PARANOIA »Suspek 11«

«Flashback

Me, 4 years old.

"mak.. Mak nak kakak jadi apa bila kakak besar nanti?"

"mak sibuk syang.. Kamu tanya lain kali ok?"

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Me, 6 years old.

Aq berlari lari msuk rumah. Aq bru dpat anugerah kat tadika n nak kongsikan dgn mak. Aq rsa bhagia sebab aq akhirnya dapat buat mak.bangga.

"mak!!" jerit aaq excited. Abah yg ambik aq kat tadika pun aq x nak bgitau dulu. Aq nak.mak tau berita ni dulu. Aq nak dy puji dan ckap betapa bangganya dy dgn aq.

"mak!" mak ada kat dapur. Masak. Aq peluk tubuh mak sebaik aq capai dy. "Kakak dpat hadiah tadi, mak! Tengok ni!"

Mak lansung x pandang bwah. Mak sibuk memasak. Aq x puas hati.

"mak.. Tgklah.. Cg puji kakak tdi.. Dy ckap lukisan kakak cantik.. Tgk! kakak lukis gambar mak! cantik kan?"

" kakak.. Mak tgh msak ni.. Nnti2 ye? kjap lgi mak tgk.."

"tapi mak.. Tgklah dulu.. Kejap je.."

"abah.. Tlong ambik kakak ni.. Tukarkan baju dy.." mak panggil abah. Msih x layan aq.

Abah dtg. Abah tgk dan puji lukisan aq. Abah suruh aq lukis gambar dy pulak. Aku ckap nanti aq lukiskan. Aq suka tgk abah senyum. Abah suka senyum. Tapi kalau abah marah abah menakutkan.

Aku syang abah.

"assalamualaikum.." suara abang aq, Pein. Dy dah blik. "Mak.. Abng buat kad ni kat skolah.. mak nak tgk?"

Diam skejap. Bunyi senduk diletak atas kaunter.

"wahh.. Cantiknya.. Pandainya anak mak buat.." suara mak dari dapur.

Esoknya kad Pein (warna hijau bentuk hati yg sgt2 besar, tapi aq x nafikan mmg cantik) tergantung kat dinding. Tapi mak x tengok pun lagi lukisan aq.

Mak x nak tengok pun lukisan aq.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Me, 10 years old.

Report card day.

"nombor 2 dlam kelas?" kening mak terangkat sebelah. Mungkin kecewa. Mungkin x percaya. Aq tak tau. Aq baru darjah 4. Aq belum pandai tafsir maksud reaksi manusia lagi. Tapi aq tau dy x happy.

"kakak ckap kakak slalu dapat nombor satu. Ni apa? knapa turun ni?"

Aq x tau nak blas apa. Jadi aaq bisukan mulut, batukan diri.

Memang aq slalu dpt nombor satu dlam kelas. Tapi haritu ada budak baru dtg. Dy lagi pandai sebab dy dtg dri bandar. Dy pun anak cikgu. Dari awal tahun aq kerja keras nak lawan dy, dan aq berjaya kekalkan takhta aq. Tapi bukan kali ni.

Kali ni dy menang.

"Abang? abg punya mcam mna?"

Pein bagi report card dy. Berbeza dgn aq, Pein slalu dpat, pling2 best pun, nombor 7 dlam kelas. Slalunya dlam report card dy akan ada at least satu markah merah. Tapi kali ni x de.

Dy even dpat nombor 13 dalam kelas.

Mak nampak gembira tiba2.

"waah.. Anak mak dah mkin pandai. Dah x de gagal.. Bolehlah anak mak dpat 5A UPSR tahun depan."

Mak usap kpala dy bangga. Aq x slahkan mak. Aq pun bangga dgn Pein.

But shes not proud of me.

Not at all.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Me, 12 years old.

Aq ingat lagi last year. Bila Pein nak ambik result UPSR dy.

" kalau abg dpat 3A mak belikan basikal.." mak berbunyi bahagia. Mcam sure yg Pein akan dpat 3A. Pada aq 3A tu apa la sgt.. Aq x pernah dpt kurg dari 5. Apa la sgt 3 tu. Tapi abang x. 2 pun jarang.

"mak janji macam tu sebab mak tau aku x kan dapat punya.." Pein bisik kat telinga aq msa dlam kreta. Aq mrah dy. Aq ckap dy negatif.

Dy merajuk dgn aq.

Rezeki Pein murah. Dy dpat 4A. Mak terkejut. Mgkin ap yg Pein ckap betul. Mak brani janji mcam2 sebab mak tau dy x bleh dpat.

Tapi mak tetap nampak hepi. Although duit dy melayang dalam RM 400+ untuk satu basikal lumba yg akhirnya akan jadi besi buruk, dy tersenyum sampai seminggu.

Tapi harini hari aq.

Pein x ikut pegi ambik reault aq. Dy sekolah asrama. So just aq, mak dgn abah je.

Mak x pernah ckap kat aq apa dy nak bgi klau aq dpat straight. Kwan2 aq smua cerita kat aq yg mak ayah dorg nak belikan dorg mcam2. Kameralah, laptoplah, mini cooperlah.. Mak aq x ad mention pasal apa2 pun, mcam masa Pein dulu.

Aq diamkan aje. X nak dicop materialistik.

Tapi sampai saat aq dipanggil naik pentas kat bawah caption ‘5A’ (nama aq yg pertama dipanggil..), mak x de mention apa2 pun psal hadiah. Dy just sebut yg dy rasa mcam nak blik sebab dah tau result aq.

Tuhan aje yg tahu betapa hancurnya hati aq masa tu.

Apa lah kuasa aq. Aq diamkan aje.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Me, 13 years old.

"tapi mak…"

"tak de tapi2 lagi.. Mak ckap.x boleh x boleh. X boleh."

"mak.. Skolah ni elit.. Tgk dy ada byk pencapaian international. Tgk dy ada student yg pergi sukma, even olimpik. Dy ada sport facilities yg perfect. And students boleh ambik dua2 bidang ; seni dan sukan."

"Kakak.. Kamu pegi skolah nak blajar. Bukan nak jdi ahli sukan. Bukan nak pegi olimpik."

"Tapi mak, kakak nak ambik seni. Kakak nak jadi pelukis. Kakak nak lukisan2 kakak jadi macam pablo picasso."

" kakak.. Boleh x kakak jgn berangan? Jadi artis ni x de masa depan. Baik kakak belajar kat skolah biasa je. Boleh jugak kakak jadi manusia ke.."

"tapi mak.. Dy ada sediakan scholarship.ke luar negara. Tengok ni. Australia, jepun, kanada.. Even nak masuk skolah tu pun kakak dah dpat scholarship. Takkan x boleh.."

"x boleh. Noktah. Mak x pduli. Mak.x nak anak jadi penjual lukisan kat tepi2 jalan. Carilah cita2 lain yg boleh jamin hidup kamu sikit. Tgk abang kamu tu. Untung2 bleh jadi.ustaz."

Mak dah sebut pasal Pein. Kalau aq sambung lagi, aq akan sakit hati. So aq decide ntuk tutup conversation ni.

Bye2 seni dan sukan antarabangsa. Semoga kita jumpa lagi.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Me, 15 years old.

Ini pertama kali aq mnangis. By menangis, maksud aq mnangis for nk physical reason. Inilah pertama kali aq tau yg manusia boleh menangis sebab sakit hati.

Aq baru lepas bgaduh dengan mak. What just flew out of her mouth, yg buat aq mnangis sparuh gila ni, x kan aq lupa sampai bila2. Forgive her, yes. I will. Tapi balik ke sana untuk jadi makhluk yg hidup dlm diskriminasi dan unfairness, aq x kan buat. Xkan.

Thats why im here. Terdudk kat tepi jalan dengan beg besar berisi buku. Only buku. Those are the only stuffs i bought with my own money. Lari dari rumah (or maybe i was kicked out? =_=..) , dengan bawak barang yg dy belikan proves to be a little awkward.

Skarang aq kna cari bas. Tempat yg aq tuju, skolah. Aq x peduli skarang ni cuti pertengahan penggal pun. Aq x pduli yg kat skolah skarang ni x de org (kecuali pak guard, kot?). Aq x peduli aq kena hidup dengan hantu yg berkeliaran kat situ sampai cuti penggal abis.

Apa yg aq peduli skarang aq nak hidup. Aq x nak ada kat sini. Aq nak pergi. Jauh2 dari sini.

Aku x nak balik sini lagi.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Me, 16 years old. Just recently.

Dari malam aq lari, sampai harini. Dorg x dtg cari aq. Abg aq je yg masih berhubungan dengan aq. Dy slalu ckap adik2 rindukan aq. Tapi dy x pernah sebut pasal mak. Which means she dont care.

Aq ingat tu cuma salah satu paranoid thought aq. Tapi aq salah.

She really dont care.

Dy tukar nombor telefon, buat akaun fb baru n unfriend aq dkat akaun lama dy, dan yg paling teruk, dy pindah rumah without even bagitau aq.

Aq tau x susah ntuk aq jejak dy balik(my brother is still his son, anyway..), tapi she must have her own reason on why she change everything. Pada interpretasi aq, dy x nak aq ada contact dgn dy lagi.

So i take that as a farewell.

Aq dah mati dalam hidup dy. I no longer exist.

Its doesnt concern me so much anyway.

Enough flashback.

Flashforward»

Echa tgh prctice utk msuk ptndingan mmsak knon tpi hasilnya masin plak. Hahaa.. Resepiny adalah nasi gorheng senyum2 (klu mkn msti snyum sbb msin sgt)..hahaaa..chayokk cha, u cn do it. <3 :-P

Aku RINDU

msuk kelas, susun kerusi, padam papan hitam..buka lmpu.. serius.. dah lama tak KHIDMAT pd GURU mcm tu…aku RINDU…..

Biasiswa

jika ada anak kengkawan yg msuk U bln 9 boleh cuba aply:

Antara biasiswa yang ditawarkan untuk lepasan STPM/Matrikulasi dan setaraf:

JPA: http://esilav2.jpa.gov.my/

MARA: http://www.mara.gov.my/

Skim Dana Ehsan Pendidikan (SDEP): http://www.ypm.org.my/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=30

Tun Rahah Scholarship Fund: http://www.yayasancemerlang.org.my/

UEM: http://www.uem.com.my/social/scholarship.html

Sime Darby: http://www.simedarby.com/

SCM: http://www.sc.com.my/

TNB: http://yayasan.tnb.com.my/sam/

TM: http://ytm.tm.com.my/

PNB: http://www.pnb.com.my/

Shell: http://www.shell.com.my/

Yayasan Pelajaran Mara: http://jadypm.edu.my/

JAKIM: http://www.islam.gov.my/

Biasiswa Tunku Abdul Rahman: www.yayasantar.org.my

Felda Johore Bulker Sdn Bhd: www.feldaholdings.com

Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah: www.sabah.gov.my/jpan

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak: www.psc.sarawak.gov.my

Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah: www.biasiswa.sabah.gov.my

Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan: www.maiamp.gov.my

Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak: www.perak.gov.my

Majlis Agama Islam Negeri Johor: www.maij.gov.my

Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor: www.selangor.gov.my

Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN): tapem.melaka.gov.my

Gamuda Berhad: www.gamuda.com.my

Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan: www.jkmwpkl.gov.my

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja: www.kwsp.gov.my

Lembaga Zakat Selangor: www.e-zakat.com.my

Bank Rakyat Malaysia Berhad: www.yayasanbankrakyat.com.my

Pusat Zakat Sabah: www.zakat.sabah.gov.my

Yayasan Negeri Sembilan: www.yns.gov.my

Skim Biasiswa National Science: www.masduke.net/download/nsf.doc

Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia: www.mosti.gov.my

Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO): www.perkeso.gov.my

Sarawak Shell Berhad: www.shell.com.my

Sapura Industrial Berhad: www.sapuraindustrial.com.my

Terengganu Advanced Technical Institute: www.tatiuc.edu.my

Yayasan Felcra: esistem felcra.com.my/yayasan/?index.html

Yayasan Pahang: www.yp.org.my

Yayasan Sabah: www.ysnet.org.my

Yayasan Selangor: www.yayasanselangor.org.my

Yayasan Tenaga Nasional Berhad: yayasan.tnb.com.my

Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN): www.yakin.kelantan.gov.my

Yayasan Terengganu: www.ytrg.terengganu.gov.my

Yayasan Pelajaran Johor (YPJ): www.johordt.gov.my/ypj

Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman: yayasansarawak.org.my/form/TAR.pdf

Yayasan Pelajaran MARA: http://www.ypm.org.my/index

Pass ni dapat kaver Minami Area,Kita Area, Shinsekai/Tennoji Area, Namba Area, Umeda Area dan korg blh msuk semua tmpt antaranya zoo,floating garden, santa maria cruise, ferris wheel dan naik subway free. So jimat banyak dgn pass ni ok! Klo boleh beli dkt airport kansai senang,xya pepening crr subway lagi utk beli ni. #JapanTour #osaka #backpackingwithanne #myfbc #gtcm

anonymous said:

mba, knp otepaip selalu nganggep klo TVXQ ga bebas bicara? ga bebas ngomingin mantan? *2 kali ask tp selalu gagal krn XL putus mulu, jd nny nya itu dulu, gtw yg 2 itu msuk apa ngga, mian klo masuk semua jd nyepam di ask box :D *

Cuma satu kok yang masuk ^^

Mereka nganggep TVXQ ga bebas bicara karena Jung ama Shim itu ga pernah ngomong apa2 yang mendukung delulunya mereka. Mereka perlu alesan kenapa TVXQ itu ga pernah nunjukkin “cinta” mereka ke JYJ seperti yang mereka harepin.. Berhubung otak mereka ga bisa nerima alesan yang paling simpel dan kemungkinan bener (Jung ama Shim emang ga merasa “cinta” yg sama ke JYJ kaya otepaip) ya jadilah mereka buat teori gila kalo itu dilarang sama SM dan omongan mereka di script, kalo mereka ngomong macem2 bisa dihukum etc etc..

Tapi anehnya, kalo TVXQ ngomong sesuatu yang bisa dianggep nyerempet JYJ (ato mereka salah translation), langsunglah mereka spazzing seakan2 lupa kalo mereka sendiri yang bilang omongan TVXQ itu pasti disuruh SM.. Logika orang yang punya otak sih harusnya kalo itu yang mereka percayain, maka TVXQ itu ngomongin JYJ ya itu disuruh SM, alias ga datang dari hati.

Berhubung kita ngomongin otepaip ya.. jangan heran lah logikanya beda lepel ama kita haahahahahahaah

Aku nak tdur but i couldnt sleep. Em tp bsok still kne bgun awl sbb dah jnji dgn teah nk bt rwatan gg sama2 dgn die kul 8.30 pg haha boleh bgun ke fizah? Boleh bgun ke teah haha lpas sbuh klu setan hasut goda kompem msuk dlm alam fantasi balik

Thought via Path

Slamat yah @exollent_dc msuk final. Tgl 21 tampil lg. Yeyyyyy hahahaha jgn lupa yah.. fotoin makanan kalian dan makan yg banyak hari ini brg @fheart_official sama @eyestar_dc … buat gw. wkwkkwkw #happy – Read on Path.

Aku ingin berdandan tapi....

Siapa sih wanita yg tak ingin tampil cntik? Setiap wnita pstilah ingin selalu tmpil cntik d mta setiap mta yg memandangnya. Krna bgaimnapun jga kecantikan adlah slah stu hal yg begitu d idamkan oleh semua wanita. Tak bisa dipungkiri, aku pun bgitu. Sma sperti mreka yg tmpil cntik dgn make up mreka,aku jga ingin dipoles muka ku dengannya hingga mmbuatku trlihat anggun dan cntik.

Aku pun ingin mnggunakan make up-make up itu. Aku ingin menggunakan maskara,eyeliner, lipstik dll..

Aku ingin dandan, tapi banyak kosmetik yg tak mnyerap air„lalu bgaimna dgn wudhu ku..? Tak rela rasany mngorbankan pntu msuk ibdahku tidak sah hany gra2 kosmetik itu..
Aku ingin dandan, tpi aku tkut itu mmbwtku “merasa” cntik hingga ksombonganku mninggi..
Aku ingin dandan, tpi aku tkut dosaku brtambah ktika stiap psang mta lelaki mnatapku..
Aku ingin dandan, tpi aku takut jka tiba2 niatku brubah tuk mnarik lwan jnis trhadapku.. :(

Kadang, akupun iri dngn wanita2 itu yg bgitu cntik dngn pesona mreka., tapi,.. akh, sudahlah.. bukankah jka kita mninggalkan ssuatu krna Allah, mka IA akan mnggantikanny dgn ssuatu yg lbih baik .. :)
Yaah, smoga nnti aku bsa bkerja d tmpat yg tak mngharuskanku tuk brdandan.. aamiin.. :)

untukmu, suamiku.. ^^
aku ingin dandan cntik dan sangaat cntik, tpi itu hanya di matamu bukan d mta lki2 lain slain kmu.. :)

Listening to Saturday Night by Crayon Pop

Selamat pagi dan selamat libur sabtu minggu, . . Hahaha =D ,
(Lah ntr mlm kan msih msuk -_-) #buatygliburaje with Umi – Preview it on Path.

Thought via Path

Bagian plg menyebalkan dr berangkat krja adl msuk parkiraaaan. Deg2anx tiada tara.
Hnya mbah Cinta dn dek Boy yg tau rasanya. Hahahaha – Read on Path.

First time ke ragunanan hunting sama angga

Minggu, 01 juni 2014 
Hari itu gw hunting ke ragunan seperti biasa sma siapa lagi klo bukan sama angga. Brangkat dri rumah jam 10 siang.. rncana naek busway naekny dari halte glodok. Sampe2 sana udah jam 11 siang aja. Naek busway gila parah rams bnget sampe empet empetan. Sekitar jam 12 siang sampe juga diragunan. Puanasss bgt sumpah. Barj smpe udh lgsung poto2 aja dan psti itu gw yg dipoto. Untk beli tiket g prlu antri lama krn sepi diloket. Harga tiketnya pun murah cuma 45.00/org.
Setelah msuk agak bgung gw mw kmn dlu ni.haha mklum baru prtama kali gw ksana.haha parah ya.

Read More

anonymous said:

maaf ya kak klu ngespam, ini ak yg kmren gila krn TVXQ, gimna coba kak caranya biar gk tergoda membeli?, kyk Ti Amo itu bner2 buat hati bimbang. apa ini krn karma ninggalin 3lf sebab ak gk support SJ sma skli, bhkn ak beli cd bajakannya mreka dn sdh msuk tong sampah.#akukejam. apa ak hrus minta maaf dulu kali ya pake sajen gitu sama 3lf+SJ? #tkutdigempur3lf

Hahahahaha, kalo mau sajen dulu juga boleh anon, ga dosa kok.. Pengalamanku kayanya ga ngaruh sih ya, efek TVXQ emang begitu sih XP

Syahadah yg kita ikrarkn sepanjang usia kehidupan ini buknlah semata2 syarat utk msuk islam tpi mmpunyai mksud yg lebih dri itu….

Once kita mengucapkn kalimah syadah maka kita mmng terikat dgn segala suruhan n perintahnya dan mengaku hanya allah yg layak disembah dan x bleh menyekutuknnya

Tpi kadang2 kita akan terlalai dri fakta tersebut…maka renung2knlah..TEPUK DADA, TANYA IMAN, BUAH AMAL..

Text
Photo
Quote
Link
Chat
Audio
Video