Храна која ќе ве направи среќни!

 

Освен доброто смеење кое е погодно за здравјето и го развеселува духот со што се одобрува расположението, што почестите прошетки во природа и пешачењето можат да ви обезбедат сигурна среќа. Природата има моќ да го смири телото и умот, а со тоа и да ја зголеми среќата.

 

image

 

А освен овие 2 начини врз излачувањето на хормонот на среќата - серотонинот, во нашето тело влијае и храната. Јадете храна што лачи серотонин - хормонот на среќата, во продолжение проследете ја листата на храни предизвикувачи на среќа:

  • Банана
  • Спанаќ
  • Ореви
  • Сол
  • Житни снегулки
  • Чили пиперките
  • Зелени листести зеленчуци и зелени шејкови
  • Бадеми.

 

image

 

Автор: М-р Катерина Шамбевска

Дознајте повеќе за авторот

Авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели или/и реемитување

Čukni vo drvo

Leb i sol

Na Boga kamenja
Ne sme frlale,
Od drugi poveke
Ne sme grešele,
So edna nadež
Za troška ljubov
Za malku sreka
Živeeme.

Pesni stihovi
Celi fermani,
Noki nespani
Solzi soleni,
So edna nadež
Za troška ljubov
Za malku sreka
Živeeme.

Čukni vo drvo
Istina e
Nadvor e prolet
Živi sme.
Čukni vo drvo
Čukni tri pati
Zaedno da sme
Jas i ti.

Kako dečinja
Vo krevet gušnati,
Ne stanuvame
A veke pladne e
Toa e ova, ova e toa
Toa e toa, toa e se.

Text
Photo
Quote
Link
Chat
Audio
Video