Blogmanagement

Primaire blogs versus secundaire blogs


Wat is het verschil tussen een Primaire en Secundaire blog?

De primaire blog is de blog die aangemaakt is toen je je registreerde bij Tumblr. Een primaire blog kan alle sociale functies van Tumblr gebruiken, zoals volgen, berichten leuk vinden, vragen en bijdragen.

Secundaire blogs zijn de blogs die je na je primaire blog op dezelfde account hebt aangemaakt. Je kan maximaal 10 secundaire blogs per dag aanmaken. Secundaire blogs kunnen ook:

 • Afgeschermd worden met een wachtwoord, als je dat wil
 • Meerdere gebruikers hebben voor het beheren en bijdragen van berichten

Secundaire blogs kunnen echter geen andere blogs volgen, berichten leuk vinden, vragen stellen aan andere gebruikers of bijdragen op andere blogs.

 Primaire blogSecundaire blog
Rebloggen  
Wachtwoordbeveiliging  
Meerdere gebruikers  
Sociale functies gebruiken (andere blogs volgen, berichten leuk vinden, vragen en berichten sturen, bijdragen op andere blogs)  
Sociale functies ontvangen (gevolgd worden, vragen en berichten ontvangen, en bijdragen accepteren)  

Kan ik een van mijn secundaire blogs mijn primaire blog maken?

Nee, voor een nieuwe primaire blog heb je een nieuwe account nodig. Maar je zou de URL kunnen wijzigen van je bestaande primaire blog.

Kan ik mijn primaire blog afschermen met een wachtwoord?

Nee, maar je kan een secundiare blog aanmaken en deze afschermen met een wachtwoord.

Hoe kan ik nog een blog maken?

 1. Klik op het Accountmenu (het kleine persoontje) rechts bovenaan in je Dashboard. Tik in de mobiele app op het Account-icoontje.
 2. Klik onderaan in dit menu op “Nieuwe blog maken”.

Opmerking: Als je een nieuwe primaire blog wil aanmaken, zul je je eerst moeten afmelden op je huidige account en een nieuwe blog moeten aanmaken op een ander e-mailadres. Het is niet mogelijk om op hetzelfde e-mailadres twee primaire blogs te hebben.

 

Groepsblogs


Groepsblogs zijn blogs met meerdere leden (de naam “Groepsblog” heeft geen mysterieuze bijbetekenis). Alleen secundaire blogs kunnen groepsblogs zijn.

Hoe kan ik leden aan een groepsblog toevoegen?

 1. Klik op het Accountmenu boven aan het Dashboard.
 2. Zweef met je muis over de blog waar je leden aan wil toevoegen en klik op het persoon-icoontje dat rechts naast de naam van de blog staat.
 3. Klik daarna op “Leden”.
 4. Typ het e-mailadres van de persoon in en klik op de knop “Uitnodigen voor deze blog”.
 5. Hij of zij zal vervolgens een e-mail krijgen met de uitnodigingslink om lid te worden van de nieuwe blog. (Elke link kan maar één keer gebruikt worden door een gebruiker.)

Wat is het verschil tussen een lid en een beheerder?

 • Beheerders kunnen nieuwe leden uitnodigen, bestaande leden verwijderen, en van elk lid berichten verwijderen.
 • Leden kunnen berichten plaatsen op een blog en hun eigen berichten bewerken of verwijderen.
 • Beheerders kunnen berichten lezen en beantwoorden; leden kunnen dit niet.

Hoe kan ik een lid beheerbevoegdheden geven?

Je kan via het Leden-beheerpaneel naast de gebruiker die je wil promoveren op de knop “Lid promoveren tot Beheerder” klikken, zodat zij dezelfde bevoegdheden hebben als jij. Let hier echter mee op: als je iemand eenmaal Beheerder hebt gemaakt, kun je deze bevoegdheden nooit meer intrekken en de personen nooit verwijderen van de blog. Het is een eenmalige actie.

 

Blogs met wachtwoordbeveiliging


Blogs met wachtwoordbeveiliging zijn precies zoals het woord al zegt. Je kan de sjabloon aanpassen en leden toevoegen zoals op alle secundaire blogs, maar de blog kan niet worden gevolgd (en zal daarom niet in iemands dashboard worden weergegeven) en de berichten ervan kunnen niet worden gereblogd of leuk worden gevonden.

Hoe kan ik mijn secundaire blog afschermen met een wachtwoord?

 1. Klik bovenaan in je Dashboard in het Accountmenu op "Instellingen".
 2. Klik in het menu aan de rechterkant van het scherm op de naam van je secundaire blog.
 3. Onderaan je bloginstellingen vink je het vakje “Beveilig deze blog met een wachtwoord” aan.
 4. Voer het gewenste wachtwoord in. Je zal een groene indicator met de tekst “opgeslagen” zien om je te laten weten dat je de blog succesvol hebt afgeschermd met een wachtwoord.

Kan ik mijn primaire blog afschermen met een wachtwoord?

Nee, maar je kan je blog verbergen voor mensen die je niet volgen. En als je een beetje verlegen of onzeker bent over de dingen die je op je blog zet, dan kun je natuurlijk altijd een tweede blog beginnen en die met een wachtwoord afschermen.

 

Blogmogelijkheden en -functies


Welke sociale functies heeft Tumblr?

Sociale functies? Goede vraag. Tumblr heeft een aantal geweldige sociale functies, dat is een ding dat zeker is.

Volgen: Als je een blog ziet die je leuk vindt, volg 'm dan. Op die manier komen alle berichten van die blog op jouw Dashboard voorbij. Het lijkt een beetje op trouwen, maar dan met een blog in plaats van met een persoon en je leeft in een dashboard in plaats van in een huis.

  • Het zal rechts bovenaan in de pagina van een blog verschijnen.
  • Gebruikers die je nog niet volgt, hebben op het Dashboard, de Zoekresultaten- en Tagpagina's een "+"-icoontje naast hun gebruikersnaam. Daar moet je op klikken. Je kan ook met je muis over de avatar van de blog zweven en vervolgens in het venster dat tevoorschijn komt op de Volgen-knop klikken.
  • Let op: Je kan elke dag maximaal 200 blogs en 5.000 blogs in totaal volgen.

Berichten leuk vinden: Vind je een bericht leuk? Klik dan op het hartje.

  • Op de blog zelf wordt dit rechts bovenaan in de hoek van de permalink-pagina getoond.
  • Op het Dashboard, de Zoekresultaten en Tagpagina's wordt het hartje rechts onderaan in de hoek van elk bericht getoond.

Reacties: Heb je iets te zeggen over een bericht? Tik of klik op de tekstballon en laat je gaan. Je vindt meer informatie over reacties op deze pagina.

Instant messaging:  Wil je met een andere Tumblr praten? Tik om te beginnen op het instant messaging-icoontje (ziet eruit als een smiley) en typ de gebruikersnaam van de Tumblr waarmee je wil praten.

Vragen: Hou je van vragen stellen? Heb je een vraag die je aan een andere gebruiker wil stellen? Als ze deze functie ingeschakeld hebben, vind je een Vraag stellen-knop of -link op de hoofdpagina van de blog. Je kan op je Dashboard ook met je muis over de avatar van de blog zweven, op het menu-icoontje klikken dat tevoorschijn komt en vervolgens op "Vragen" klikken in het venstermenu.

Bijdragen: Sommige blogs richten zich volledig op het maken van originele berichten en andere op het rebloggen van berichten van andere mensen. Daar tussenin bevinden zich blogs waarop je een bericht kan bijdragen. Als je de Bijdragen-knop op zo'n blog ziet, klik er dan op en maak een bericht dat je door de beheerder van de blog wilt laten publiceren. (Uiteindelijk bepaalt natuurlijk hij of zij of de bijdrage zal worden gepubliceerd of niet.)

Lees meer informatie over het communiceren met andere gebruikers of bekijk een aantal probleemoplossende tips als je problemen hebt met je inbox.

 

URL-/Webadres wijzigen


Hoe kan ik het URL- / webadres van mijn blogs veranderen?

Ter informatie: Het aanpassen van je URL zal bestaande links naar je blog verbreken, met inbegrip van de links in reeds gepubliceerde Tumblr- en reblogberichten. Maar het zal geen invloed hebben op je volgers en ze zullen nog steeds al jouw berichten zien die op hun Dasboard voorbijkomen.

 1. Klik bovenaan in je Dashboard in het Accountmenu op "Instellingen".
 2. Klik aan de rechterkant van het scherm op de blog die je wil bijwerken.
 3. Klik op het potloodje in het gebruikersnaam-onderdeel (of Tumblr URL-onderdeel op secundaire blogs) en pas de URL naar wens aan.
 4. Klik op “Opslaan”.

Nadat je het hebt opgeslagen, houden we je oude URL 24 uur voor je vast, mocht je van gedachten veranderen of het willen gebruiken voor een van je secundaire blogs. Na 24 uur wordt het vrijgegeven.

Waarom kan ik deze URL niet registreren? Kunnen jullie een onbeschikbare/inactieve URL vrijgeven?

Sorry, maar we kunnen bezette, inactieve of beëindigde URL's/webadressen niet vrijgeven. We kunnen je evenmin in contact brengen met de eigenaar of eigenaren van de account. Als je tijdens het registreren van een ogenschijnlijk ongebruikte URL een foutmelding krijgt, kan het zijn dat deze beëindigd is. Neem contact met ons op via de link hieronder als je een geregistreerd handelsmerk hebt of als iemand anders zich voor jou uitgeeft. Voeg een kopie toe van de documentatie van je actieve handelsmerk en bewijs dat je hiermee geassocieerd bent zodat het herzieningsproces sneller verloopt.

Wat gebeurt er als ik de url van mijn blog verander?

Hou er rekening mee dat zodra je je url verandert, links naar je blog die anderen gebruikt hebben in berichten en reblogs, of hebben toegevoegd aan bladwijzers, verbroken zullen worden.

Heeft het wijzigen van mijn url invloed op het overzicht van wie ik volg en wie mij volgen?

Nee, dit heeft geen gevolgen hiervoor.

 

Een account of Tumblr verwijderen


Hoe kan ik mijn account of een specifieke blog verwijderen?

Oh, oké. Ga naar www.tumblr.com/docs/account voor meer informatie.

 

Tijdzones


Hoe kan ik mijn tijdzone veranderen?

Klik op het web bovenaan het dashboard op het accountmenu (icoontje van het mannetje) en kies "Instellingen". Selecteer aan de rechterkant van het scherm de blog die je wil bijwerken uit de lijst en voer naast "Tijdzone" je wijziging door in het uitklapmenu.

Wat gebeurt er met mijn berichten als ik mijn tijdzone verander?

De tijdzone veranderen beïnvloedt alleen berichten die na deze wijziging worden gepubliceerd of bewerkt. Het heeft geen invloed op de gepubliceerde berichten. Pas op: De structuur van plaats en tijd staat op het spel.

 

Een aangepaste domeinnaam gebruiken


Hoe kan ik een aangepaste domeinnaam voor mijn blog instellen?

 1. Kies een registrar of gebruik een hulpmiddel zoals Yahoo Domains of Domainr om een beschikbare domeinnaam te vinden en kopen. (Deze kosten meestal ergens tussen de 7 en 30 euro per jaar.)
 2. Maak een DNS-record op basis van het aantal niveaus van je aangepaste domein. Zie de onderstaande tabel.
DomeinConfiguratie
Twee niveaus
(bijvoorbeeld www.mijnwebsite.com)
verwijs A-record (IP-adres) door naar 66.6.44.4
Drie of meer niveaus
(bijvoorbeeld www.mijnwebsite.com, blog.mijnwebsite.com of mijnwebsite.co.uk)
verwijs CNAME-record door naar "domains.tumblr.com"

Je registrar zal informatie hebben over hoe je de juiste CNAME of A-record implementeert.

Oké, ga nu naar Tumblr:

 1. Klik bovenaan in je Dashboard in het Accountmenu op "Instellingen" en selecteer vervolgens de blog die je wil bijwerken.
 2. Klik aan de rechterkant van het gebruikersnaam-onderdeel op het potloodje (Tumblr URL-onderdeel voor secundaire blogs) en schakel "Een aangepaste domeinnaam gebruiken" in.
 3. Vul je domein (bijvoorbeeld mijnwebsite.com) of subdomein (bijvoorbeeld blog.mijnwebsite.com) in en klik vervolgens op “Je domein testen”.
 4. Corrigeer eventuele problemen als deze door de test aan het licht gebracht worden, en blijf op “Je domein testen” klikken totdat de test geen fouten meer aangeeft.
 5. Klik op “Opslaan”.

Moet ik de DNS-servers van mijn domein wijzigen?

Nee, je bent mooi zoals je bent.

Hoe weet ik nou of mijn domein goed ingesteld is?

Nadat je je domein volgens de bovenstaande instructies hebt geconfigureerd, moet je misschien nog 72 uur wachten totdat de veranderingen zijn doorgevoerd en dus zichtbaar zijn. Als je het subdomein of domein bezoekt en je Tumblr-blog goed wordt weergegeven, dan kunnen we je feliciteren, alles is in orde, je kan stoppen met het gepruts aan je domein.

Als je een Tumblr-foutmeldingspagina te zien krijgt, maar niet je blog zelf, betekent dit dat het domein juist doorverwijst naar Tumblr, maar dat de verwerking in het systeem nog niet helemaal voltooid is. Dit moet je mogelijk nog afhandelen.

Wat gebeurt er als iemand mijn Tumblr-URL bezoekt?

Bezoekers zullen automatisch worden doorverwezen naar je nieuwe aangepaste domein (bijvoorbeeld david.tumblr.com zal doorverwijzen naar davidslog.com).

Wat moet ik doen als ik tijdens het instellen van een aangepast domein tegen problemen aanloop?

Onze medewerkers zijn helaas niet in staat om alle problemen op te lossen die zich voor kunnen doen bij het instellen van een domeinnaam. Als je de instructies lastig vindt, is het verstandig om de hulp van een kennis in te schakelen die dit al eens eerder heeft gedaan of een vertrouwde autoriteit te raadplegen. Een brandweerman, bijvoorbeeld.

 

Je account aan Twitter koppelen


Hoe kan ik mijn Twitter- en Tumblr-accounts koppelen?

In de app:

 1. Ga naar het tabblad Account.
 2. Tik op het kleine mannetje naast je gebruikersnaam.
 3. Selecteer "Gekoppelde accounts" en volg de instructies.

Op het web:

 1. Klik bovenaan in je Dashboard in het Accountmenu op "Instellingen".
 2. Klik aan de rechterkant van de pagina op de blog die je wil koppelen aan je Twitter-feed.
 3. Klik in het Twitter-onderdeel op de knop Deel berichten met je Twitter-account.
 4. Klik op “Aanmelden bij Twitter”, voer je gebruikersnaam en wachtwoord van Twitter in en klik op “App autoriseren”.

Kan ik ook geselecteerde berichten delen?

Ja, dit kan je tijdens het maken van een bericht in- en uitschakelen door op het blauwe Twitter-vogeltje te klikken. Blauwe vogel = aan. Grijze vogel = uit.

Kan ik de tweet bewerken voordat ik mijn bericht plaats?

Jazeker! Klik op het web op het Twitter-icoontje om het tekstveld te openen, pas je tweet aan en klik vervolgens op “Klaar”.

Hoe kan ik mijn recente tweets op mijn blog weergeven?

Controleer eerst aan de hand van de bovenstaande stappen of je Twitter- en Tumblr-accounts gekoppeld zijn. Vervolgens moet je een sjabloon installeren die de Twitter-widget ondersteunt. Configureer als laatste de instellingen van je sjabloon via www.tumblr.com/customize. Onder de Weergaveopties zou een Twitter-onderdeel te zien moeten zijn waar je de widget aan- of uit kunt schakelen.

Heb ik invloed op hoe mijn Tumblr-berichten er op Twitter uitzien?

Daar hebben wij geen invloed op. Een tweet van bijvoorbeeld een fotobericht kan wel of geen voorvertoning van een afbeelding bevatten, en wie weet hoe ze omgaan met een chatbericht.

Waarom worden mijn berichten niet weergegeven op mijn Twitter-feed?

Ervan uitgaande dat je accounts correct zijn gekoppeld (zoals hierboven beschreven), kan het delen van tweets soms wat vertraging oplopen door netwerkproblemen. En dat zal waarschijnlijk het probleem zijn. Vervelende netwerkproblemen. Let er tijdens het maken van een bericht ook op dat het Twitter-icoontje in het bericht blauw is voordat je het publiceert. (Je bericht wordt niet op Twitter geplaatst als het icoontje grijs is.)

Wat kan ik doen als ik problemen ondervind bij het linken met Twitter?

Ga naar https://twitter.com/settings/applications en klik naast Tumblr op “Toegang intrekken”. Koppel daarna met de instructies hierboven opnieuw je account aan Twitter. Controleer als dit niet werkt of je pop-ups ingeschakeld hebt in je browser.

 

Je account aan Facebook koppelen


Hoe kan ik mijn Tumblr-updates delen met mijn Facebook-tijdlijn?

In de app:

 1. Ga naar het tabblad Account.
 2. Tik op het kleine mannetje naast je gebruikersnaam.
 3. Selecteer "Gekoppelde accounts" en volg de instructies.

Op het web:

 1. Klik bovenaan in je Dashboard in het Accountmenu op "Instellingen" en selecteer vervolgens aan de rechterzijde van de pagina de blog die je wilt aanpassen.
 2. Vink in het Facebook-onderdeel het vakje “Delen op Facebook” aan.
 3. Klik op “Meld je aan bij Facebook”, en daarna op “Log in”.
 4. Controleer of de instellingen voor delen zoals die nu worden weergegeven, naar je zin zijn.

Tik of klik bij het maken van een nieuw bericht op het Facebook-icoontje in het berichtscherm om het te delen.

Kan ik buiten mijn persoonlijke profiel ook berichten delen op andere Facebook-pagina’s?

Tuurlijk, waarom niet. Ga nadat je Tumblr gekoppeld hebt aan Facebook weer terug naar je instellingen op Facebook, en selecteer daar de pagina waarop je je berichten wilt delen. Nadat je deze instellingen hebt opgeslagen, worden je berichten weergegeven op de geselecteerde pagina in plaats van op je persoonlijke tijdlijn. De Facebook-pagina moet geassocieerd zijn met de Facebook-account waaraan je je Tumblr-account gekoppeld hebt.

Kunnen berichten gedeeld worden op Facebook-groepen?

Nee, op dit moment nog niet.

Heb ik invloed op hoe mijn Tumblr-berichten er op Facebook uitzien?

Helaas niet! We hebben geen invloed op hoe Tumblr-berichten eruitzien op Facebook, dit geldt onder meer voor waar de content op je Facebook-profiel geplaatst wordt en welke thumbnails er worden gebruikt.

Waarom worden niet al mijn berichten weergegeven op mijn nieuwsoverzicht op Facebook?

Facebook geeft alleen maar een bepaald aantal berichten weer op het nieuwsoverzicht, zodat het niet te onoverzichtelijk wordt. Je bericht kan het slachtoffer zijn van hun algoritmen.

Waarom worden mijn berichten niet weergegeven op mijn tijdlijn?

Het delen van berichten kan soms wat vertraging oplopen door netwerkproblemen van Facebook. Let er tijdens het maken van een bericht ook op dat het Facebook-icoontje blauw is. Je bericht wordt niet op Facebook geplaatst als het icoontje grijs is.

Wat kan ik doen als ik problemen ondervind bij het linken met Facebook?

 1. Ga naar facebook.com/editapps.php en klik naast de Tumblr-app op het ‘x’-icoontje.
 2. Voeg Tumblr opnieuw toe aan je tijdlijn van Facebook door je account te koppelen zoals je dat eerder hebt gedaan.

Als dit het probleem niet oplost, moet je even controleren of je in je browser pop-ups ingeschakeld hebt.