Blogmanagement

Primaire blogs versus secundaire blogs

Wat is het verschil tussen een Primaire en Secundaire blog?

De primaire blog is de blog die aangemaakt is toen je je registreerde bij Tumblr. Een primaire blog kan alle sociale functies van Tumblr gebruiken, zoals volgen, toevoegen aan favorieten, reageren, vragen en inzenden. Een primaire blog kan daarentegen geen wachtwoordbeveiliging of meerdere gebruikers hebben die berichten maken en beheren. Deze functies zijn alleen mogelijk bij secundaire blogs.

Secundaire blogs zijn de blogs die je na je primaire blog op dezelfde account hebt aangemaakt. Je kan maximaal 10 secundaire blogs per dag aanmaken.

Secundaire blogs kunnen wel afgeschermd worden met een wachtwoord en je kan ook meerdere gebruikers toevoegen voor het beheren en bijdragen van berichten. Secundaire blogs kunnen echter geen andere blogs volgen, toevoegen aan favorieten, vragen stellen, of bijdragen op andere blogs.

Kan ik één van mijn andere blogs primair maken?

Nee, onze architectuur ondersteunt dit niet.

Kan ik mijn primaire blog afschermen met een wachtwoord?

Nee, maar je kan wel een secundaire blog maken met wachtwoordbeveiliging.

Kan ik meerdere blogs maken?

Absoluut! In tegenstelling tot je primaire blog, kunnen secundaire blogs wel afgeschermd worden met een wachtwoord als je meer privacy wilt. Je kan ook meerdere gebruikers toevoegen voor het beheren en bijdragen van berichten. Secundaire blogs kunnen echter geen andere blogs volgen, toevoegen aan favorieten, vragen stellen, of bijdragen op andere blogs.

Hoe kan ik nog een blog maken?

 1. Klik rechts bovenaan in je Dashboard op het blogmenu
 2. Klik onderaan in dit menu op “Nieuwe blog maken.”
  Primaire blogSecundaire blog
Rebloggen    
Wachtwoordbeveiliging    
Meerdere gebruikers    
Initiatief nemen tot sociale gebaren (volgen, toevoegen aan favorieten, vragen stellen, bijdragen → richting andere blogs)    
Sociale gebaren ontvangen (volgen, toevoegen aan favorieten, vragen stellen, bijdragen → van andere blogs)    

Opmerking: Als je een nieuwe primaire blog wil aanmaken, zul je je eerst moeten afmelden op je huidige account en een nieuwe blog moeten aanmaken op een ander e-mailadres. Het is niet mogelijk om op hetzelfde e-mailadres twee primaire blogs te hebben.

Blogmogelijkheden en -functies

Wat zijn sociale functies?

De sociale functies zijn een geweldige manier om contact te leggen met de Tumblr-community, dus zorg ervoor dat je ingelogd bent zodat je ze allemaal kunt gebruiken!

 • Volgen: Klik op “Volgen” rechts bovenaan in een blog die je leuk vindt. Op die manier komen alle berichten van die blog op jouw Dashboard voorbij en blijf je helemaal bij met alles wat ze delen. Je kan op tagpagina's met je muis over de avatar van de blog zweven en vervolgens op het menu-icoontje klikken dat tevoorschijn komt. Klik hierna in het venstermenu op Volgen. Als je op je Dashboard een reblog voorbij ziet komen van iemand die je nog niet volgt, dan kun je ze volgen door op het "+"-icoontje naast hun gebruikersnaam te klikken!
 • Toevoegen aan favorieten: Laat zien dat je een bericht leuk vindt door op de  knop Toevoegen aan favorieten te klikken! Op de blog zelf wordt dit rechts bovenaan in de hoek van de permalink-pagina getoond. Op het dashboard staat het bij elk bericht rechts onderaan.
 • Reageren: Heb je wat te zeggen over een bepaald bericht? Je kan direct op je Dashboard reageren via het “Reageren”-icoontje onderaan het bericht, zolang de plaatser van het bericht deze functie heeft ingeschakeld. Als dit icoontje niet bij een bericht staat, kan het zijn dat de gebruiker gaan reacties toestaat of dat je ze nog geen 48 uur volgt.
 • Vragen: Wil je een andere gebruiker wat vragen? Als ze deze functie ingeschakeld hebben, vind je een “Vraag stellen”-knop of -link op de hoofdpagina van de blog. Je kan op je Dashboard ook met je muis over de avatar van de blog zweven, op het menu-icoontje klikken dat tevoorschijn komt en vervolgens op "Vragen" klikken in het venstermenu.
 • Bijdragen: Je kan op sommige blogs een bericht bijdragen. Je hoeft alleen maar op de “Bijdragen”-knop of -link op de hoofdpagina van de blog te klikken, en het type bericht te selecteren dat je wilt bijdragen. Bijdragen wil niet per se zeggen dat je bericht ook wordt gedeeld: dat is aan de beheerder(s) van de blog om te bepalen.
 • Fan Mail: Je kan met Fan Mail berichten sturen naar andere bloggers! Het is vergelijkbaar met het stellen van een vraag omdat beide functies dezelfde inbox delen, maar er zijn toch wat verschillen. Je vindt hier meer informatie over Vragen, Bijdragen en Fan Mail, of gebruik deze tips als je problemen ondervindt met je Inbox.

Groepsblogs

Groepsblogs zijn secundaire blogs met meerdere leden.

Hoe kan ik leden aan een groepsblog toevoegen?

 1. Selecteer je blog uit het menu rechts bovenaan de pagina.
 2. Klik daarna op “Leden.”
 3. Typ het e-mailadres van de persoon in en klik op de knop “Uitnodigen voor deze blog.”
 4. Hij of zij zal vervolgens een e-mail krijgen met de uitnodigingslink om lid te worden van de nieuwe blog. (Elke link kan maar één keer gebruikt worden door een gebruiker.)
  - Als ze al lid zijn van Tumblr en de uitnodiging accepteren, verschijnt je blog vanzelf op hun Dashboard.
  - Als ze nog geen lid zijn van Tumblr, moeten ze zich eerst registreren voor een gratis account voordat ze je uitnodiging kunnen accepteren.

Wat is het verschil tussen een lid en een beheerder?

 • Beheerders kunnen nieuwe leden uitnodigen, bestaande leden verwijderen, en van elk lid berichten verwijderen.
 • Leden kunnen berichten plaatsen op de blog, hun eigen berichten bewerken of verwijderen, en reageren op berichten.
 • Beheerders kunnen berichten lezen en beantwoorden; leden kunnen dit niet.

Hoe kan ik een lid beheerbevoegdheden geven?

Je kan via het Leden-beheerpaneel een “Lid promoveren tot Beheerder”, zodat zij dezelfde bevoegdheden hebben als jij. Let hier echter mee op: als je iemand eenmaal Beheerder hebt gemaakt, kun je deze bevoegdheden nooit meer intrekken en de personen nooit verwijderen van de blog.

URL-/Webadres wijzigen

Hoe kan ik het url- of webadres van mijn blogs veranderen?

 1. Klik bovenaan in je Dashboard op Instellingen (het tandwielicoontje).
 2. Klik aan de linkerkant van het scherm op de blog die je wilt bijwerken.
 3. Verander het webadres van je blog in het URL-deel op de pagina.
 4. Klik op “Opslaan.”

Waarom kan ik deze URL niet registreren? Kunnen jullie een onbeschikbare/inactieve URL vrijgeven?

We kunnen bezette, inactieve of beëindigde URL's/webadressen niet vrijgeven. Als je tijdens het registreren van een ogenschijnlijk ongebruikte URL een foutmelding krijgt, kan het zijn dat deze beëindigd is. We kunnen je evenmin in contact brengen met de eigenaar van de account.

Neem contact met ons op via de link hieronder als je een geregistreerd handelsmerk hebt of als iemand anders zich voor jou uitgeeft. Voeg een kopie toe van de documentatie van je actieve handelsmerk en bewijs dat je hiermee geassocieerd bent zodat het herzieningsproces sneller verloopt.

Wat gebeurt er als ik de url van mijn blog verander?

Hou er rekening mee dat zodra je je url verandert, links naar je blog die anderen gebruikt hebben in berichten en reblogs, of hebben toegevoegd aan bladwijzers, verbroken zullen worden zodra je je url verandert.

Heeft het wijzigen van mijn url invloed op het overzicht van wie ik volg en wie mij volgen?

Nee, dit heeft geen gevolgen hiervoor.

Een account of blog verwijderen

Hoe kan ik mijn account of een specifieke blog verwijderen?

Ga naar www.tumblr.com/docs/account voor meer informatie.

Tijdzones

Hoe kan ik mijn tijdzone veranderen?

 1. Klik bovenaan in je Dashboard op Instellingen (het tandwielicoontje).
 2. Klik aan de linkerkant van de pagina op de blog waarvan je de instellingen wilt aanpassen.
 3. Ga naar het Tijdzone-onderdeel en werk deze naar keuze in het venstermenu bij.
 4. Klik op "Opslaan."

Wat gebeurt er met mijn berichten als ik mijn tijdzone verander?

De tijdzone veranderen beïnvloedt alleen berichten die na deze wijziging worden gepubliceerd of bewerkt. Het heeft geen invloed op de gepubliceerde berichten.