Orang yang takda taqwa,
cintanya menipu, takutnya merapu. \
Toksah dok kata je Takutkan Allah dan Cintakan Rasul
kotakan kata-kata tu dulu dalam tingkah lakumu,
ibadatmu dan akhlak seharianmu. (^_^)

Sollualannabi.

—  Nik Wafdi
Gajet Menipu Mesin Pengeluaran Wang Di cipta

Saintis buktikan kelemahan nombor PIN

http://rkurl.com/tarikduit

 

CAMBRIDGE - Bank-bank di Britain didakwa cuba menyembunyikan kelemahan nombor pengenalan peribadi (PIN) yang terdapat pada kad kredit dan debit, lapor sebuah akhbar semalam.

 Dakwaan itu dibuat selepas seorang saintis Universiti Cambridge, Omar Chaodary membuat pendedahan mengenai kelemahan tersebut dalam tesis sarjana falsafah.

Sistem cip dan PIN yang diperkenalkan pada 2006, bertujuan untuk mengurangkan penipuan kad kerana pencuri tidak dapat menggunakan kad yang dicuri tanpa mengetahui nombor PIN.

Namun, Omar mula mengkaji kelemahan sistem itu selepas ramai pengguna mengadu kad mereka dicuri dan nombor PIN mereka telah digunakan.

Sehingga kini, bank-bank di Britain mendakwa sistem keselamatan cip dan nombor PIN adalah kebal dan sukar untuk ditipu.

Bagaimanapun, Omar dalam penyelidikannya, telah mencipta satu gajet berharga semurah £20 (RM95) yang dapat menipu cip dan mesin pengeluaran wang automatik (ATM) supaya menerima kad kredit dan debit tanpa nombor PIN yang betul.

Peranti bersaiz kotak rokok itu disembunyikan dalam lengan baju semasa ia dilekatkan pada kad.

Apabila kad tersebut dimasukkan ke dalam mesin, ia menggunakan sistem elektronik bagi memastikan kad itu diterima.

Choudary berjaya membeli beberapa buku dan cakera padat (CD) berharga £50 (RM237) di Cambridge dengan menggunakan kad yang dipinjam dan alat yang dicipta itu bagi membuktikan kelemahan tersebut. 

http://rkurl.com/tarikduit

SATU HAL
— 

Ada satu hal yang dapat dipetik hari ini, yaitu “jangan mengeneralisasi sepihak”.

Kalau ingin menyatakan sesuatu, baik mengenai orang lain maupun keadaan sekitar kiranya menggunakan semua panca indera kita. Jangan hanya mata, karena mata bisa saja salah, dan mulut bisa saja tidak bisa mnegotrol apa yang telah mata lihat.

Inti dari setiap kejadian yang menimpa kita itu merupakan hasil dari tindkan kita sendiri. Seperti ada yang pernah bilang “Tidak mungkin ada asap kalo ngga ada api”. Dari sini sudah jelas, bahwa selalu ada sebab sebelum akibat.

terkadang diri ini bisa saja menipu yang lain. Tetapi tidak bisa menipu diri sendiri. Tidak bisa bersembunyi dalam ketenangan diri, kalau diri inilah yang menyebabkan kekacauan. Sebenarnya musuh tersebas dalam kita adalah diri sendiri. Karena tidak akan bisa merubah sesuatu kalau dari diri sendirinya tidak mau berubah.

New Post has been published on The Rakyat Post BM Version

New Post has been published on http://bm.therakyatpost.com/berita/2014/05/06/sepasang-kekasih-ditahan/

Sepasang kekasih ditahan

IPOH, 6 Mei:

Sepasang kekasih ditahan kerana disyaki menipu individu yang berminat menjadi anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Lelaki berumur 28 tahun itu ditahan di Tanjung Rambutan pada 29 April lalu, manakala pasangannya berusia 23 tahun yang merupakan suspek utama kes itu ditahan pada jam 7 malam Isnin di Jinjang, Kuala Lumpur.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Perak, Supt Maszely Minhad, berkata kedua-duanya terbabit dalam 10 kes penipuan di Perak dan satu lagi kes di Nibong Tebal, sejak April lalu.

“Lelaki itu ditahan di sebuah rumah, kerana dipercayai bersubahat dengan teman wanitanya, namun ketika serbuan dijalankan, wanita itu berjaya melarikan diri,” katanya dalam sidang media pada Selasa.

Beliau berkata, kedua-dua suspek menipu RM33,000 daripada individu yang memohon ingin menjadi anggota polis, manakala individu yang memohon sebagai anggota kastam ialah RM7,500.

Jelasnya, suspek menipu mangsa kononnya mereka adalah orang tengah yang boleh membantu mereka menyertai PDRM dan JKDM, dengan menunjukkan borang kemasukan dua pasukan itu untuk meyakinkan mangsa.

“Mangsa diperdaya membayar RM4,000 hingga RM5,000 untuk menyertai polis, manakala RM2,000 hingga RM3,500 bagi kastam,” katanya.

Menurutnya, mangsa hanya menyedari mereka ditipu, apabila suspek melarikan diri dan gagal dihubungi.

Suspek wanita itu adalah bekas anggota sukarelawan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh dan telah dipecat pada November lalu.

Wanita itu kemudiannya didakwa di mahkamah bulan lalu, kerana kes penipuan sama dan mahkamah membebaskannya dengan ikat jamin RM5,000.

Bagaimanapun, dia melakukan penipuan baru ketika masih dalam jaminan dan wanita itu ditahan reman tujuh hari mulai Selasa.

Dalam pada itu, Maszely menasihatkan orang ramai yang ingin berkhidmat dengan PDRM supaya membuat permohonan melalui saluran betul.

cheating

aku bingung kok masih ada aja orang suka menipu, dan sadisnya itu yang ditipunya bukan orang jauh melainkan temen sendiri…

habis nipu disini, pindah nipu disana, emang nggak pernah mikir apa ya kalo besok musuhnya bakal banyak, ampun dah ampun..

kalau dipikir-pikir mungkin itu udah bakat kali ya, haahahhaaa..

ada2 aja manusia begini, modyar aja lah…

6

SOROLLA & VELÁZQUEZ

* Joaquín Sorolla (1863–1923)

1. My Family, 1901

2. My Children, 1904

3. The Family of Rafael Erráruriz Urmeneta, 1905

4. Self-Portrait, 1904 / 5. -, 1912

* Diego Velázquez (1599–1660)

1. Self-Portrait, c. 1640 / 2. Las Meninas, 1656

[Nota bene: Sorolla studied Velázquez’s paintings since his early years as an artist, and frequently visited the Museo del Prado (as a museum copyist, he painted in 1882 three fragment-copies of Velázquez’s ‘Las Hilanderas’, the 'Portrait of Queen Mariana of Spain', and 'Menipus'). Velázquez’s legacy and some tributes can be found in a few details of the paintings: the easel and canvas, and its “atelier ambience”; the use of the mirror (famous in Velázquez’s 'Las Meninas', with the King and Queen of Spain); the open door and the central girl (= Infanta Margarita)…]

Cash is not King

Banyak para entrepreneur yang memulai bisnis menganggap bahwa cash/uang tunai adalah hal yang paling penting, setidaknya termasuk hal terpenting dalam jalannya bisnis mereka. Hal ini memang tidak sepenuhnya salah, namun terkadang bisa menipu kita atau membuat kita kehilangan orientasi dalam pengembangan bisnis sendiri.

Sebagai sebuah startup atau perusahaan awalan yang sedang melakukan validasi atas bisnis mereka, tentunya cash dalam jumlah besar merupakan sesuatu yang sangat menggiurkan untuk kita. Namun ketika suatu saat kita diijinkan memiliki kesempatan untuk mendapatkan cash dalam jumlah banyak, kita juga harus hati-hati dalam mempergunakannya. Sebagaimana yang saya katakan di awal, cash terkadang bisa menipu atau membuat kita kehilangan orientasi.

Cash yang besar bisa menarik sumber daya terbaik untuk bisa bergabung dengan iming-iming pendapatan yang besar. Namun tawaran gaji besar untuk sebuah startup bisa menjadi bumerang. Startup adalah entitas yang harus tumbuh cepat, ia harus senantiasa merasa waspada dan sigap untuk memicu pertumbuhan di masa mendatangnya. Orang-orang yang digaji sangat besar di sebuah startup alih-alih mencoba berjuang keras memajukan startupnya, ia akan merasa nyaman dan akhirnya identik dengan status quo. Terlebih untuk seorang pimpinan startup, situasi nyaman akan membuat dirinya tidak mampu untuk terus merasa terancam hingga mampu membawa capaian-capaian terbaik untuk perusahaannya.

Saya tidak katakan bahwa startup harus menggaji rendah orang-orang di dalamnya, yang saya maksudkan adalah janganlah kita menjadikan uang sebagai iming-iming utama untuk bisa menarik dan mempertahankan SDM-SDM terbaik kita. Sebuah startup yang bagus bisa menarik SDM terbaik dengan visi, nilai, dan mimpi masa depan yang ditawarkannya. Mereka yang bisa menawarkan masa depan, akan membuat orang-orang yang punya semangat akan mimpi yang sama terpanggil, bahkan tanpa menempatkan uang sebagai parameter utama dalam pertimbangannya.

Sebuah startup sebenarnya bisa menawarkan hal lain selain uang. Mereka yang berada di fase-fase awal pembangunan usahanya, bisa menawarkan share/kepemilikan kepada SDM-SDM mereka. David Choe, seorang seniman yang menggambar graffiti di kantor facebook pada tahun 2005 misalnya, ia memilih untuk dibayar dengan sebagian kecil kepemilikan facebook daripada uang, ternyata saat ini valuasi kepemilikannya setelah facebook IPO tahun 2012 bernilai 200 juta USD (2,4 triliun Rupiah), nilai ini sama dengan dua kali lipat dari nilai total investasi yang didapat Tokopedia dari Softbank dan Sequoia Capital tahun ini. Share kepemilikan memang bukan segalanya ataupun insentif terbaik bagi semua orang, namun share kepemilikan bisa membuat keterikatan dan kepemilikan lebih tinggi untuk orang-orang di dalam sebuah startup.

Mari kita bijak memandang dan mempergunakan uang. Uang bukan segalanya sehingga ia seolah-olah ditempatkan sebagai parameter utama kesuksesan sebuah startup, namun uang adalah tools yang bisa membuat hal-hal yang sedang kita jalani menjadi lebih mudah dan optimal.

KALASENJA

Aku tidak berada di dalam rekayasa orang lain
Biar mereka sibuk dengan kalkulasi
Biar mereka sibuk dengan tipu menipu sana sini
Aku tetap saja menjadi aku, yang harus bahagia
Yang harus mengalahkan aku kemarin, untuk menjadi lebih baik hari ini, esok dan seterusnya
Angin seperti pikiran
Bebas bergerak menerpa segalanya
Membelai halus atau mengamuk menghempas
Mengalir lembut di sekujur tubuh, membawa benang sari kebijaksanaan membuahi putik pemikiran
Senja seperti tirai
Tanpa perlu dramatisasi membunuh sore dengan gemulai
Terkait beraneka perasaan dan keindahan
Tanpa harus terungkapkan, semburat merah di ufuk timur mengatakan segalanya

Danang Adi Putra, Solo, 21112014, 0105

image

"Tuhan..
Mengapa hati ini berlagak ‘terisi’ sedangkan sebenarnya ia sedang me’layu’ mati…,”

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Keliru seorang sahabat melontar kata bertanya..
"Mengapa adakala kita merasakan hati kita sangat kosong dan sunyi?"

Persoalan jiwa yang lazim.Saya pasti semua orang mengalami.Tak tahulah betul atau tidak telahan saya.
Orang yang tidak pernah merasa ‘sifir sifar’ dalam hatinya,faktanya cuma dua.

Pertama,
Dirinya benar-benar sudah bahagia.
Peribadinya tampil comel dan tembam dengan takwa.
Bentuk hatinya jelas berlekukkan iman.
Nuraninya benar- benar sedang mengandungkan ketenteraman.
Andai bersalin,hasilnya pasti ketenangan berpanjangan.
SubhanAllah..
Bertuahnya si pemilik hati yang darjatnya dipelihara Tuhan…

Yang kedua pula,
Adalah golongan yang sedang bermain dan dipermainkan.
Dirinya menipu dan tertipu.
Dirinya kealpaan.
Puas disolek peribadi dengan perhiasan duniawi,
Sedang hati comot tercemar.
Tenggelam dalam dunia sendiri.
'Aku sudah cukup baik'
'Amalku sudah memadai'
Astaghfirullah.
Moga Allah pelihara hati ini.
Jangan keliru,menipu dan tertipu!

Lalu,kalau hati aku ini tidak mengena pada fakta pertama dan fakta kedua,apa status sekeping hati yang ‘sebatang kara’ dan ‘usang’ ini?

Hati ini terasing dan menyendiri.
Apa yang tidak kena?
Mengapa kosong?

"Bila kita sunyi,kita akan buat apa?,"

"Kita akan cuba sedaya mungkin untuk mencari sesuatu untuk mengusir rasa sunyi tersebut.."

Aku tak bertemu jawapan.
Aku merenung langit malam..
Memohon Allah kurniakan ilham.

Lantas!
Ya..syukur.
Allah izin.
Allah izinkan minda ini menerawang menyelongkar ‘stor’ memori.
Dan alhamdulillah!
Terjumpa pesan nenek ni…

Suatu ketika dahulu….

Nenek pernah berpesan,

"Percayalah..orang yang Allah izinkan perasaan kosong menakluki jiwa raganya,adalah orang yang Allah sedang memilihnya untuk ‘kembali’ ke landasan yang benar..

Mungkin,sebelum ini dia telah menaiki tren yang salah,lalu berhenti pula di stesen yang salah.Dalam dia tak sedar dia sudah jauh dari tempat yang sepatutnya ditujui..

Allah nak,hambaNya berfikir..
'Apa yang tak kena dengan aku ni?
Kenapa dengan aku sebenarnya?’
Persoalan-persoalan yang memohon jawapan.

Dan!
Sebagai hamba yang Allah kurniakan akal termahal,
Yang Allah tak beri pun kepada makhlukNya yang lain,
Apakah solusi kepada persoalan tersebut?

Hati kosong.
Hati mintak diisikan.
Isi dengan apa?

Isilah dengan ‘hiburan’ islam.
Islam yang syumul.
Islam yang menyeluruh.
Islam yang penuh dengan pembelaan.
Islam yang mudah tapi tidak pula bermudah-mudah..

Islam yang ajar kita mengenali Allah.
Merapat pula pada kekasihNya…
Mengimani kitab dan suruhanNya..

SubhanAllah..
Hati yang kosong..
Sedang ‘sedar’ dan ‘belajar’..
Tak mahu kosong lagi.
Meronta-ronta diisi selalu..
Hati yang kosong,
Sedang mensyukuri..
Kerana Allah sudi..
Sudi pilihnya lagi.

Segala puji bagi Allah.
Alhamdulillah…”

Panjang pesan nenek..
Huraian ‘simple’.
Almaklum saja,nenek cakap dari hati.
Nenek ngaji tak sampai universiti.
Wallahuallam.

:’)

-ana rohani-

Aku adalah seorang yg berjaya, berusia 37 tahun mempunyai 3 org anak. Isteriku namanya Aida merupakan seorang doktor. Nak katakan kami ni kaya taklah sangat. Cuma mampulah jugak kalau dlm 2.3 kali seminggu tu makan kat restoran 5 bintang.


Rumahtangga aku pulak mmg bahagia kalau ada selisih faham tu biasalah kan. Mana ada rumahtangga yg langsung tak ada ribut taufan sekali sekala. Kalau ada yg dakwa rumahtangga dia tak pernah ada masalah, itu menipu namanye.


Aku ngaku yg aku ni bukanlah seorg suami yg baik ataupun jujur ngan isteri ku. Pernah jugaklah aku curang ngan isteri ku. Sememangnye aku punyai nafsu yg … (entahlah mungkin pada ni tak pelik lagi kut)


Aku lebih teransang pada bini org. Kalau diberi pilihan antara bini orang atau anak dara..semestinye aku akan pilih biniorg. Bglah anak dara rupa mcm ratu cantik dunia sekali pun.aku akan tetap pilih biniorg.(biniorg tu mestilah yg oklah…kalau tak ok sapa yg nak..kan?).


Aku tak pernah kenal ngan nurse satu hospital ngan wife aku ni. Selama ni kalau umah aku ada buat open house ke.tak pernah pun dia dtg. Nak dijadikan cerita, hari tu kereta bini aku ada kat workshop so terpaksalah aku kena ambik dia balik keje. Biasanye kalau aku tunggu Wife aku ni selalu jugaklah aku masuk dlm hospital tu. Ward gynaecology tu ramai jugaklah aku kenal.tapi nurse ni mmg aku tak pernah tengok.


Tengah berbual ngan doktor2 dan nurse2 kat situ..aku terpandang sorang nurse ni. Mmg rupa.badan dia ni buat aku tak senang duduklah. Bernafsu. Tengah sembang2 tu aku pun buat2 senyumlah..ada sorang dr kat situ mcm perasan sambil aku borak2 aku duk asyik pandang nurse tu. Tiba2 dr tu panggil nurse tu introduce kat aku. Kami pun salam2lah.


Nama dia Zana (nama tipu.takan nak bg tau nama betul kut). Lepas salam tu dia pun terus sambung keje. Wife aku dtg dan kami pun baliklah. Aku Tanya wife aku nurse tu. Wife aku kata dia baru join ..sebelum ni dia keje kat hospital kerajaan. Umur dia 31 tahun anak 1. Rupa dia nak kata lawa sgt tu taklah sedap mata memandanglah katakan.


Tapi aku suka body dia..agaknye dlm 36B 30 36. Aku ni suka badan cam tu.berisi sikit. Bodi mcm model bukan taste aku. Sampai balik umah pun aku terbayang nurse tu..cara dia berjalan.ermmm mmg mengancamlah.


Aku tanam niat camana nak kenal ngan nurse tu. Tapi aku buntu. Bukan senang..dahlah dia tu satu tempat keje ngan bini aku. Aku sebolehnye nak ngelak dr ada affair ngan bini org yg satu tempat keje ngan bini aku ni…byk masalah akan timbul. Sebelum ni bukan takde yg aku berkenan..pernah dulu aku berkenan kat dr sorang tu..lawa mmg lawa.anak mami, rupa mcm Amisha Patel.


Sapa yg minat kt filem Hindustan taulah.kan? Tapi aku tak sanggup. Dgn nurse ni lain mcm sgt rasanye..rasa mcm tarikan dia tu kuat sgt. putih kata ada chemistry. Puas aku fakir camana nak mulakan sampai aku tertidur. Sehinggalah dlm 4.5 hari aku pun malas nak fakir sgtlah pasal nurse tu.
Satu hari tu aku balik dr ofis dlm pukul 7.30pm. Bila masuk dlm umah terperanjat aku nurse Zana tu ada dlm umah aku. Kalau pembaca semua adalah masa tu..mmg akan gelak sakan kat aku. Aku kaku berdiri dlm 2.3 min jugaklah. ..bayangkanlah. bila tengok dia tengah duduk atas sofa kat living room tu.


Aku tersentak bila wife aku cakap si Zana ni tumpang balik jap sementara tunggu suami dia dtg ambik. Suami dia tu pengurus kilang di keramat. Rumah aku plak kat bukit antarabangsa so tak jauhlah. Barulah aku tau dia dtg umah aku tu bersama ngan bini aku. Kami makan mlm bersama. Tapi aku tak byk cakap. Tapi aku asyik duk perhatikan dia jer.


Apa yg bini aku borak ngan dia aku tak ambik kisah sgt. Bila dah makan semua dia bangun nak cuci tangan aku duk perhati je badan dia. Dia pakai track suit ngan sleeveless t shirt.ketat. Mata aku tak lepas dr tenung buntut dan dada dia. Sejak dr hari tu dia boleh katakan hari2 singgah umah aku dulu sementara tunggu suami dia dtg ambik.


Sehinggalah satu hari tu, dlm kul 8 mlm, wife aku dpt call dari hospital ada patient yg terpaksa bersalin cara ceasar.ada complication. So wife aku pun pegilah. Tinggallah aku, dia , maid aku dan anak-anak aku.


Sampai dlm kul 10 lebih anak2 aku naik tidur. Maid plak biasanye kalau takde apa dia berperaplah dlm bilik dia. Dia call suami dia, suami dia kata ada machine breakdown so production takleh jalan.
So terpaksalah suami dia settlekan dulu masalahnya dulu. Kat living room tu tinggalah aku ngan dia. Macam2 ceritalah kami borak. Sambil borak2 tu .aku ni mcm biasalah mata terpaku kat dada dia..kalau dia bangun jer aku tenung kat punggung dia bulat macam Jlo.


Lama-lama aku tak tahan..dah rasa stim semacam. Aku bangun nak ke dapur nak buat air dia.dia kata takpe dia buat sendiri..wife aku pun selalu cakap ngan dia.kalau rasa nak minum ke makan ker buat mcm umah sendiri.


Dia bangun ke dapur buat air. Aku ikut sekali ke dapur berdiri membelakangkan dia. Dia kata kat aku yg ikut sekali ke dapur tu tak percaya kat dia ker. Aku kata takdelah camtu.Cuma kalau dia tak jumpa cari gula ke susu ke senang aku tunjukkan. dlm pada tu aku cukup bernafsu. Aku dtg dekat ngan dia dr belakang. Entah macamana setan dah rasuk abis dah.


Aku betul2 berdiri belakang dia…aku pegang bahu dia..gosok-gosok.dia terkejut. Aku terus pegang bahu dia.sambil aku cium leher dia. Dia suruh aku lepaskan dia kata jangan buat camtu. Aku terus cium leher sambil tangan aku gosok-gosok lengan dia..mulut dia mmg terus berkata jangan..jangan.tapi setakat mulut jerlah..sambil biar je aku cium leher dia. Aku dpt rasa dia dah naik biji-biji kat lengan dia.


Aku terus cium leher dia ..tangan aku mulalah peluk dia..sambil pelan-pelan ramas tetek dia.
Dia dah tak tentu arah..aku tau dia stim tapi rasa serba salah.


Aku teruskan lagi .ramas2 tetek dia dr belakang…tiba2 jer terus dia pusing mengadap aku..belum dia cakap apa2 terus aku cium mulut dia.sambil tangan aku raba buntut dia pulak. Dia Cuma biarkan aje tapi aku tau dia dah teransang. Tangan masuk dalam baju dia.selak bra dia. Puting tetek dia pun dah keras.


Aku gentel-gentel..sambil terus beromen. Suara dia dah tak tentu arah. Aku tau masa tu aku tak sia sia kan.aku akan masukkan jugak batang aku dalam cipap dia. Sebelum aku terus nikmati seluruh badan dia sambil berdiri. Satu persatu pakaian dia aku bukak..dia diam .biarkan aje.


Aku terus isap puting dia.sambil tangan merayap kat celah kangkang dia..dia memang dah stim..air cipap dia pun dah banyak. Aku aku pusingkan dia membelakangkan tarik sikit buntut dia yang bulat tu..aku pun keluarkan batang aku masukkan dalam cipap dia kami main doggie sambil berdiri.
Masa main sorong tarik tu.aku suka cara dia mengeluh.memang buat aku lebih horny. Hinggalah dalam 30/.40 minit aku climax. Aku berborak ngan dia sambil berbogel kat dapur.borak punya borak..kami pun main lagi.kali ni aku duk atas kerusi makan.dia duk atas aku sambil mengadap..hinggalah dia climax 2 kali.


Lepas dlm 1 jam kite orang main untuk 2nd time tu suami dia pun call nak ambik dia.


Sejak dr ari tulah..aku selalu main ngan dia. Kalau susah sgt aku akan check in kat hotel lepas keje. Pernah jugak main dalam kereta. Hubungan kami masih lagi kekal sekarang ni. Pandai makan pandai simpan seperti kata orang

Kagum al-faqirah dengan orang-orang ‘besar’ tetapi ada pendirian jelas dalam soal integriti, soal etika dalam bekerja, dalam urusan akademik.

Berapa ramai yang menduduki kerusi profesional dalam bidang mereka? Berapa ramai pula yang menyandang gelar kemuliaan dalam bidang akademik? Tetapi bila sampai soal integriti dan etika, mereka seolah-olah tidak pernah mendengar dan belajar tentang dua hal tersebut.

Orang-orang yang dikagumi ini, apabila bercanggah soal integriti dan etika dengan tuntutan kerja dan akademik, baik sahabat baiknya mahupun orang paling tinggi dalam institusi – yang tidak betul tetap dikata tidak betul.

“Kalau hendak dibuat dengan cara mengadakan yang tiada, dengan cara menipu, bukan etika akademik, malah bukan cara Islam!”

Nah, begitu didikan mereka kepada orang-orang ‘kecil’ dalam institusi ini.

Lalu bagaimana mungkin tidak dicemburui kemuliaan yang diberikan oleh Allah kepada orang-orang ini? Mereka bukan sahaja diberi kelapangan memperoleh ilmu, memperoleh kedudukan, malah ketika diuji dengan pendirian, mereka tetap berpegang. Mereka tidak pernah lupa pada hakikat bahawa daripada Allah-lah semua ini datang dan menegakkan yang hak itulah tanda kesyukuran!

Integriti dan etika bukan prinsip baru, malah sudah lama lahir melalui wahyu kenabian. Alangkah menghairankan sekiranya seseorang yang faqih dalam bidang kerja dan ilmunya, kurang prihatin pada dua soal yang disebutkan.

Ilmu tanpa amal adalah sia-sia. Amal tanpa adab menghapus kesemuanya.

Selamat beramal!

:)

Ali bin Abi Thalib pernah berjalan di tengah-tengah jenazah orang-orang Khawarij yang tewas dalam peperangan Nahrawan, beliau pun berkata:

“Betapa rugi kalian, dia yang menipu kalian telah membuat kalian jatuh dalam musibah ini!”.

Orang pun bertanya padanya: “Siapa dia yang telah menipu mereka?”. Ali menjawab: “Syaitan dan nafsu amarah”

—  @ahmedjelin - Dr Ahmad bin Hamd Jailani, Murid Syaikh Ibnu Baz, da’i Badan Penanggulangan Teroris Saudi, pernah ke Indonesia Januari 2013 22/10/2014