Minder bekende functies

Snelkoppelingen en tips


Labs

Schakel Tumblr Labs in en maak gebruik van experimentele functies die we nader hebben toegelicht in ons blogbericht.

Berichten plaatsen via de telefoon

http://staff.tumblr.com/post/78875723128/operators-are-standing-by-call-now-thank-you

Berichten plaatsen via de bookmarklet

Als je iets dat je online gevonden hebt op je blog wil plaatsen, zonder daarbij de huidige pagina te moeten verlaten. Klik op de bookmarklet om een blogbericht in een nieuw venster te openen. Het is direct al ingevuld met de dingen van de pagina waar je naar kijkt, met inbegrip van de bronvermelding (dat is alvast een zorg minder). Bewerk het bericht zoals jij dat wil, en plaats het vervolgens direct, voeg het toe aan de wachtrij voor later of bewaar het als een concept. 

Sleep deze knop naar je bladwijzerbalk om deze te installeren.

@vermeldingen

Vraag iemands aandacht door zijn of haar naam te roepen. Typ @hungebruikersnaam in een bericht. Als je het bericht plaatst, zal de persoon in kwestie je oproep 'horen' via een melding.

Inline afbeeldingen toevoegen van het web

Plaats de URL van een afbeelding in het blogbericht en tsjakka, de afbeelding verschijnt op de juiste plaats.

Standaard teksteditor wijzigen

Als je voor je berichten markdown of HTML gebruikt, kan je in de instellingen van je dashboard ervoor kiezen een van beide in te stellen als de standaard teksteditor. Je kan dit altijd weer omzetten, zelfs tijdens het maken van het bericht. Maar dit scheelt je weer een klik.

Sneltoetsen

Gooi die vervelende muis maar weg. Typ shift + ? op je dashboard om alle sneltoetsen te zien en typ "j" om te activeren.

Uiteraard werken sneltoetsen ook in onze mobiele apps als je een bluetooth-toetsenbord hebt aangesloten—maar dan moet je ze van tevoren wel uit je hoofd leren.

Meldingen ontvangen van een blog

Je kan je abonneren op een blog die je volgt en een melding krijgen als deze blog een nieuw bericht plaatst.

Tik rechtsboven in een blog die je volgt op het mannetje (zweef op het web over de avatar van een blog en klik op het mannetje). Tik of klik vervolgens op “Meldingen inschakelen”. Je kan meldingen ook inschakelen door naar de URL van de blog te gaan, en rechtsbovenaan de pagina op "Meldingen inschakelen" te klikken. Als je meldingen ontvangt van een blog, zie je een klein bliksemsymbool naast het mannetje staan als je de blog weergeeft. 

Je schakelt de meldingen uit door weer op het mannetje te tikken of te klikken en “Meldingen uitschakelen” te selecteren. Als je een blog ontvolgt, stoppen de meldingen automatisch.

Omgeklapt hoekje

Klik op het omgeklapte hoekje om direct naar de permalink van het bericht te gaan. Zweef eroverheen om de tijdvermelding te bekijken. Zweef eroverheen en ernaast, eroverheen, ernaast, eroverheen, ernaast om te zien hoe het hoekje telkens weer omklapt. Dat was het wel zo'n beetje.

Mass Post Editor

Laten we eerlijk zijn: je bent een beetje lui geweest wat betreft het taggen van je berichten. Haal in een mum van tijd maanden aan schade in door de Mass Post Editor te gebruiken. Dit hulpmiddel geeft je een archiefoverzicht van je blog waarin je één of alle berichten kan selecteren om ze te (her)taggen of verwijderen.

Selecteer je blog in de header uit de vervolgkeuzelijst van je account. De Mass Post Editor bevindt zich onderaan de zijbalk.

URL-trucjes

 • Het archief: cheezbag.tumblr.com/archive
  Een snel overzicht van alle berichten op een blog. Deze mogelijkheid is met name handig als je op zoek bent naar een specifiek bericht of als je bijzonder gesteld bent op vierkantjes. Je kan specifieker zoeken door op maand en jaar te filteren, of op berichttype.

 • Getagde berichten: cheezbag.tumblr.com/tagged/<tag>
  Toont alle getagde berichten van een blog. Werkt op elke blog. Nou ja, dat wil zeggen: op elke blog die tags gebruikt.

 • Chronologische volgorde: cheezbag.tumblr.com/tagged/<tag>/chrono
  Variatie op een thema: ordent berichten met een bepaalde tag op chronologische volgorde.

 • Berichten op datum: cheezbag.tumblr.com/day/YYYY/MM/DD
  Bekijk alleen berichten die op een bepaalde datum zijn gemaakt. Misschien heb je een heleboel dingen van oudejaarsavond geplaatst, maar heb je een heel bijzonder tagsysteem waarmee niet kan worden gesold.

 • Willekeurige berichten: cheezbag.tumblr.com/random
  Dit geeft een willekeurig bericht van die blog weer. Keer op keer op keer op....enfin, je snapt 'm.

Bekijk de gevolgde blogs en vind-ik-leuks van andere gebruikers en deel die van jezelf

Dit is leuk als je merkt dat je de berichten van iemand anders vaak leuk vindt of reblogt. Je kan op tumblr.com/liked/by/username zien wat ze leuk vinden en op tumblr.com/followed/by/username zien wie ze volgen. Ga om dit in te schakelen voor jouw blog naar je bloginstellingen op het web. In de app tik je op je blog op het schilderspalet om daar de instellingen aan te passen.

Tweestaps-verificatie

Beschermt je blog tegen misbruik. Elke keer als je je aanmeldt, ontvang je van ons een sms-bericht met een secundair wachtwoord. Dus zelfs als hackers je wachtwoord te pakken krijgen, kunnen ze nog steeds niet bij je account. Tenzij ze ook je telefoon stelen. Moraal van het verhaal: ga niet op stap met hackers.

We ondersteunen ook authenticator-apps, als je hier de voorkeur aan geeft.

Minder bekende iOS-functies


Een foto aantikken en vasthouden

Doe dit en het deelveld opent. Vanaf hier kan je de afbeelding via sms, e-mail of wat dan ook verzenden. Het zal zelfs animeren als het geanimeerd is. Ook de tijdweergave is in het deelveld te vinden, mocht je dit nodig hebben.

Versneld rebloggen

Als je bij het rebloggen geen eigen commentaar wil toevoegen, kun je op de reblog-knop tikken en deze even vasthouden om het publicatieformulier over te slaan en zo kostbare seconden te besparen. Hou er wel rekening mee dat het bericht gereblogd wordt op de blog waar je het laatste op gepubliceerd hebt. Dit is voor de meeste mensen geen probleem, maar wel iets om in de gaten te houden als je veel tussen blogs schakelt. 

Cache verwijderen

Maak het cachegeheugen leeg om extra geheugen op je telefoon vrij te maken. Dit zorgt ervoor dat de app sneller werkt en minder vaak vastloopt. Tik op het account-tabblad (het persoontje), daarna op "Instellingen" en verwijder de cache.

Interactieve kennisgevingen

Veeg over je Tumblr-meldingen om de verborgen functies weer te geven. Doe dit op het vergrendelde scherm, op het thuisscherm en elk ander scherm behalve op de schermen van de Tumblr-app, want dat zou overbodig zijn.

Deelextensie

Dit is ontzettend handig als je een website vindt waar je naartoe wil linken, of een foto hebt in je filmrol die je wil plaatsen. Het doet een beetje denken aan de bookmarklet op je desktop, alleen de configuratie ervan is een beetje vreemd:

 1. Open een afbeelding in je filmrol.
 2. Tik op het deel-icoontje. Dit ziet er zo uit: 
 3. Veeg door de lijst met apps en tik op Meer. 
 4. Schakel Tumblr (en alle andere dingen die je wil) in en herschik de lijstvolgorde zoals jij dat wil.
 5. Tik op Klaar.

Elke keer als je nu het deel-icoontje ziet (Safari, filmrol, notities etc), kan je datgene waar je naar kijkt op je blog plaatsen zonder zelfs de app te moeten openen.

Vandaag-widget

Bekijk alles wat populair is op Tumblr op je Vandaag-pagina. Enige aanpassing is nodig, maar dat is gemakkelijk:

 1. Veeg vanaf een willekeurige plek om je widget-pagina te openen.
 2. Ga op het tabblad “Vandaag” naar beneden.
 3. Tik op “Bewerken,” en vervolgens op “Populair op Tumblr”.

Als je dat hebt gedaan, ben je klaar. Voor altijd.

Tumblr TV-app voor je Apple TV

Heb je de nieuwe Apple TV (4e generatie)? Laat Tumblr TV je dan op de best mogelijke manier vermaken. Met meer dan 100 miljoen GIF's (pak 'm beet) om onafgebroken te bekijken en duizenden die dagelijks worden toegevoegd, zorgt Tumblr TV er gegarandeerd voor dat je nooit meer een oog dicht doet. Ga naar de App Store en installeer de Tumblr TV-app. Open de app, leun achterover en staar naar het scherm. De beste GIF's van Tumblr zullen onafgebroken voor je afspelen, elk zo groot als je TV.

 • Veeg op de Touchpad naar beneden om de gebruikersnaam en tags van het bericht weer te geven. Veeg vervolgens naar links of rechts om andere tags te bekijken of te selecteren.
 • Klik op een tag en een nieuwe set van gerelateerde GIF's zal afspelen.
 • Veeg op de Touchpad omhoog om de gebruikersnaam en tags te verbergen.
 • Veeg naar links of rechts om door de GIF's te bladeren.
 • Druk op de afstandsbediening op de knop afspelen/pauzeren om een GIF in een loop af te spelen of automatisch weer door te spelen.

Minder bekende Android-functies


Bump telefoons om blogs te delen

Dit is voor telefoons met Near Field Communication (en dit moet zijn ingeschakeld). Open de app en ga naar een blog, koppel je telefoon aan die van een ander, en de betreffende blog zal op hun scherm openen.

Versneld rebloggen

Als je geen reblog-opmerking wil toevoegen, kan je het publicatieformulier volledig overslaan door de reblog-knop vast te houden. Deze kostbare seconden zijn absoluut de moeite waard.

Kennisgeving-widget

Om deze toe te voegen aan je startpagina:

 1. Druk wat langer op een willekeurige lege plek op je startpagina—dat wil zeggen, overal waar nog geen icoontje of andere widget staat.
 2. Tik op “Widget toevoegen”.
 3. Zoek en selecteer de widget van Tumblr.
 4. Widget, widget, widget.

Tumblr in Google-resultaten

Als je het Tumblr-logo naast een zoekresultaat van Google ziet, zal de link in de Tumblr-app openen. Slim toch?