Blogs aanpassen

De basis


Droom je er weleens van de beschrijving, titel of weergave van je blog aan te passen? Beschouw deze paragraaf als een kneepje in je arm, want je droomt niet. Je ben klaarwakker, en je kan dit alles en nog veel meer doen vanuit de Configuratiepagina.

Je hebt twee even zo gemakkelijke opties: 

 • Klik rechts bovenaan in de webweergave van je blog (jouwblog.tumblr.com) op de knop Sjabloon aanpassen.
 • Klik in het Accountmenu boven aan het Dashboard op het tandwielicoontje om naar Instellingen te gaan. Selecteer uit het menu aan de rechterzijde je blog en klik vervolgens op “Sjabloon aanpassen”.

Naast het aanpassen van de weergave, beschrijving en titel van je blog, kan je op deze pagina een nieuwe sjabloon selecteren door op “Sjablonen bekijken” te klikken of naar www.tumblr.com/themes te gaan.

Hoe kan ik de Beschrijving van mijn blog bewerken?

Ga naar je accountmenu. Dat is op het web dat mannetje bovenaan het scherm van je dashboard en in de app vind je 'm onderaan het scherm.

Selecteer de blog waarvan je de beschrijving wilt bijwerken. 

Je ziet op het web vervolgens een voorvertoning. Klik daar op de knop "Weergave bewerken". Als je een Android-toestel gebruikt, moet je op de knop "Bewerken" tikken. In iOS tik je eerst op het gebruikersmenu (het mannetje met drie streepjes ernaast) en dan op "Weergave bewerken". 

Je kan vervolgens je beschrijving veranderen in wat je maar wil, en het opslaan.

 

Weergave


Wat is mijn blogweergave?

Je blogweergave? Dit is hoe je blog er in mobiele apps, het Dashboard en de zoekresultaten uitziet.

Hoe kan ik mijn blogweergave aanpassen?

Ga in de mobiele app naar je blog en tik op het schilderspalet bovenaan in het scherm.

Raak dingen aan om ze te veranderen of verbergen. Pas je accentkleur aan. Leef je helemaal uit.

Je kan echter ook veranderingen aanbrengen met een gewone computer. Klik bovenaan in het Dashboard op het tandwielicoontje om toegang te krijgen tot je instellingen en selecteer daarna uit het menu aan de rechterzijde je blog. Vervolgens zie je bovenaan de knop Weergave aanpassen. Klik hierop.

Wat is het verschil tussen mijn weergave en blogsjabloon?

Je sjabloon bepaalt hoe je blog op zijn webadres wordt weergegeven op een normale computer (zie onze blog op medewerkers.tumblr.com). Je vindt hier meer informatie over het bewerken van je sjabloon.

Je kan van elke blog de sjabloon bekijken (inclusief die van jezelf) door op de blog te klikken in je dashboard, en daarna bovenaan in het paneel dat tevoorschijn komt, te klikken op de gebruikersnaam.

Met blogweergave kan je de weergave van je blog op maat aanpassen op mobiele toestellen, zoekpagina's en de popover die verschijnt als iemand over je gebruikersnaam zweeft. Kortom, blogweergave gebruik je voor alles behalve de URL van je blog.

Als ik via de instellingen van mijn blogweergave mijn avatar, titel en beschrijving aanpas, wordt het dan op alle andere plekken ook aangepast?

Ja! Je titeltekst, beschrijvende tekst, en avatar zijn universeel aan je blog gekoppeld. Dus als je ze via de weergaveopties aanpast, zullen ze overal wijzigen. En nee, het is niet mogelijk om verschillende titels, beschrijvingen, of avatars voor elke locatie te hebben.

Zweef met je muis rechts bovenaan in de hoek van een bericht. Zie je het kleine hoekje dat naar beneden is geklapt? Klik erop en de permalink-pagina van het bericht zal in een nieuw tabblad worden geopend.

Hoe kan ik op het dashboard de blog van een gebruiker bekijken?

Klik op de avatar of de gebruikersnaam van de blog die je wilt zien en woesj - de blog glijdt aan de rechterkant van je scherm tevoorschijn. Je kan door de berichten van die blog scrollen, en ze leuk vinden en rebloggen naar hartelust. Klik als je klaar bent ergens buiten het paneel van de blog en voilà: daar is je dashboard weer, precies zoals je het achtergelaten hebt.

Als je de blog op een nieuw tabblad wilt openen, hoef je alleen maar bovenaan in het paneel dat tevoorschijn glijdt, te klikken op de gebruikersnaam. Maar je kan op het dashboard ook ctrl-klikken (of klikken met de rechtermuisknop) op een gebruikersnaam of avatar, en “Link openen op nieuw tabblad” selecteren uit het pop-upmenu.

 

Sjablonen


Als je de HTML van je sjabloon wil aanpassen, kan je de editor gebruiken in de Configuratie van je blog. In het Beschrijving-veld kan je ook HTML gebruiken als je een plek nodig hebt om kleine stukjes code neer te zetten.

Ga naar onze gids als je alles wilt weten over de sjablooncode van Tumblr.

Hoe kan ik de Aangepaste HTML van mijn blog bewerken?

 1. Klik bovenaan in je Dashboard in het Accountmenu op "Instellingen".
 2. Klik aan de rechterkant van de pagina op de blog waarvan je de instellingen wilt aanpassen en klik vervolgens in het onderdeel Sjabloon website op “Sjabloon aanpassen”.
 3. Klik op de knop HTML bewerken en pas de Aangepaste HTML in de editor naar wens aan. Klik op “Update voorvertoning” om de wijzigingen op de pagina te zien.
 4. Klik als je klaar bent op het pijltje terug en klik dan op "Opslaan".

Waar kan ik meer informatie vinden over HTML, CSS en Tumblr-sjablonen?

Neem eens een kijkje bij www.codecademy.com en www.developer.mozilla.org/nl/learn.

Bovendien hebben we hier een handige gids om aangepaste Tumblr-sjablonen te maken.

Kan ik een eerdere versie van mijn Aangepaste HTML herstellen?

Jazeker! Als je terugverlangt naar een oude versie, is het altijd mogelijk om deze te herstellen. De laatste versies van je Aangepaste HTML worden opgeslagen op onze pagina Sjabloon herstellen. Als je de gewenste versie niet kunt vinden, kan het zijn dat er in de tussentijd te veel aanpassingen zijn geweest. Dit betekent dat het voor altijd is verwijderd.

Kan je mij helpen met de code van mijn blog?

Sorry, maar we bieden geen technische ondersteuning bij HTML/CSS-aanpassingen. Als je hulp nodig hebt, kan je het beste een vriend/vriendin om hulp vragen of een van de vele sjablonen gebruiken op www.tumblr.com/themes.

Wat moet ik doen als er inhoud op mijn blog ontbreekt of als de blog helemaal leeg is?

Als je blog er raar uitziet of helemaal leeg is, kan het zijn dat je in je sjabloon of de beschrijving van je blog foutieve code hebt ingevoegd. Probeer het volgende:

 1. Verwijder bovenaan in het menu Configuratiemenu alle code uit het Beschrijving-veld. Klik op "Opslaan" en bekijk daarna je blog om te zien of het probleem is opgelost.
 2. Bewaar een kopie van je aangepaste HTML en installeer de sjabloon vervolgens opnieuw vanuit www.tumblr.com/themes.

Tips:

 • Na het aanbrengen van aanpassingen, wis je het cachegeheugen van je browser om er zeker van te zijn dat je een huidige versie van je blog ziet. Dit kan je het gemakkelijkst doen door op Cmd+Shift+R op een Mac- of Ctrl+Shift+R op een Windows-computer te drukken, waarna de pagina volledig zal worden ververst.
 • Als je de knop Aanpassen op je blog niet kan vinden, zijn er een aantal andere manieren om toch toegang te krijgen tot de configuratiepagina.
 • We kunnen je helaas niet in detail helpen om gebroken code te herstellen, maar wat je probleem ook is, waarschijnlijk is iemand anders hier al eerder tegenaan gelopen. Aarzel dus niet om het internet te doorzoeken of een vriend te raadplegen die hier verstand van heeft.

Kan ik mijn geld terugkrijgen voor een sjabloon die ik heb gekocht?

Natuurlijk, zolang je deze maximaal twee weken geleden hebt gekocht. Stuur ons een bericht en vermeld hierin de URL van je blog, datum van aankoop en betalingswijze (laatste vier cijfers van je creditcard of e-mailadres van Paypal). Binnen drie werkdagen zal je van ons een antwoord ontvangen.

 

Google Analytics


Waar kan ik Google Analytics voor gebruiken?

Hoewel de pagina Activiteit van Tumblr geweldig is om je berichten te bekijken, kunnen we de activiteit op je blogpagina zelf niet meten. Deze taak is weggelegd voor Google Analytics. Het is de beste manier om dingen te volgen, zoals:

 • Aantal bezoekers van je blog
 • Bezoekersfrequentie
 • Je meest populaire berichten
 • Zoektermen die mensen hebben gebruikt om je te vinden
 • Waar je bezoekers vandaan komen
 • Grootte en gewicht van je blog
 • En nog veel meer.

Hoe kan ik een Google Analytics-account aanmaken?

Nou, je begint natuurlijk eerst met het opzetten van een Google Analytics-account. Je kunt hier een aantal eenvoudige instructies vinden over hoe je dat doet.

Hoe kan ik Google Analytics aan de sjabloon van mijn blog toevoegen?

Sommige blogsjablonen hebben onder de Weergave-instellingen op de Configuratiepagina de mogelijkheid om de Google Analytics ID in te voegen. Je vindt hier informatie over waar je je Google Analytics ID kunt vinden.

Als je sjabloon dit niet ondersteunt, kun je de instructies hieronder volgen.

 1. Kopieer de trackingcode van Google Analytics naar het klembord van je computer.
 2. Open je Tumblr-Dashboard in een nieuw venster.
 3. Ga naar de Configuratiepagina van de blog die je wilt tracken.
 4. Klik op “HTML bewerken” en plak de code voor </head>.
 5. Klik op "Opslaan".

Waarom is mijn status “Trackingcode niet geverifieerd”?

Dit betekent dat het systeem van Google je gegevens nog niet heeft verwerkt. Als je problemen blijft ondervinden, ga dan naar de helppagina van Google Analytics.

 

Pagina's


Wat zijn pagina's?

Pagina's zijn statische webpagina's die toegankelijk zijn op je blog, maar die niet in het Dashboard worden weergegeven. Ze zijn bijzonder geschikt voor dingen zoals je bio, CV, contactinformatie, persoonlijk manifest, strafblad of andere informatie die je een permanente plek wil geven. Je kan ze ook gebruiken om door te verwijzen naar je andere sociale media-accounts of websites, of om met een specifieke tag naar je berichten te linken.

Standaard lay-out: Volgt de huidige blogsjabloon zodat de pagina er net zo uitziet als de rest van je blog.

Aangepaste lay-out: Gebruikt een aangepaste code waarmee de opmaak van de pagina aangepast kan worden zoals jij dat wil.

Doorverwijzingen: Stuurt een bezoeker naar een andere URL. Je kan bezoekers doorverwijzen naar je profiel op externe sites zoals Twitter of Facebook, of naar al je berichten met een specifieke tag (al onze berichten over introducties van functies staan op www.medewerkers.tumblr.com/tagged/functies, bijvoorbeeld). Echt waar, je kan het naar alle functionerende URL's op het internet doorverwijzen.

Hoe kan ik een pagina met een Standaard lay-out maken?

 1. Klik op “Pagina toevoegen” in het onderdeel Pagina van je Configuratiemenu.
 2. Typ een pagina-URL na het schuine streepje (/). Een CV-pagina kan bijvoorbeeld /cv als pagina-URL hebben, en een Bio-pagina zou /bio kunnen zijn.
 3. Zet een titel in het veld "Titel pagina".
 4. Klik op het schakelaartje "Toon een link naar deze pagina".
 5. Klik op “Opslaan.”

Hoe kan ik een pagina met een Aangepaste lay-out maken?

 1. Klik op “Pagina toevoegen” in het onderdeel Pagina van je Configuratiemenu.
 2. Selecteer "Aangepaste lay-out" in de vervolgkeuzelijst.
 3. Zet de aangepaste code in de HTML-editor.
 4. Typ een pagina-URL na het schuine streepje (/). Een manifest-pagina kan bijvoorbeeld /manifest als pagina-URL hebben, en een contact-pagina zou /contact kunnen zijn.
 5. Zet een titel in het veld "Titel pagina".
 6. Klik op het schakelaartje "Toon een link naar deze pagina".
 7. Klik op “Opslaan.”

Hoe kan ik een pagina maken die doorverwijst naar mijn berichten met een specifieke tag?

 1. Klik op “Pagina toevoegen” in het onderdeel Pagina van je Configuratiemenu.
 2. Selecteer "Doorverwijzen" uit de vervolgkeuzelijst. (Raak niet in paniek als je deze optie niet ziet. Om spam te voorkomen, ontgrendelen we na verloop van tijd functies voor nieuwe accounts. Nadat je Tumblr een tijdje hebt gebruikt om blogs te volgen, berichten leuk te vinden en je blog aan te passen, zal deze functie voor jou worden ontgrendeld.
 3. Typ na de schuine streep (/) een pagina-URL. Gebruik bijvoorbeeld /mijntag, waarbij je “mijntag” vervangt door de tag die je wil gebruiken.
 4. In het veld “Doorverwijzen naar” voeg je aan het eind van de URL van je blog /tagged/mijntag toe, waarbij je "mijntag" vervangt door de tag die je wil gebruiken. Voor tags die uit meerdere woorden bestaan, gebruik je tussen elk woord een liggend streepje, plus-teken of koppelteken (bijvoorbeeld /tagged/zwarte_thee, /tagged/zwarte+thee, /tagged/zwarte-thee).
 5. Klik op het schakelaartje "Toon een link naar deze pagina".
 6. Klik op “Opslaan.”

Hoe kan ik een pagina maken die doorverwijst naar een externe website? 

 1. Klik op “Pagina toevoegen” in het onderdeel Pagina van je Configuratiemenu.
 2. Selecteer "Doorsturen" in de vervolgkeuzelijst.
 3. Typ na de schuine streep (/) een pagina-URL. Als je bijvoorbeeld een doorverwijzing maakt naar je Twitter-pagina, zou je /twitter kunnen gebruiken. Of gebruik bijvoorbeeld /facebook als je een doorverwijzing maakt naar je Facebook-pagina. Je kan ook /slaapzak of /dannydevito gebruiken. Je kan met deze dingen zo gemakkelijk of willekeurig zijn als je wil. De keuze is aan jou.
 4. Voeg in het veld "Doorverwijzen naar" de URL in waar je naar wilt linken.
 5. Klik op het schakelaartje "Toon een link naar deze pagina".
 6. Klik op “Opslaan.”

 

Probleemoplossing


Waarom werken de links van mijn Doorverwijspagina's niet?

Zorg ervoor dat je in het pagina bewerken-venster “http://” aan het begin van de URL toevoegt. Als dit niet helpt, kan er een probleem zijn met je aangepaste HTML.

Als deze links niet worden getoond, kunnen er een paar dingen aan de hand zijn:

 • Het kan zijn dat je een sjabloon gebruikt die pagina's niet ondersteunt.
 • Het kan zijn dat je aangepaste HTML gebruikt die pagina's niet ondersteunt.
 • Je hebt nooit pagina's gemaakt! Het was een strikvraag.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat paginalinks toch op mijn blog zichtbaar zijn?

Je kan in de Beschrijving of Aangepaste HTML van je blog een HTML-link plaatsen die doorverwijst naar je pagina. Dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

<a href="/pageurl">Mijn pagina!</a>

(waarbij “pageurl” wordt vervangen door de URL die je hebt gekozen voor je pagina)

Kan ik berichten plaatsen of rebloggen op mijn pagina's?

Nee, pagina's zijn statisch en worden compleet afgescheiden van je blogberichten. Maar je kan wel een pagina doorverwijzen om al je berichten met een specifieke tag weer te geven.