mengy

I spent the afternoon at a friend’s house and there’s a cat who lives at the ground floor of her apartment building and I generally see him (her?) outside every time I go there. I’ve asked my friend and their owners do feed him and give him water but he spends a lot of time outside and looks so mengy and thin and every time I see him I feel the need to take him to a vet for a check up and see how he’s doing. Today I even wanted to knock on the owners’ door and tell them to take better care of the cat and to take him to a vet but of course thanks to anxiety I chickened out and went home like the coward I am. I just want to help that kitty, he could have so much better.

2

Is Baby Charmander small enough to mail classified as a ‘Letter’? Help me find out!

I need one person to be a tester for me! Please ‘LIKE’ or ‘REBLOG’ this post to put your name into the pot to be the tester. Each will give you one entry. So if you LIKE and REBLOG you’ll get two entries into being the tester.

Next Saturday (April 6 2013) at NOON PST, I’ll randomly pick a tester (make sure there is some way I can contact you on your tumblr) and I’ll ask you for your mailing address and I’ll mail you Baby Charmander (I’ll pay for the postage!). You get to keep and love Baby Charmander and just have to shoot me an email that you got him safe and sound!

Baby Charmander is made out of cotton crochet thread and his tail flame is made of 100% wool. He is NOT suitable for small children.

He’ll be available very soon to order from my Etsy store: https://www.etsy.com/shop/mengy If you would like to get on a pre-order list, please contact me via conversation through my Etsy store.

Many other babymon are on my list to make too!

Annnnnnd that’s all she wrote!

Anti Ubat. {Cerpen}

“Aku tak nak makan ubat lagi…”

Faiq tertoleh ke belakang apabila terdengar keluhan sahabatnya. Dia terus berhenti membaca bukunya yang baru dibeli.

“Kenapa Qay?”

“Makan ubat banyak-banyak gini macam tak jalan pun.”

“Kau kena makan juga untuk kesihatan kau.”

“Sakitnya hanya Allah sahaja tahu. Tak nak selamanya bergantung pada ubat-ubatan since it’s not good for health in long terms. Buah pinggang aku boleh rosak lama-kelamaan nanti.”

“Qay. Ingat lagi tak apa pesanan murabbi kita hari tu?”

“Apa dia? Tolong ingatkan aku.”

“Bismillah.

Setiap penyakit ada ubatnya kecuali tua dan mati. Ubat bukan penyembuh. Ia hanyalah sebagai sebab musabbab sahaja. Penyembuh yang hakiki adalah Allah azza wa jalla. Sesiapa yang menganggap atau mengi'tiqadkan bahawa ubat dapat memberikan kesan atau menyembuhkan penyakit, maka orang dianggap syirik kepada Allah S.W.T.

Sabda Rasulullah s.a.w: "Tidak ada seorang muslim pun yang ditimpa gangguan seperti tusukan duri atau lebih berat daripadanya melainkan dengan ujian itu dihapuskan Allah perbuatan buruknya serta digugurkan dosanya sebagaimana pohon kayu yang menggugurkan daunnya.” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

“Ujian yang tiada henti-hentinya menimpa kaum mukminin lelaki dan wanita yang mengenai diri, harta dan anaknya (dengan sabar) sehingga dia akan menemui Allah dalam keadaan tidak berdosa.” [Riwayat Tirmizi]

Ingat lagi?“

”…“

"Jangan putus asa Qay. Aku tahu rasa sakit kau tu tiada sesiapa dapat rasai kecuali Allah lebih mengetahui. Aku tak boleh buat apa-apa kecuali bagi kau sokongan & tembak doa untuk kau untuk terus kuat. Kau sahabat aku. Aku sayangkan kau. Kuatkan diri bro.”

“Astagfirullah. Maafkan aku. Rasa sakit ni hampir buat aku lupakan-Nya. Padahal Allah sayangkan aku…”

Qay cuba mengesat air matanya yang menitis selepas ditembak tarbiyyah sahabatnya.

Faiq tahu sahabatnya mempunyai kanser barah saraf peringkat tiga sejak tingkatan lima. Peritnya hanya Allah je tahu. Adakalanya terdengar sahabatnya menangis dalam tidur waktu malam menahan kesakitan yang dialami. Faiq cuba bantunya untuk mengambil ubat on time & kawal pemakanannya.

Tapi Faiq percaya Qay boleh lalui ujian-ujian Allah. Buktinya dia masih bertahan dari umur 16 tahun hinggalah sekarang.

Pintanya cuma satu, agar Tuhan Maha Esa terus memberi kekuatan & kesabaran sahabatnya & mereka semua untuk mengharungi ujian-Nya.

“Qay. Kau kena ingat satu benda, kau dapat survive sampai sekarang sejak disahkan ada barah kan? InshaAllah kau boleh fight sakit kau tu inshaAllah.”

Qay hanya tersenyum lemah memandang wajah sahabat dia.

A place of shrines and scenic spots

Romesh Mengi
Mujse mat puch meri khubsurti mera naam meri khasiyat byan karta hai.
Reasi ,a city known for its bravery is one of the oldest towns of the J&K State. It was the seat of erstwhile Bhimgarh state, said to have been established by Raja Bhim Dev somewhere in the 8th century. It remained an independent principality till 1822, when Maharaja Gulab Singh the then king of Jammu consolidated…

View On WordPress