PARADIGMA LAFAZ ”SAYYIDINA” DALAM SHALAWAT NABI

Tulisan dibawah ini saya copy dan paste dari website riau.kemenag.go.id yang ditulis oleh H. Zulfadli, Lc. MA

Artikel ini sengaja saya share diblog pribadi saya semata-mata sebagai catatan ketika suatu waktu dibutuhkan mengingat banyaknya saudara kita…

View Post

Bolehkah Menambahkan kata “Sayyidina” dalam Shalat?

Ada sebagian anggapan bahwa menambahkan kata “Sayyidina” dalam shalat tidak diperbolehkan karena hanya boleh diucapkan diluar shalat. Benarkah mengucapkan kata Sayidina dalam shalat(tasyahud awal/akhir) tidak boleh? Yang boleh dan benar diucapkan hanya diluar shalat? Menyertakan kalimat “SAYYIDINA” dalam sighat shalawat atas Nabi ketika shalat tidak membatalkan shalat bahkan sebaliknya mayoritas ulama seperti Ibn Dhahirah, Ibn http://dlvr.it/2x6yx9 http://www.sarkub.com/

Tatkala waktu malam menjelang, ramai dari kalangan manusia yang nyenyak tidur, diulit mimpi. Waktu malam sejuk sebeginilah Sayyidina Umar al-Khattab (Radhiallahu anhu) menyusup keluar dari rumahnya untuk mencari orang-orang yang susah. Jiwanya yang penuh rasa taqwa membangkitkan beliau dari tilam tidurnya yang empuk. “Bagaimana aku bisa tidur lena jikalau masih ada saudara-saudaraku di luar sana yang merasa kelaparan tak terhingga? Apa yang akan ku jawab pada Allah di Akhirat nanti?” mungkin hati kecilnya berbicara. SubhanAllah, betapa hebatnya Allah mencipta khalifah yang sebaik dia, memeduli mereka yang terpinggir, menderita.

anonymous said:

There's also a hadeeth stating the prophet (pbuh) said to burn all the ahadeeth. And most of them weren't collected until 200 years after his death. There is lots of room for error after 2 centuries. (Unless I am wrong, in which case, please enlighten me.)

I know which hadith you’re speaking of and that’s quite often not related with it’s correct context. This was from when revelation was early and the Prophet ﷺ ordered to stop recording his statements because he feared people would confuse them with the revelation of the Qur’an, after people were able to distinguish between the two he allowed it and in fact within that same hadith narrated by Sayyidina Abu Sa’id al-Khudri he clearly states that the Prophet ﷺ gave people permission to narrate from him. It’s also ironic that they use this hadith as a proof for not following hadith when they don’t even accept hadith in the first place, logic much? (Literally LOL’ing)

Then the claim that hadith wasn’t recorded until 2 centuries later is fallacious and far from truth. Hadith was recorded and written from the time of the Prophet ﷺ his companions and all the way down in a very stringent manner. The official collections of the canonical works were taken from these recordings and orally in a much stricter procedure, hadith didn’t just pop out of nowhere and become Sahih al-Bukhari there was an entire methodology behind it. Let me give you some example of hadith being recorded prior to the canonical period;

- Sayyidina Abu Hurrairah (RA) narrated hadith via 5,374 channels who had books of hadith in his possession and at least 9 of his students wrote hadiths from him.

- Sayyidina Ibn Umar (RA) narrated 2,630 hadiths and he too had written collections. At least 8 of his students wrote from him.

- Sayyidina Umm A’isha (RA)transmitted 2,210 hadith and at least 3 people had them in written form from her including her nephew Urwah who was one of the greatest hadith scholars from amongst the successors.

- Sayyidina Abu Sa’id al-Khudri (RA) who transmitted 1,170 hadiths and al-Khatib states that he wrote them down.

- Sayyidina Ibn Mas’ud (RA) transmitted 748 hadiths and his own book of hadith was possessed by his son.

- Sayyidina Abdullah Ibn Amr al-Aas (RA) who transmitted 700 hadiths. He used to write hadiths while the Prophet ﷺ was alive and he actually gave his book a title; al-Sahifah al-Sadiqah and at least 7 of his students have hadith from him in written form.

- Sayyidina Ali Ibn Abi Talib (RA) transmitted 536 hadiths and at least 8 of his students had them in written form.

So we see that this claim that hadith being recorded later therefore it being unauthentic is not accurate at all. Only those who haven’t really investigated the veracity of hadith literature will propose such ideas because all of this has been dealt with conclusively in many works. Try reading ‘Studies in hadith methodology and literature’ and ‘Studies in early hadith literature’ both by Dr. Muhammad Mustafa al-A’zami which will clear all doubts about hadith. Also look up Dr. Jonathan Brown of Georgetown who is probably one of the best hadith experts in the English language today.

Cara Membaca Shalawat Yang Benar

Para ulama kita menegaskan bahwa dalam membaca shalawat kepada Raslullah harus dengan bacaan yang benar, agar terhasilkan pahala dan mafaat dari bacaan tersebut. Misalkan, dalam melafazhkan huruf “shad” pada kalimat “Shalli” harus jelas dan benar sesuai makhraj-nya, jangan sampai tertukar dengan huruf “sin”. Karena bila demikian maka maknanya akan berubah total.  Kemudian dalam melafazhkan “Shalli” http://dlvr.it/2Wby8z http://www.sarkub.com/

Allaahumma shollii ‘alaa Sayyidinaa Muhammad wa ‘alaa aali Sayyidinaa Muhammad (recite it with me)
— 

The Holy Prophet (s) said : “Increase your recitation of salawat on me on Friday because on this day Angels present themselves to me. There is no servant of Allah who recites salawat upon me, except that his voice reaches me from wherever he is”.

The Companions asked even after your departure ?

"He replied, Yes after my departure too, because Allah has made it Haraam upon the earth to consume the bodies of the Prophets”

Imam Tibraani (rahmat ullah `alayh) has recorded this Hadith narrated by Sayyidina Abu Darda (r)

Sayyidina Mughira bin Shabiah radiallahu anhu has quoted the Messenger of Allah salalahu alayhi wa salam as saying:

“Do not call those who have died as bad people because to speak ill of the dead will hurt the living”

Also, Sayyidina Abdullah ibn Umar radiallahu anhu has said that the Messenger of Allah salalahu alayhi wa salam said:

“Speak of the good things of those of you who have died and refrain from speaking ill of them”

[…]

It is possible that Allah may have forgiven him. So, if we recall his bad nature then it means that we object to Allah’s decision. It is as though we tell Allah, “You may have forgiven him but I will not pardon him.” 

[…]

Only under one condition is it allowed to backbite the dead. That situation is when anyone has written down misleading ideas in books before he died. The books are well circulated and have a wide readership. Therefore, it is proper to inform the public that this man had misleading beliefs, which he has publicized so that they may not be miscarried by them. We are allowed to mention only this much of his evil nature. We are liable to respect the limits and not speak illl of him more than necessary. We are not allowed to decide or curse him. We do not know that, though he had written misleading things, he may have been inspired by Allah to repent before he died, and Allah may have forgiven him. We cannot decide on his fate or call him as one consigned to Hell. Only Allah decides whether anyone will be sent to Hell or Paradise. We can only tell the people that his views expounded in books are irreligious and misleading and they be wary of that.

"Taken from “Discourses On Islamic Way of Life” By Mufti Muhammad Taqi Usmani"

Sayyidina Abu Hurairah rhu berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang belajar ilmu semata-mata untuk mendapatkan harta benda dunia sedangkan ilmu itu sepatutnya dipelajari semata-mata untk mendapatkan keredaan Allah SWT, maka pada hari kiamat dia tidak akan mendapat bau harum syurga”.(riwayat Abu Daud)

#info #nasihat #islam #muslim #muslimin #muslimat #muslimah #hadith #share #sharing #note #Malaysian #Malaysia #MalaysiaMY #MY #ILoveMalaysia #islamic #NadiahJaapar #blogger
@textgramofficial

😊😊😊 By @abbasy_islamicdesign “Ingatkan saya jika terlupa, Ingatkan saya jika terleka. Kerana saya ini manusia yang biasa, sering melakukan kesilapan. Tegurlah dalam keadaan yang baik dan jangan menghina 😊 Allahumma Solli ‘Ala Sayyidina Muhammad.

#muhasabahdiri #mariperbaikidiri #pesananbuatdiriku #sharing #allahmahabesar #loverasulullah #dakwahislamic #islamicartwork
#abbasyislamicdesign #loveislam
#prayforallmuslim #prayforgaza #prayformh17 #prayformh370

Edited with #Phonto. @phontograph” via @photorepost_app

As we knw, on the day of judgement, people will become selfish. Even a mother will ignore her own child. Except for one person, our beloved Prophet Muhammad (saw). Rasulullah (saw) will give his syafaat for his ummah on that day. Imagine abt Rasulullah (saw) smiling at us on that day….. Allah.. 💘 The most beautiful creation, smiling at us. Subhanallah. Unimaginable. may this dream come true, ameen! Allahumma solli’ala sayyidina muhammad..
In order for us to gain syafaat of rasulullah (saw) on the day of judgement, we have to constantly selawat and try to follow his sunnah InsyaAllah.


اللهم صل على سيدنا محمد 💘

20 Facts About Me

Ini gara-gara iseng komentar di statusnya Nana, malah dichallenge buat bikin hal serupa >.<

Sebenarnya kalau nggak salah aku udah pernah posting things you should know about me, tapi udah malas banget bongkar-bongkar blog yang isinya random ini, maka marilah kita mulai lagi dari awal xD

Ada pepatah yang bilang, “nggak perlu menjelaskan siapa dirimu, musuhmu nggak akan percaya, sahabatmu nggak memerlukannya.” kalau nggak salah itu kalimat ari Sayyidina Ali bin Abi Thalib, )tolong dikoreksi kalau salah, ya), dan aku setuju.

Tapi aku rasa nggak ada salahnya membuat list tentang diri kita sendiri, syukur-syukur kalau ada yang mau baca, tapi buat dibaca sendiri pun nggak ada salahnya ;)

So, this is 20 facts about me:

  1. 20 is my fav number. Selain 3 dan 5. Karena aku lahir sebagai anak ke-tiga, pada tanggal 20 Mei ;)
  2. Pendek, almost 150 cm.
  3. Egois, keras kepala, ambisius ketika menginginkan sesuatu (aku bahkan kadang takut dengan diriku sendiri kalau lagi ada yang dipengenin)
  4. Penyayang sama teman-teman, terutama yang selalu ada kala susah senang.
  5. Pendendam. Tapi selalu balas dendam dengan cara yang baik. Be better, be good, be happier. Rasanya menyenangkan saat membuktikan sama mereka yang nyakitin bahwa aku baik-baik saja :D
  6. Reading is my breathe, writing is my life. Both of them is my way to recover, discover, escape and heal :)
  7. Suka yang manis, tapi nggak terlalu manis. Say, cokelat, es krim, marshmallow.
  8. Hidungnya selalu kecanduan sama bau hujan (petrichor, they named it), vanilla, cokelat, kopi, kayu manis, bunga mawar.
  9. tergila-gila sama hujan, autumn, bintang, keping salju, warna pink dan warna pastel.
  10. Bermimpi untuk keliling dunia.
  11. Moody banget.
  12. Nggak suka diganggu saat melakukan sesuatu yang disenangi; baca, nonton, main game, denger musik, apalagi kalau lagi nulis.
  13. Bermimpi untuk punya perpustakaan pribadi dengan piano di dalamnya.
  14. Bermimpi untuk benar-benar pacaran setelah menikah; main di timezone sama suami, gandengan mesra di pasar malam, ngetrip berdua, dan bikin orang lain mikir kalau kami masih pacaran. Ha ha ha
  15. Gengsian. Kadang meski salah, paling ogah kalau disuruh minta maaf. Kecuali emang perlu.
  16. Manja, tapi bukan berarti nggak bisa apa-apa :)
  17. Pejuang tangguh untuk mimpi-mimpinya. Meski kadang-kadang jatuh juga sih, terus pesimis, terus ragu, terus nangis. But I won’t give up.
  18. Sukaaaaaa banget sama boneka. Setelah menikahpun, lemari khusus boneka harus ada. Nggak ada acara warisin boneka ke siapapun. They’re all mine -_-
  19. Books are another name of children, for me. Harus dirawat, jangan sampai jamuran. Harus disayang-sayang :”)
  20. Sama seperti hampir semua orang, benci dengan yang namanya kehilangan dan perpisahan. Dan perubahan yang membuat segala sesuatunya terasa aneh dan nggak nyaman.

Tentunya masih banyak fakta-fakta lain, dan nggak akan selesai sampai tahun depan buat menuliskannya. Tapi itu adalah Fakhrisina Amalia Rovieq secara garis besar, kalau ada yang menambahkan dipersilakan ;)

That’s all from me, mwah :*

By @persentap_qolbu “Kalau mengaku muslimah, muslimahnya selfie.

Kalau mengaku solehah, solehahnya menjaja jaja.

Kalau mengaku ikhlas, ikhlasnya mencari perhatian.

Kalau mengaku berdakwah, berdakwahnya jauh tersasar dari ajaran Nabi Muhammad.
Menyedihkan sanggup membuka pintu lembaran fitnah, mengundang tanggapan buruk terhadap gambaran Muslimah yang dicitakan Nabi Muhammad.

Apa kata Sayyidina Rasulullah dan kekandanya Siti Fatimah?

Ketika Rasulullah ﷺ bertanya, Apa yang terbaik bagi perempuan itu?
Sayyidah Fatimah menjawab, Yang paling baik bagi wanita adalah tidak melihat dan tidak dilihat oleh laki-laki. Kemudian
Rasulullah ﷺ mencium kening Sayyidah Fatimah dan berdoa, Semoga Allah SWT memberkati anak keturunannya.

Berhentilah mempamerkan, dan memeberi peluang lelaki meratah gambar kalian. Hargailah penghormatan Rasulullah terhadap kalian..” via @PhotoRepost_app

Text
Photo
Quote
Link
Chat
Audio
Video