik videoberichten plaatsen?

Op het web: Als het op Vimeo, YouTube of een andere vergelijkbare site staat, kun je gewoon een nieuw videobericht openen, op de wereldbol klikken en de embed-code of videolink in het bericht plakken. Je kan ook op het camera-icoontje klikken en je eigen MOV- of MP4-bestanden uploaden (tot 100 MB per dag).

In de mobiele applicaties: Open een nieuw videobericht. Selecteer vervolgens een video van je filmrol of maak een nieuwe video.

Hoe kan ik een livevideo plaatsen?

Je kunt via YouNow (iOS, Android), Kanvas (iOS, Android), Upclose (iOS, Android) en YouTube livevideo's plaatsen. Maak een account en geef de app toegang tot je camera en microfoon—die twee dingen zijn wel een beetje belangrijk als je een live-uitzending wil maken.

Elke app voor het maken van livevideo’s is net weer anders, maar de opties wat betreft het delen van je video’s bevinden zich hoogstwaarschijnlijk in de instellingen van de app. Schakel de optie in waarmee je je video kunt delen op Tumblr (meld je aan op Tumblr als hier om gevraagd wordt) en tik op “Toestaan” . Als je meerdere blogs hebt, kun je met de instellingen van de app bepalen op welke blog je de video plaatst. Ga voor meer informatie over livevideo naar deze blog.

Hoe kan tekst in een bericht opmaken?

Dit doe je door de tekst te selecteren, waarna de opties voor het opmaken van de tekst tevoorschijn komen in kleine, ronde knoppen. Hiermee maak je de tekst:

 • Vet 
 • Schuin
 • Een kop
 • Een link
 • Doorgehaald
 • Een genummerde lijst
 • Een ongenummerde lijst
 • Een inspringend tekstblok

Hoe kan ik een inline foto of video in een bericht zetten?

In je lege berichtvenster:

 • Afbeeldingen uploaden door op het camera-icoontje te klikken.
 • Een video embed-code plakken door op de kleine videocamera te klikken.
 • Je kan naar een GIF zoeken door op het GIF-icoontje te klikken en iets in het zoekveld te typen dat tevoorschijn komt.
 • Je kan een afbeelding van een URL toevoegen door de URL in het tekstveld te plakken.
 • Als je pietluttig bent over de breedte van afbeeldingen, is het belangrijk te onthouden dat afbeeldingen van 300 pixels en groter automatisch geschaald worden naar het dashboard (540 pixels).

Je kan in totaal vijf inline foto's of video's in je bericht zetten.

Ik ben zo iemand die ervan houdt om berichten in HTML te schrijven. Kan dat?

Ah, we waarderen je oog voor detail en wantrouwen jegens rich text editors. Als je gewoon lekker in code wil werken, klik je op instellingen (het tandwielicoontje) rechts boven in het bericht. Je kan in het menu dat tevoorschijn komt overschakelen op HTML. 

Ik heb net een lap tekst geschreven. Hoe kan ik het leesbaarder maken?

Dat kun je doen met een aantal tools die hier specifiek voor zijn ontworpen. 

Als je cursor op een nieuwe lege regel staat in het bericht, kan je op de tools klikken die verschijnen aan de rechterkant van het tekstveld:

 • Horizontale lijnen toevoegen, om dat superlange bericht van je op te delen in kleinere, hapklare stukken.
 • Een lees verder-link toevoegen. Wanneer mensen het bericht op hun dashboard zien, zien ze niet de tekst die na deze link staat. Ze zien alleen de blauwe tekst “Lees verder”. Daar kunnen ze op klikken om de rest van je bericht te lezen.

Hoe kan ik tags toevoegen aan mijn berichten?

Onder aan het bericht zie je veld met het woord “#tags” erin. Typ hier je tags in en druk na elke tag op enter (of zet een komma achter de tag). 

Trouwens: Er kunnen hier op Tumblr spaties in de tags zitten. Ze zijn de meest leesbare tags op het internet, yes! Lees hier meer over tags als je er nog handiger in wil worden.

Wat zit er nog meer verscholen onder die instellingenknop van berichten?

Verschillende dingen. De meeste mensen zullen deze opties waarschijnlijk niet gebruiken, maar ze zitter er toch, voor het geval dat. 

 • Je kan de bron van je bericht invullen.
 • Je kan je bericht een aangepaste URL geven. 
 • Je kan de publicatiedatum van je bericht stiekem veranderen.
 • Je kan fotoantwoorden toestaan. 

Ik wil dit bericht niet direct plaatsen. Kan ik het tot later bewaren?

Dat kan zeker. Er staan een aantal opties tot je beschikking waarmee je het plaatsen van berichten kan afstemmen op jouw drukke leven. Klik voor het web op het pijltje naast de knop “Plaatsen”. Tik voor mobiele applicaties op het tandwielicoontje. Vanaf daar kun je kiezen uit:

 • Nu publiceren. Dit is de standaardinstelling. Het bericht wordt geplaatst zodra je op “Plaatsen” klikt.
 • Aan je wachtrij toevoegen. 
 • Je bericht als concept opslaan
 • Je bericht privé publiceren.
 • Je bericht inplannen om op een specifieke tijd en datum te publiceren.

Je kan meer informatie over dit alles vinden in Geavanceerde berichtopties

Hoe kan ik dit bericht delen met mijn vrienden op Facebook en mijn volgers op Twitter?

Overloper! Nee hoor, geintje. Je kan je berichten delen op Facebook en Twitter via de knoppen die je onder aan elk bericht zult vinden. Het bericht wordt trouwens pas gedeeld totdat het daadwerkelijk gepubliceerd is.

Lees meer over het koppelen van je Facebook- of Twitter-account met Tumblr. 

Hoe krijg ik die handige “Kopen”-knoppen op mijn berichten?

Als je aan het browsen bent op een van onze partnersites, zoals Etsy of Kickstarter, en iets ziet waarvan jij vindt dat je vrienden het simpelweg moeten kopen/ondersteunen, klik dan op de deelknop op die site and deel het als een bericht op Tumblr.

Je kan om de knop in je bericht te krijgen, het item delen via de bookmarklet van Tumblr of de URL van het item handmatig toevoegen als bron van het bericht (die optie vind je rechts boven in het bericht onder het tandwielicoontje).

Andere manieren waarop je de knop te zien krijgt:

 • Maak een linkbericht dat doorverwijst naar de URL in kwestie.
 • Voeg in een fotobericht de URL toe aan de doorkliklink van een foto.
 • Deel de pagina via de bookmarklet van Tumblr.
 • Voeg in een bericht de URL als bron van de content toe. (Dit kan bij elk berichttype. Je vindt het veld voor de bronvermelding rechts boven in het bericht onder het tandwielicoontje.)

Hoe kan ik bestaande berichten van mijn blog verwijderen?

 • Selecteer de blog in het Accountmenu boven aan je Dashboard.
 • Klik onderaan het bericht dat je wil verwijderen op het tandwielicoontje en selecteer "Verwijderen". We raden je aan de Mass Post Editor te gebruiken als je meerdere berichten wil verwijderen. Je vindt deze aan de rechterkant van de pagina of via tumblr.com/mega-editor/blognaam.

Let wel: als je een bericht verwijdert van je blog betekent dit niet dat de reblogs van dat bericht ook verwijderd worden.

 

Rebloggen


Wat is een reblog? 

We hebben het over een gereblogd bericht als je een bericht op Tumblr via de reblog-knop reblogt op jouw blog. Als je dat doet, kunnen al jouw volgers ook van het bericht genieten.

Je kan tekst toevoegen aan het bericht dat je reblogt, afbeeldingen of zelfs een GIF. Of je voegt helemaal niks toe! Het is helemaal aan jou wat je doet. 

Hoe kan ik een bericht rebloggen? 

Controleer of je aangemeld bent op Tumblr. Als je dat eenmaal bent, kijk dan rechts onderaan dat bericht op het Dashboard (of rechts bovenaan in de permalinkpagina van een blogbericht) en je zult de reblog-knop zien. Klik erop. Je kan vervolgens je eigen tekst toevoegen als je dat zou willen, en het vervolgens publiceren op je blog.

Hoe kan ik een bericht rebloggen vanaf een bepaald punt in de reblog-thread? 

Klik op de gebruikersnaam van de persoon die de reblog gemaakt heeft en vanaf waar je wil rebloggen. Het bericht zal openen en je kan vervolgens op dat reblog-icoontje klikken of tikken om vanaf daar te rebloggen.

Hoe kan ik eerdere reblogs bewerken of het originele bericht verwijderen uit mijn reblog? 

Je kan kiezen of je dat in je eigen reblog laat staan of niet, maar je kan niet andermans tekst bewerken, jij deugniet.

Kan ik het bijschrift verwijderen van een bericht dat ik ga rebloggen? 

Dat kan inderdaad. Klik tijdens het rebloggen op de X naast het bestaande bijschrift, en alle tekst zal verdwijnen. 

Onthoud hierbij wel dat dit een alles-of-niets actie is: je kan niet één enkel reblog-bijschrift in de thread verwijderen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn berichten de juiste bronvermelding behouden zodra anderen ze rebloggen? 

Gebruik het veld Bron van content! Sterker nog, wij gebruiken het automatisch voor je. Het maakt niet uit hoe vaak een origineel bericht van je gereblogd wordt: jij zult altijd vermeld worden als de bron. Anderen kunnen GIF's of tekst toevoegen, of het bestaande bijschrift helemaal verwijderen, maar jouw gebruikersnaam zal voor altijd en eeuwig vermeld worden onderaan het bericht. Door op die bronlink te klikken, kun je altijd het originele bericht terugvinden.

 

Bookmarklet


Wat is de bookmarklet?

Het is een super handig hulpmiddel waarmee je snel berichten op Tumblr kan plaatsen als je op andere sites browset. Je vindt het hier. Je kan precies dezelfde berichten maken als normaal, maar je kan geen audioberichten maken en je moet tussen elke tag een komma zetten (onder de tab Geavanceerd).