glasgow architect

Maggie’s Centres

Maggie’s Centre Glasgow (Page/Park Architects)

Looking at the building from the street outside, you can see that there are full height reflective windows with a timber frame. These area surrounded by brickwork. You can also see some timber cladding on the first floor and a thick concrete roof. On the inside, looking out of the windows, there are views of the central courtyard and the streets surrounding the building. The walls have a polished stainless steel finish and there are beech planks that are cast into the ceiling.

There are several factors the designers Page/Park Architects had to consider. This is a place is essentially a building for cancer support so it is linked to the existing hospital. So it must be very private but without making the building feel enclosed. The building is design in a doughnut shape with one big loop corridor that also ramps which is accessible for wheelchair users. In the middle of this doughnut shape is an internal courtyard.  “Everything has been designed to show an enthusiasm for life.” - Lily Jencks, https://www.maggiescentres.org/our-centres/maggies-glasgow/architecture-and-design/

This building is a part of the hospital, but the designers had to make it feel like a separate space that people feel relaxed and at ease in. It is in a city so there is a lot of noise but on the other side of the building, there is a woodland area and the centre courtyard, so there are two sides to the building.

Projections towards whether you feel it fulfilled the Client brief

The aim is the same as any other Maggie Centre, to create a place where people who have been affected by cancer to go to get help and get away from their everyday problems. So the building must create a feeling of relaxation and serenity. I think that they have succeeded in creating a serene environment, and I think that a big part of this is the central courtyard. The full height windows looking out onto a wooded area creates a feeling of relaxation and also like you’re in a completely different place. So it is perfect for people looking to escape from the real world for a while.  

References

Maggie’s Centres, (2015). Maggie’s Glasgow. [online] Available at: https://www.maggiescentres.org/our-centres/maggies-glasgow/ [Accessed 26 May 2015].

Olcayto, R. (2011). Maggie’s Centre, Gartnavel Hospital, Glasgow by OMA. [online] Architectsjournal.co.uk. Available at: http://www.architectsjournal.co.uk/aj-building-studies/maggies-centre-gartnavel-hospital-glasgow-by-oma/8621394.article [Accessed 26 May 2015].

Maggie’s Centre Newcastle (Edward Cullinan Architects)

The reinforced concrete frame supports the concrete ceiling which is very well insulated. There is clay tile flooring throughout and different types of timber run throughout the building. The stairs are wooden, there is timber bordering the walls and a lot of wood cladding on exterior. There are full height windows which allows the rooms to flood with light, whether it is the communal or private rooms. All of this natural light that is coming in through the windows creates a light and airy space.

The first thing I noticed about this building is the curved roof which has two garden spaces either side of it. There is also solar panels which helps keep the building low-energy. https://www.maggiescentres.org/our-centres/maggies-newcastle/architecture-and-design/

The factor of this particular building that I find makes it stand out from the other centres is the large library which in this centre, forms the central section of the building, as it is divided up into two separate parts. These are the kitchen area, which is a very relaxing space and the other part of the building houses the more serious aspects, the counselling rooms.   https://www.maggiescentres.org/our-centres/maggies-newcastle/architecture-and-design/

This building is built on what used to be the hospital car park, so they’ve made use of this space. They’ve landscaped the courtyards so that there are more plants and trees. This creates a more calming environment for the people using the centre. These are further exhibited by the floor to ceiling windows, which also allow natural light to flow into the surrounding rooms.

This building separates the relaxing and calm environment of the kitchen and living space to the more serious and sad environment of the counselling rooms. So this is a very good place for anyone to go to completely relax.

References

Cullinanstudio.com, (2013). Maggie’s Newcastle | Cullinan Studio. [online] Available at: http://www.cullinanstudio.com/project/maggies-newcastle [Accessed 26 May 2015].

Maggie’s Centres, (2015). The architecture and design of Maggie’s Newcastle. [online] Available at: https://www.maggiescentres.org/our-centres/maggies-newcastle/architecture-and-design/ [Accessed 26 May 2015].

Maggie’s Centres, (2015). The architecture and design of Maggie’s Newcastle. [online] Available at: https://www.maggiescentres.org/our-centres/maggies-newcastle/architecture-and-design/ [Accessed 26 May 2015].

The Maggie’s Centres are important to so many people. These consist of the users which are the people who may have cancer, or their families and friends. The centres are at the heart of the charity itself and they also help mould the public perception of the charity and what they try to achieve.

The centres create a place that helps them unwind and to collect oneself. They provide spaces for both relaxing and getting help and advice (counselling rooms). The spaces created specifically for relaxation are the kitchen and living area, these are also the most sociable places in the building, providing a place where people can talk to others in the same or a similar position that they themselves are in. The other side to these buildings are the counselling rooms where cancer patients or their friends and families can seek practical, emotional and social support. Usually, people would have to go back to the hospital to get the necessary help that the centres provide, but now they can go to one of these buildings and escape the real world for a few hours. The way that they are designed, they make people realise it is not the end of the world, and that life can be good and beautiful.

The charity needs these buildings to provide a place for the workers) to support and help patients and their families and friends. There are several types of employee at the centres including, cancer support specialists, benefits advisors, nutritionists and psychologists. With all of these different centres being built, it means that the charity can reach out to more places across the UK and therefore help more people.

The centres have the power to change the public’s perceptions of how charities such as this one function. They are beautiful buildings that give off the feeling of hope, and that even after something terrible and traumatic has happened, it can and will get better.

3Novices:Beach House by Dualchas Architects stretches out towards the seafront

3Novices:Beach House by Dualchas Architects stretches out towards the seafront



This holiday home in the Scottish Highlands by Glasgow-based Dualchas Architects features a glazed base that hugs a gravelly slope and a cantilevered upper level that stretches out towards the sea (+ slideshow). (more…)

For Information Check 3Novices-Australia
3Novices-Australia

View On WordPress

Beach House by Dualchas Architects stretches out towards the seafront

Beach House by Dualchas Architects stretches out towards the seafront

This holiday home in the Scottish Highlands by Glasgow-based Dualchas Architects features a glazed base that hugs a gravelly slope and a cantilevered upper level that stretches out towards the sea (+ slideshow). (more…)

via. Dezeen

View On WordPress

3Novices:Beach House by Dualchas Architects stretches out towards the seafront

3Novices:Beach House by Dualchas Architects stretches out towards the seafront

This holiday home in the Scottish Highlands by Glasgow-based Dualchas Architects features a glazed base that hugs a gravelly slope and a cantilevered upper level that stretches out towards the sea (+ slideshow).

Beach House is a rental holiday home designed by Dualchas Architects for a rugged plot that slopes down to a stretch of sandy beach in Morar, a region on the west coast of Scotland.

The…

View On WordPress

kings cafe elmbank street, baird hall / beresford, & variety bar sauchiehall street, glasgow, night, long exposure, reflections, city lights, by abbozzo on Flickr.