Percakapan saat Makan Siang

Disclaimer: tulisan ini dibuat murni sebagai refleksi pribadi. Semoga menginspirasi. Selamat menikmati.

Hari ini saya makan siang bersama dua orang teman, sebutlah mereka bernama Lu dan Li di salah satu kantin kampus. Keduanya bukan anak kembar. Lu adalah seorang kristiani yang taat beragama, sedangkan Li adalah seorang muslim, sama seperti saya. Kami membicarakan banyak hal termasuk rencana masa depan dan rencana studi selanjutnya.

Ditengah-tengah obrolan, Lu memperhatikan seseorang yang sedang lewat didekat kami, kebetulan seorang akhwat dengan jilbab lebar sedang berjalan bersama seorang lelaki.

“Fi, emang kalo dalam Islam yang ekstrim, kalian nggak boleh jalan sama cowok?”, Lu bertanya kepada saya. Sontak saya menoleh, melihat siapa yang sedang diperhatikan oleh Lu. Saya mencoba menjawab dengan pemahaman saya yang masih minim, dan berharap semoga pemahaman saya adalah pemahaman yang baik.

“Kembali lagi ke pribadinya masing-masing, Lu,”, saya menjawab.

“Trus nih ya, kan ada tuh, orang-orang yang gak mau pacaran, nikah pake ta’aruf. Apakah dengan begitu, mereka membatasi interaksi dengan laki-laki?”, Lu bertanya lagi.

“Banyak orang yang punya persepsi yang salah terhadap ta’aruf. Menurut pemahamanmu, ta’aruf itu prosesnya gimana, Lu?”

“Ta’aruf itu begini, misalnya ada seorang lelaki dan seorang perempuan. Seorang perempuan itu tahu bahwa dia akan dinikahi oleh seseorang, tetapi dia nggak tau siapa lelaki itu. Setelah ketemu dan tahu orangnya, yaudah, ya sama dia aja.”. jelas Lu. Saya menyimak dengan seksama pernyataan Lu.

“Sebenarnya, ta’aruf itu caranya macem-macem kok, Lu. Salah satunya dengan memberikan CV atau proposal tentang diri kita pada seorang perantara, seperti yang sering dibahas oleh teman-teman. Tapi cara ini bukan cara yang harus diterapkan, kok. Ta’aruf juga bukan berarti kita harus berproses pada orang yang tidak kita kenal. Contoh gampangnya gini, anggaplah kita kenal dengan semua anak di fakultas (karena jurusan kami perempuan semua, saya mengambil contoh yang mudah dipahami), lalu ada seorang lelaki yang ingin menikah dengan kamu, misalnya. Kalian sudah saling kenal, ada di lingkungan yang sama, dengan teman-teman yang sama. Dia (lelaki tersebut, red) cukup mengutarakan maksud keseriusannya pada orang terdekatmu dan mencari tahu tentang dia dari perantara tersebut, tanpa perlu CV atau proposal, itu juga ta’aruf, kok. Kan ta’aruf artinya kenalan.”

“Trus, kalau mau kenal lebih jauh sama si calon, gimana? Kan kalau sekedar bertanya sama si perantara kan subjektif, masa gak boleh komunikasi sama sekali?”, Lu bertanya lagi.

“Justru dalam ta’aruf kedua belah pihak diperbolehkan bertanya hal apapun, tentang rencana hidupnya setelah menikah, bagaimana latar belakangnya, keluarga, visi-misi hidupnya, dan lain sebagainya. Dari situ juga kan kita bisa menilai bagaimana dia, apakah prosesnya mau dilanjutkan atau tidak. Setidaknya, yang baik dari ta’aruf adalah meminimalisir harap dan hati yang patah, Lu. Islam itu mudah kok, sebenernya, hanya kadang manusia itu sendiri yang membuatnya rumit.”, saya menjelaskan.

“Ooo.. iya, bener juga ya. Rasa sakit hatinya terminimalisir. Beda rasanya dengan seseorang yang pernah pacaran empat tahun lalu putus ditengah jalan, pasti sakit hatinya terasa.”

Kemudian Lu bercerita tentang pengalamannya berteman dengan seorang Muslim di daerahnya, di Kalimantan. Dia membahasakan “Muslim yang ekstrim” sebagai muslim dengan hijab lebar tetapi mengkotak-kotakkan diri, menjauh darinya.

“Aku tuh kadang takut sama muslim yang ekstrim, karena dulu ada yang nggak mau berteman denganku hanya karena aku bukan muslim, aku jadi salah tingkah, bingung harus gimana, seakan aku adalah orang paling berdosa sedunia.”, ujar Lu bercerita.

“Banyak kok, Lu, teman-temanku yang bukan Muslim, malah kita berteman baik, toleransi mereka sangat besar, bahkan mereka selalu menghargai waktuku beribadah, sering ngingetin juga.”

Saya tersenyum, tetapi juga merasakan ada sedikit tamparan dalam hati. Bukankah Islam itu indah? Rasulullah pun mencontohkannya sedemikian indah. Tapi mengapa jadi terkesan mengerikan?

Mengingatkan saya pada sebuah pepatah, yang bunyinya kira-kira begini: Show the beauty of Islam not by your words, but through your actions.

Surabaya, 17 September 2014

Luthfi Rizki Fitriana

Pangeran berkuda putih (kata-nya nih ya)

Changing of the season -Two door Cinema Club

When you said you wont forget me, i can tell you thats untrue. Mungkin bulan depan gue bakalan nyanyi-nyanyi kayak lagu “changing of the season”.

Untuk menghindari nyampah yang berlebihan, tak usahlah kita berbicara mengenai itu.

Postingan kali ini saya akan mematahkan mitos kalau anak farmasi itu berkepribadian serius, bertanggung jawab, tak ada selera humor, dan mupeng (muka pengen ditinju). Inilah cerita tentang seorang anak farmasi, sebut saja namanya Doni.

***

awalnya Doni adalah kakak kelas yang kata sebagian orang “biasa aja”, tak ada yang menarik. Hingga suatu hari, Doni jatuh cinta. Pada perempuan fakultas tetangga. Sebut saja fakultas pertanian. Cewek beruntung ini…naas-nya menolak Doni. Dia lebih memilih menikah dengan laki-laki lain. Singkat cerita, Doni ditinggal nikah. Doni frustasi. Stress dan patah hati membuatnya memilih jalan singkat untuk meringankan penderitaan,Doni meneguk Baygon. Rasa lavender, yang sebelumnya diencerkan dulu dengan perbandingan baygon:air…..1:3, (oke…kalimat terakhir…gue ngarang. Abaikan saja).

Malaikat maut masih malas aja ketemu sama Doni. Akibatnya setelah dilarikan ke rumah sakit, Doni gagal bunuh diri. Kalian tahu apa kata-kata pertama Doni saat sadar?. “Suster, tolong ya….spoit bekas infus saya jangan dibuang, mau dipakai buat praktikum kimia klinik soalnya” Dan se-gerombolan anak farmasi yang ada waktu itu, mulai curiga kalau ada yang salah dengam si Doni.

Sejak saat itu,Doni berubah jadi ugal-ugalan. Sebentar-sebentar dia bertengkar dengan security, sebentar-sebentar dia ngamuk. Tak tahu kenapa. Meski seluruh semesta tau kalau anak alay mengatakan kondisi seperti itu sebagai “broken hearted level 4”.

Pernah suatu ketika, si doni ngamuk dan bertengkar dengan security yg biasanya nongkrong depan rektorat. Setelah investigasi lebih lanjut, ternyata si Doni ngamuk gara-gara dilarang parkir di dekat badan jalan depan rektorat. Emang sih….peraturannya kayak gitu. Nggak boleh parkir disitu. Tapi,si Doni kalap. Dia merasa seluruh dunia bersatu padu menentang dia.

"nggak bisa pak parkir disitu..tempat parkir itu disebelah gedung pak" tegur bapak security (Catatan : si doni nih udah keliatan Bapak-bapak, makanya dipanggil "Pak" gitu)

"halllahh..ribet bener…cerewet bener nih satpam" sanggah si Doni

“bener..nggak bisa parkir disitu pak.aturannya kayak gituuuuu” si bapak security sudah mulai naik darah. Hipertensi dia mungkin.

“ngajak berkelahi loe ya….!! Mau gue golokin nih. Gue bawa golok dalam tas tau…lu mau kena golok?.mau lo??gue keluarin nih golok..!” darah si Doni segitu cepatnya mendidih.

Singkat cerita. Mereka bertengkar. Saling keluar jurus. Tapi untunglah..Doni belum sempat mengeluarkan goloknya, mahasiswa yg ada dekat situ segera melerai mereka. Akhirnya, setelah bapak security mendengarkan penjelasan tentang kondisi kejiwaan dan kelabilan hati si doni dari anak BEM yg kebetulan melihat peristiwa itu, akhirnya bapak security tidak memperpanjang masalah itu. To the point saja. Karena kondisi kejiwaan yang labil, kanda Doni menyelesaikan pendidikan S1 di fakultas farmasi selama 8 tahun.


Beberapa kali pihak fakultas memberikan kebijaksanaan untuk menunda D.O karena pertimbangan kondisi kejiwaan si doni. Setelah jaman skripsi pun….dengan berbagai kelonggaran dari fakultas, Si Doni tidak pernah menyelesaikan skripsi-nya. Akhirnya….si doni setelah 8 tahun..juga….belum sarjana.

Kabar terbaru, yang beredar adalah, si doni tak pernah ke kampus lagi menyelesaikan skripsi nya. Secara tak sengaja, ada yang bertemu dengan Doni di depan rumah sakit di salah satu daerah.

“Mas, ke diponegoro berapa?”


“10 ribu mas”


dan orang yang secara kebetulan ingin naik ojek…bertemu dengan si Doni. Doni sekarang jadi tukang ojek depan rumah sakit. Beberapa bulan kemudian, beredar kabar kalau si Doni ganti profesi lagi jadi tukang becak.


Anak-anak farmasi yang kebetulan numpang naik ojek-nya menjuluki si Doni dengan julukan “pangeran berkuda putih”. Karena motor ojeknya berwarna putih, dia selalu pakai baju putih, celana putih. Tapi…..jangan salah sangka..mukanya nggak kayak pangeran.-_-.

Ah sudahlah, inilah salah satu sisi kehidupan anak farmasi yang kebetulan aja…beda dari biasanya.ini juga merupakan salah satu bukti kalau cinta bisa saja menjadi penjahat yang menghancurkan kehidupan seseorang (hualaaah..ngomong opo ikiii..hahababba) #pray for Doni.

This Week in Science - June 24 - 30, 2013:

  • Antimatter gun here.
  • Severed spinal cord repairs here.
  • Ancient horse genome record here.
  • Robotic-chimpanzee here.
  • NIH retiring chimps here.
  • NASA launched IRIS here.
  • Body-heat flashlight here.
  • 500+ million yr. old creature here.
  • Clinical iPS stem-cell trial here.
  • Cloned mouse from blood-drop here.
  • PayPal Galactic launch here.
  • New pulsating star type here.

NIH Gov App: Free Medical Translation

The Canopy Medical Translator has been created with funding from the National Institutes of Health. This free app can be used in situations where an interpreter is not available. It translates over 1,500 common medical phrases covering history, labor & delivery, radiology, gynecology, labs, physical exam, procedures, and reassessment in Spanish, Chinese, Arabic, Bengali, Filipino, Hindi, Korean, Malay, Portuguese, Russian, Tagalog, Vietnamese, and more.

Plus, when needed, you can call live medical interpreters from Canopy.

Download and enter access code 75753 by April 22 and you’ll have the app and subsequent upgrades free of charge, even when they begin to charge for it.

Greasing the Body’s Joints to Ease Pain 

By finding a way to “capture” a slippery molecule naturally found in the fluid surrounding healthy joints, Johns Hopkins University researchers engineered surfaces that have the potential to deliver long-lasting lubrication at specific spots throughout the body. Their finding may eventually help ease the pain of arthritis and keep artificial joints working smoothly.

 Read more

"It’s not a matter of feeding the animals and cleaning their cages. These animals used for research are used in intricate experiments, involving treatments and collection of data performed by hundreds of individual scientists with each project. An animal caretaker can’t continue that.

"Given that, you can imagine what has to happen. You cannot maintain colonies for no reason. It’s very expensive — and if they’re useless for research, what are you going to do? And mice and rats breed like crazy. An exponential expansion of the population that will rapidly fill all the cages.

Every lab I know already works to maximum capacity. You can’t leave animals for somebody to feed and water. So every time a shutdown happens, measures have to be taken. The politicians might talk gloatingly about how they averted a shutdown five minutes to midnight, like the last one — but that’s too late. The damage has already been done. All our preparations have to be done well in advance. As soon as you find out there’s only going to be caretakers for the animals, the experiments have to end.

We do our experiments 24/7 in my lab. You have to harvest at particular times. Experiments need to be processed and manipulated. A week’s interruption would mean wasting and interrupting a lot of material — but what we’re given is a shutdown of an indefinite period. We don’t know what’s going on. We try to maintain as much life and resources as possible, but there’s a lot that can’t be maintained given an indefinite shutdown.

This.  This this this this.  All of this is true, and it is fucking sad.  

These experiments might have been started months ago and require you to take readings up to three times a week.  If you interrupt that, if you lose a week or two or three worth of data, what use is that experiment?  You might miss the data that is the whole point of the experiment.  Even if you don’t, what is a journal reviewer going to say when you go to publish a graph with a three-week HOLE in the data collection?

And this isn’t even beginning to deal with those who are trying to breed mice lacking certain genes, or with particular mutations.  Those experiments take YEARS, sometimes.  If you can’t breed and check and wean and test and rebreed your mice at the times required, then those mice might be useless to you.  You can’t just shut down the life cycle of a mouse.  You could have just the right mouse that you want, that you have been trying to get for years, but if you can’t go in and breed her, she is useless.

Not only that, but mice are EXPENSIVE.  The ones with no immune system that are used for a lot of experiments are PRICEY.  I believe when I was working with them, they were ~$65 EACH.  When you need an experiment with 5 groups (including all the proper controls) of 5 or 10 mice apiece, you can do the math, and that is just to PURCHASE the mice.  Shipping is more.  Paying your animal facility for space and care and feeding is more.  As the PI in the article discusses, you can’t just leave these mice hanging around for weeks on end doing nothing.  It can literally cost your lab, your research budget, hundreds of dollars a day, depending on how many mice you have.

Also?  You can’t just use mice of any old age.  Mice change over their lives.  Their immune system changes.  Their reactions to disease changes.  Their organ systems change.  This is why experiments usually use mice that are 6-8-10 weeks old.  Starting with a particular age takes out a lot of variables.  

So, you just bought 100 6-week old mice that you were letting rest for a week before starting your mega-experiment?  Oh well.  Shut down.  Your 7-week old mice are now 9 weeks old.  Or 10.  Or 11.  Will that mess up the experiment you wanted to do?  Maybe.  Do you want to take the chance?  With as much as the other reagents for the experiment will cost?  Hahahahah, NO.  Is there anything you can do with these mice except euthanize them so you’re not spending money to take care of useless mice?  Nope.

Oh, did you have specialized mice strains that can’t be bought?  Well.  Better hope that you have backups frozen away (and by frozen I mean embryos of your special strain that you can implant in surrogate mommy mice.)  You can totally just wait for your entire mouse colony to breed itself back up, right?  A few generations of breeding is no big deal to your research, right?

Oh, and if someone is three months into a 6-month long experiment?   They will have to stop the experiment early.  They can’t do anything else.  Experiments aren’t all “do the thing and wait a few months and take one reading”.   A lot of them require constant readings being taken, or a certain drug given once a week, or blood taken and analyzed.  If you can’t get in to work to do these things, YOU CAN’T DO THE EXPERIMENT.  

This is why I LAUGHED when they were discussing how NIH would keep on those deemed essential to the protection of NIH property.  We are not just talking about feeding and watering animals here.  We’re talking about whether those animals are USEFUL.  And the fact is, once you disturb the timing of an experiment, you might have already destroyed it, wasting all the time and money that went into it.

I feel bad for the postdocs who are on a timeline because of visa issues or because they’re at the end of their appointments.  Losing your entire mouse colony a year before you have to finish would be devastating.

This is what a shutdown is to federal research.  This is wasted money and wasted time, and it is potentially heartbreaking for some very, very hardworking people who often come in at weird hours of the evening and on weekends because that’s what you do when you need a data point every 18 hours or every 2 days.  That’s science.

Some parts of the NIH, USDA, CDC, FDA, etc. research programs will take YEARS to recover from this fuckery.

Taxpayers should justifiably be flipping tables over this.  This is research you have paid for that is going to waste.

Something to remember at election time in 2014.

Watch on medresearch.tumblr.com
Researchers successfully eliminate HIV virus from cultured human cells

The HIV-1 virus has proved to be tenacious, inserting its genome permanently into its victims’ DNA, forcing patients to take a lifelong drug regimen to control the virus and prevent a fresh attack. Now, a team of Temple University School of Medicine researchers has designed a way to snip out the integrated HIV-1 genes for good.

 ”This is one important step on the path toward a permanent cure for AIDS,” said Kamel Khalili, PhD, Professor and Chair of the Department of Neuroscience at Temple. Dr. Khalili and his colleague, Wenhui Hu, MD, PhD, Associate Professor of Neuroscience at Temple, led the work which marks the first successful attempt to eliminate latent HIV-1 virus from human cells. “It’s an exciting discovery, but it’s not yet ready to go into the clinic. It’s a proof of concept that we’re moving in the right direction,” added Dr. Khalili, who is also Director of the Center for Neurovirology and Director of the Comprehensive NeuroAIDS Center at Temple.

Read more

A new academic study confirms that front groups with longstanding ties to the tobacco industry and the billionaire Koch brothers planned the formation of the Tea Party movement more than a decade before it exploded onto the U.S. political scene.

http://www.huffingtonpost.com/brendan-demelle/study-confirms-tea-party-_b_2663125.html

The journal Science has chosen the HPTN 052 clinical trial, an international HIV prevention trial sponsored by the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), part of the National Institutes of Health, as the 2011 Breakthrough of the Year. The study found that if HIV-infected heterosexual individuals begin taking antiretroviral medicines when their immune systems are relatively healthy as opposed to delaying therapy until the disease has advanced, they are 96 percent less likely to transmit the virus to their uninfected partners. Findings from the trial, first announced in May, were published in the New England Journal of Medicine in August. 

H3N2 | scamazine

This negatively-stained transmission electron micrograph (TEM) revealed the presence of a number of Hong Kong flu virus virions, the H3N2 subtype of the influenza A virus. This virus is a Orthomyxoviridae virus family member, and was responsible for the flu pandemic of 1968-1969, which infected an estimated 50,000,000 people in the United States, killing 33,000. Note the proteinaceous coat, or capsid, surroundind each virion, and the hemagglutinin-neuraminidase spikes, which differ in terms of their molecular make-up from strain to strain.

There are many different subtypes of type A influenza viruses. These subtypes differ because of changes in certain proteins on the surface of the influenza A virus (hemagglutinin [HA] and neuraminidase [NA] proteins). There are 16 known HA subtypes and 9 known NA subtypes of influenza A viruses. Many different combinations of HA and NA proteins are possible. Each combination represents a different subtype. All known subtypes of influenza A viruses can be found in birds.

Newly Discovered Protein Inhibits Cancer Growth

A previously unknown variant of an extensively studied protein has been found to inhibit the growth of tumors and slow the development of new blood vessels necessary for cancers to metastasize, according to Cleveland Clinic research published in Cell.

The creation of new blood vessels, or angiogenesis, is a vital part of cancer growth and metastasis. Blood vessels carry nutrients and oxygen, which tumors need to survive, expand, and migrate to other parts of the body. A family of proteins called vascular endothelial growth factors (VEGFs) are behind the process of angiogenesis, and one particular protein, VEGF-A, is the principal driver in the process.

Read more

I could not find a credit for this “photo” but I think it’s worth sharing. The “author” of the quote appears to be anonymous

Not being a student of physics, but finding physics fascinating, I tried to research this a little on my own to determine the Absolute Truth (inquiring minds need to know).  I think I’ve confirmed (1) we see less than 1% of the electromagnetic spectrum; (2) we hear less than 1% of the acoustic spectrum; (3) we seem to be traveling at 217 km per second (rather than 220); (4) yes, we have 46 chromosomes and a potato has 48 (2 more than humans); and (5) according to the National Institutes of Health, 90% of the cells in the human body are bacterial, fungal, or otherwise non-human.
Well. All this puts a different perspective on things….

Keep the negative comments about the Ice Bucket Challenge to yourself.

image

A positive thing is happening.  We’re paying attention to an illness that most of us have never even heard of.  Why so much negativity?  If you personally feel like the effort is a waste of time and energy, that’s perfectly fine, but there’s no reason to keep harping on it all over the Internet.  Social media affects mood subconsciously, and once that tone takes over, the mood shifts and more of us begin to feel it’s a waste of time whether that was your original intention or not.

I see the same criticisms about the Ice Bucket Challenge over and over and these are some of the most used.

Read More

Text
Photo
Quote
Link
Chat
Audio
Video