Kush kërkon të prishë Harmoninë Fetare?

Kush kërkon të prishë Harmoninë Fetare?

Pirro Prifti

(ose përçartjet e A.Bidos dhe Kori Anti-orthodoks po tenton të prishë harmoninë fetare në Shqipëri)

Përkujtimi e Shenjtorit Kozma i cili sipas kalendarit ortodoks e ka perkujtimin me dt 24 gusht është shqoëruar si zakonisht me përplassje të forta midis pseudo-patriotëve të Shqipërisë të kryesuar nga ateistë, radikalistë, dhe qelepirxhinj dhe komunitetit orthodox i cili e ka…

View On WordPress

(…)

Shumë prej tyre natën e kishin gdhirë aty sepse, duhej që të flinin një natë ose më shumë që t’iu quhej mundimi që kishin bërë, por edhe t’u plotësoheshin lutjet që shprehnin. Ata fillimisht ndiznin qirinjtë, bënin kurban një qengj 1 vjeç dhe prej tij merrnin shenjën e gjakut për të lyer ballin. Sipas legjendës, kështu mund mbroheshin nga ligësitë dhe paudhësitë dhe në rrugën e tyre do të ketë vetëm mirësi. Këto janë ritet që ndjekin besimtarët që shkojnë atje, çdo gjë e kishin me të dëgjuar, sepse organizimi dhe informimi fetar nga përfaqësuesit bektashianë ishte i vaktë.

(…)

Zalo Qato, sekretar i gjyshatës bektashiane në Skrapar tregon për “Shekulli”-n se, këto janë ditët më të lumtura për bektashinjtë që shkojnë në Malin e Tomorit dhe bëjnë pelegrinazhin. “Këtu vijnë mijëra njerëz nga Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi dhe Kosova. Çdo familje ther një kurban dhe e pjek në hell për ta konsumuar gjatë kohës që qëndron këtu, ndërsa gjakun e fal për t’i dhënë besimin dhe ndihmën e tij Abaz Aliut. Deri më sot janë bërë 7500 kurban (…).”

(…)

(K)asapët mbajnë veshur vetëm një jelek fosforeshent. Rexhep Kajrua, 84-vjeçari që prej 25 vjetësh ushtron këtë profesion tregon se, këto ditë ka zbarkuar nga Tirana për në Malin e Tomorit sepse, pavarësisht se është pensionist, atij i duhen lekët. “Unë besoj shumë sepse edhe kur kam qenë i vogël unë këtu kështu bëhej. Lindte dielli dhe prehej thika, perëndonte dielli dhe lihej thika. Kurse tani bëjmë si të duam. Unë kam tërë natën pa gjumë dhe mund të ther 20-25 krerë në ditë”. Për shtrimin e rrugës Kajrua thotë se: “Çështjen e strehimit e ka mundësuar feja për këta punonjës, por rruga lë shumë për të dëshiruar. Duhet që rruga të bëhet me asfalt sepse, këtu lekët i hedh populli, populli të mbyt me lekë”.  Nuk ishin të pakët njerëzit që ndiznin qirinj për të gjithë të afërmit e zemrës dhe problemet që kishin. Bati, një zotëri rreth të pesëdhjetave nga Mallakastara tregon se, për të është hera e shtatë që vjen në këtë vend tërheqës. “Kam ardhur edhe më parë këtu, në këtë vend të shenjtë. Zoti i bekoftë të gjithë, marrshin të gjithë nga bekimi i Baba Tomorit. Na ndihmoftë të gjithëve”, thotë ai.

(…)

Rreziku që na vjen nga ekstremizmi në Lindjen e Mesme

Rreziku që na vjen nga ekstremizmi në Lindjen e Mesme

Pirro Prifti

Rreziku që na vjen nga lufta në Lindje e Mesme në të cilën fraksionet radikaliste fetare janë përfshirë totalisht në luftë për jetë a vdekje për të krijuar Khalifatin, është mëse real për Shqipërinë edhe për Kosovën dhe trevat shqiptare në përgjithësi.

Qeveria kosovare në bashkëpunim të ngushtë me komunitetin ndërkombëtar po merr masa, ndonëse me vonesë për të shuar vatrat e…

View On WordPress

Të ndalohen se vepruari partitë, LISBA, PD,“Nisma për Drejtësi dhe Zhvillim” (NDZh), që janë pro kalifatit turko-arab-sllav!

Nga Rrezart Kalaja

Në Kosovë tashmë janë tri parti që me aktivitete e tyre janë me orientim fetar islamik që e nxisin ekstremizmin. Është “Partia e Drejtësisë” (PD) e Ferid Aganit ishte nën strehën e qeverisjes së korruptuar të Hashim Thaçi, ku vet kryetari Ferid Agani ka qenë ministër i shëndetësisë. Në këtë ministri pati disa skandale te njëpasnjëshme. “Nisma për Drejtësi dhe Zhvillim” (NDZh) e…

View On WordPress

3

Kjo faksmile që shikoni është një letër që i drejtohet deputetit Kokëdhima dhe që ky i fundit me firmën e tij ia rekomandon Agronit (Agron Cane), në të cilën shprehet qartë urrejtja krahinore dhe fetare ndaj pjesës labe të popullsisë në Sarandë. Letërshkruesi i përkufizon lebërit si njerëz që mbajnë mbiemra“njëri si kafshë mishngrënese, dikush të një zvarraniku, tjetri të një kleriku osman, dikush emrin e një zogu të rrallë…” etj.

Vetëm ai që është i krishterë e kupton dhe jo ata myslimanë fondamentalistë që erdhën në Sarandë nga PROGONATI me mbiemrin QËNI dhe e kthyen pastaj në QENDRO.”

5

Kjo situatë përsëritet çdo vit gjatë festës në Teqenë e Kulmakut të “Abaz Aliut” në malin e Tomorit. Edhe pse, ka patur rikonstruksion të thertores, për të cilën pelegrinët paguajnë 2 mijë lekë për çdo bagëti të therur, këto mbetje nuk largohen asnjëherë sipas pelegrinëve të përhershëm. Mbetjet e bagëtive të therura grumbullohen dhe groposen, por gjatë kohës që qëndrojnë jashtë, bëhen shkak për erë të keqe madje, mund të kthehet edhe në rrezik infeksionesh. Të bërit kuban një bagëti dhe ndezja e qirinjve janë ritet fetare që kryejnë pelegrinët e mbërritur në malin e Tomorit.

Gjeneratat e reja në Ballkan duhet të merren me ekonomi

Gjeneratat e reja në Ballkan duhet të merren me ekonomi

Dr. Erhan Turbedar Ballkani Perëndimor është një vend ku bashkohen një numër i madh i grupeve etnike, traditave fetare dhe ku njerëzit mësuan të bashkëjetojnë me shekuj. Kështu që shumica e qyteteve të Ballkanit Perëndimor kanë një trashëgimi të akumuluar të jashtëzakonshme kulturore të njerëzve që jetojnë aty. Kështu që, Ballkani Perëndimor në përgjithësi ka mbetur në kujtim si zonë e luftërave…

View On WordPress

Flijimi në tokën e huaj kundër parimeve familjare dhe kombëtare

Flijimi në tokën e huaj kundër parimeve familjare dhe kombëtare

Ramadan Bozhlani

Historikisht dashurinë ndaj Zotit shqipëtarët e kanë dëshmuar përmes gjuhës moralizuese, paqës, veprave humane, mirëkuptimit dhe respektimit të diversitetit fetar. Në bazë të marrdhënieve të shkelqyera ndërfetare shqiptarët u bën model shembullor dhe leksion për të gjitha racat e tjera njërzore.
Në veqanti muslimanët shqiptarë janë dalluar, vlersuar, respektuar dhe çmuar për…

View On WordPress

Text
Photo
Quote
Link
Chat
Audio
Video